News

Crocodilii înoată pe străzi după furtună. Scene teribile în Australia, oamenii îşi părăsesc casele cu bărcile. Video

Inundaţii fără precedent în Australia, unde un oraş întreg va fi evacuat, iar în oraşul Cairns nivelul apei a atins pe alocuri doi metri.
18.12.2023 | 13:33
Crocodilii inoata pe strazi dupa furtuna Scene teribile in Australia oamenii isi parasesc casele cu barcile Video
Inundaţii fără precedent în statul australian Queensland Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Crocodilii au fost văzuţi înoată pe străzile oraşelor din statul australian Queensland, după inundațiile teribile care au măturat zona. Precipitațiile record au provocat inundații în nordul îndepărtat, iar autoritățile se așteaptă ca acestea să fie cele mai grave inundații înregistrate vreodată în această regiune australiană.

Avioanele de pe aeroportul din Cairns au fost acoperite cu apă

Mii de oameni au fost deja evacuați, dar mulţi sunt încă blocați în propriile locuinţe. Fotografii și videoclipuri din regiune arată avioane scufundate pe aeroportul Cairns, un crocodil este văzut în mijlocul orașului, iar unii oameni fug cu bărcile din propriile case.

ADVERTISEMENT

Vremea extremă a fost cauzată de un ciclon tropical și, într-un interval scurt de timp, a plouat atât de mult cât plouă în mod obişnuit într-un an întreg.

În acest moment nu există sesizări legate de victime sau de persoane dispărute, dar se preconizează că ploaia va continua şi în următoarele 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Până acum, în oraşul Cairns (150.000 locuitori), care reprezintă practic poarta de acces către Marea Barieră de Corali, se adunaseră până luni dimineaţă 600 de litri pe metru pătrat. Este mai mult decât triplu faţă de media lunii decembrie, de 182 de litri. Agenţiile de presă relatează că apa a ajuns rapid la un nivel de doi metri în multe zone din oraş.

În aceste condiţii, toate zborurile de pe aeroportul din Cairns au fost anulate sau amânate şi, mai mult decât atât, imaginile postate pe reţelele de socializare arată pe pistă avioane parţial scufundate în apă. Pompele de drenaj “nu ţin pasul cu volumul de apă”, spune Richard Barker, directorul executiv al aeroportului.

ADVERTISEMENT

Un rezident care locuieşte la nord de aeroportul din Cairns a declarat pentru ABC Radio că a fost nevoit să se urce pe blatul din bucătărie, unde a stat aproape patru ore înainte de a fi salvat şi dus la o casă unde 30 de persoane se adunaseră pe acoperiş în aşteptarea bărcilor de salvare. “Copii, bătrâni, câini şi pisici erau pe acoperişul acestui biet om căruia tocmai îi fuseseră instalate panouri solare noi. A fost un drum foarte chinuitor, trecând prin apa care curgea foarte repede şi ferindu-ne de resturi”, a spus acesta.

Într-un oraş mai mic, Ingham (5.000 locuitori), activiştii din domeniul conservării mediului au capturat într-un canal de scurgere a apei, lângă o benzinărie, un crocodil cu o lungime de 2,8 metri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în oraşul Wujal Wujal, aflat la nord de Cairn, nouă persoane, inclusiv un copil bolnav, şi-au petrecut noaptea pe acoperişul spitalului, după ce echipele de urgenţă nu au putut ajunge la ele. Luni, grupul a fost mutat într-un alt loc, dar autorităţile spun că întregul oraş va fi evacuat.

ADVERTISEMENT