News

CTP, despre Klaus Iohannis și Florin Cîțu: ”Au reușit să trimită PNL să zgrepțene la poarta PSD”

Cristian Tudor Popescu și-a exprimat opinia despre cum încearcă acum PNL să-și flexibilizeze mandatul de negociere, în ideea propunerii unui nou premier și a formării unui nou Executiv, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat.
04.11.2021 | 07:42
CTP despre Klaus Iohannis si Florin Citu Au reusit sa trimita PNL sa zgreptene la poarta PSD
ADVERTISEMENT

Gazetarul este de părere că președintele Klaus Iohannis și Florin Cîțu au adus PNL în situația de a bate la ușa social-democraților pentru a-și forma un nou Guvern. CTP cataloghează actualul PNL ca ”partid atârnător de PSD”.

”Cu prețul unei considerabile solicitări a creierului gros și a celui subțire, Iohannis și Cîțu au reușit să trimită PNL, din poziția de principal partid la guvernare, să zgrepțene acum la poarta PSD. Ceea ce reprezintă condiția firească și neschimbătoare a liberalilor post `89: partid atârnător de PSD”, a scris jurnalistul pe Republica.ro.

ADVERTISEMENT

CTP: ”Referirea la PNL ca partid al Brătienilor e o glumă”

Gazetarul consideră o glumă acum referirea la PNL ca formațiune politică aparținătoare Brătienilor. Totodată, CTP a făcut și o retrospectivă a liberalilor despre cum au încercat să se agațe de PSD de la începutul lui 2000 până în prezent.

”Privind istoria politică a ultimilor 30 de ani, prima constatare e că referirea la PNL ca partid al Brătienilor e o glumă. Vechiul PNL a fost un partid, cu părțile lui bune și rele, dar un partid doctrinar, conturat ideologic și ales ca atare de electoratul său. PNL-ul contemporan a fost votat doar ca alternativă la „comuniștii” PSD și, de fiecare dată, a guvernat agățându-se de „comuniști”.

ADVERTISEMENT

Între 2000 și 2004, a susținut din parlament guvernul Năstase. Din 2005 până în 2008, rocada, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susținut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finala prezidențialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l atașeze pe Klaus Iohannis ca premier.

Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne și au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD și, în consecință, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD. (…)  Nu mai văd altă concluzie decât că dacă PNL va împărtăși soarta PNȚCD, nu va fi o pierdere pentru evoluția politică a României. Dimpotrivă”, a mai scris Cristian Tudor Popescu.

ADVERTISEMENT

Stadiul negocierilor PNL cu PSD și USR

Afirmațiile jurnalistului vin în contextul în care PNL a început miercuri noi negocieri cu USR și PSD încât să se ajungă la un sens comun pentru propunerea unui nou nume de prim-ministru și alcătuirea unui nou Guvern. Cu USR, nu s-a ajuns încă la o decizie:

”În acest stadiu, important pentru noi a fost să vedem dacă există o dorință de refacere a coaliției. Am simțit că există această disponibilitate. Le-am spus colegilor de la PNL că așteptăm să aibă discuția cu PSD, să-și facă calcule, iar apoi să vină cu un răspuns dacă vom merge înainte cu negocierile sau nu. Pe domnul Ciucă l-am accepta ca premier.

ADVERTISEMENT

Acum ne lovim de o decizie a PNL-ului dacă vrea sau nu să refacă coaliția. E de notorietate poziția noastră și nu ne-am schimbat-o (n.r. legat de Florin Cîțu premier).

Pentru noi e simplu: diseară sau mâine, PNL să ne spună dacă vrea să refacem coaliția. Dacă da, de mâine începem negocierile .

N-am spus că prefer pe cineva în funcția de premier. Am acceptat ca decizia în privința premierului să fie a PNL. În acest stadiu, PNL-ul nu are încă o propunere de premier. Nu știm dacă vom merge cu aceiași miniștri. În momentul de față discutăm despre conținut”, a spus liderul USR, Dacian Cioloș.

Cu PSD, liberalii vor discuta astăzi (joi-n.r). Florin Cîțu declara miercuri că se va încerca convingerea PSD să formeze o majoritate în jurul PNL.

“Am avut o discuţie la telefon cu Marcel Ciolacu. Vom avea o întâlnire mâine (n.r. joi) la Parlament, la Camera Deputaţilor, şi ne vom vedea pentru discuţii”, a spus și Florin Cîţu, la sediul PNL.

ADVERTISEMENT