News

Crucile eroilor români de la Valea Uzului vor fi demolate. Decizie definitivă a instanței

Ridicarea crucilor dedicate eroilor armatei române în cimitirul militar de la Valea Uzului a fost declarată ilegală printr-o decizie a instanței.
11.02.2023 | 15:30
Crucile eroilor romani de la Valea Uzului vor fi demolate Decizie definitiva a instantei
George Simion a fost unul dintre protagoniștii scandalului de la Valea Uzului/ Sursă: Facebook - George Simion
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat, vineri, în disputa dintre primăriile Dărmănești și Sânmartin privind crucile ridicate în 2019 în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, subiect care a generat tensiuni interetnice și politice între români și magiari, informează G4Media.

Curtea de Apel a confirmat decizia primei instanțe în acest dosar, de la Tribunalul Bacău care decisese că crucile ridicate în urmă cu patru ani în memoria eroilor armatei române trebuie demolate. Este vorba de crucile care au fost ridicate în urma unui proiect elaborat de către primăria orașului Dărmănești, care a primit finanțare de la Ministerul Culturii, ca parte a proiectelor derulate cu ocazia celebrării centenarului Marii Uniri.

ADVERTISEMENT

În esență, Curtea de Apel a anulat decizia prin care Consiliul Local din Dărmănești a trecut cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al orașului, în martie 2019. Este vorba de intabularea unei suprafețe de circa 8.000 de metri pătrați.

Decizia a fost contestată de către primăria din Sânmartin, județul Harghita, care se ocupa anterior de îngrijirea cimitirului pe care-l considera un cimitir militar maghiar. Tensiunile au escaladat în zonă, iar înaintea de sfințirea parcele înființate pentru crucile eroilor români, acestea au fost acoperite cu pungi de gunoi.

ADVERTISEMENT

Scandal în cimitirul eroilor

Momentul maxim de tensiune s-a înregistrat pe 6 iunie 2019, când mii de români au intrat cu forța în cimitir, după ce un grup de secui au încercat să împiedice ceremonia formând un lanț viu în jurul cimitirului. Unul dintre liderii românilor care au pătruns atunci cu forța în cimitir a fost George Simion, acesta obținând atunci un plus de notorietate care a propulsat în Parlament partidul pe care-l conduce, AUR.

La o săptămână după incident, autoritățile române au precizat că cei 149 de militari români despre care s-a spus că ar fi înmormântați acolo sunt de fapt înhumați într-o localitate apropiată, la Poiana Uzului.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acțiunea în justiție inițiată de comuna Sânmartin, incidentul a avut și consecințe politice, întrucât a fost folosit de UDMR ca justificare pentru ruperea colaborării cu partidele de guvernământ, PSD și ALDE.

Decizia instanței a fost primită cu satisfacție de către reprezentanții comunității maghiare din Ținutul Secuiesc. „Astăzi a învins adevărul! Sentinţa este definitivă şi irevocabilă: crucile de beton din cimitirul militar de la Valea Uzului trebuie demontate”, a afirmat Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

În schimb, liderul AUR, George Simion, susține că hotărârea Curții de Apel reprezintă o lipsă de respect față de eroii români. „Dacă istoria României se adoptă prin vot în Parlament și se negociază cu partenerii externi, eroii care s-au jertfit pentru România au voie sa se odihnească în pământul patriei lor doar cu stampilă de la tribunal. Oricât de legala ar fi decizia judecătorilor în cazul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului, ea nu este decât expresia dezbinarii și a lipsei de respect pentru sacrificiul suprem al unor ostași”, a reacționat președintele AUR.

ADVERTISEMENT