News

CTP, scenariu sumbru pentru Casa Regală Britanică. Ce spune despre ”splendida pasăre împăiată de astăzi”

Cristian Tudor Popescu nu este încrezător în viitorul Casei Regale din Marea Britanie și avansează un scenariu sumbru pentru aceasta.
10.09.2022 | 11:18
CTP scenariu sumbru pentru Casa Regala Britanica Ce spune despre splendida pasare impaiata de astazi
Ce spune Cristian Tudor Popescu despre viitorul monarhiei din Marea Britanie.
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu vorbește despre posibilitatea ca monarhia britanică să intre într-o adevărată perioadă de cumpănă, odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a.

Cristian Tudor Popescu: ”Monarhia britanică este un obiectiv turistic”

Scenariul prezentat de către gazetar este unul destul de sumbru pentru viitorul Casei Regale din Marea Britanie, acesta subliniind încă de la început că ”monarhia britanică este un obiectiv turistic.” Totodată, acesta pune semnul de egal între funeraliile ce vor avea loc pentru Elisabeta și premiile Oscar sau Campionatul Mondial de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu face o paralelă între Franța și Marea Britanie. Cel dintâi stat a renunțat la monarhie odată ce capul lui Ludovic al XVI-lea a căzut, atât la propriu cât și la figurat. Pe de altă parte, însă, britanicii au păstrat Casa Regală, însă au golit-o ”de conținut până la statutul de splendidă pasăre împăiată de astăzi.”

CTP explică și care este raționamentul din spatele acestui show. ”Pentru a păstra la un loc Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord”, despre care subliniază că este o ”treabă din ce în ce mai grea.” Totodată, ziaristul arată că e vorba și de ”a menține, la nivelul conștientului și subconștientului colectiv, britanic și mondial, amintirea trufașă a Imperiului colonial.”

ADVERTISEMENT

Scenariul avansat de CTP în privința viitorului Casei Regale de Windsor

Cristian Tudor Popescu spune că ”moartea reginei nu schimbă nimic în politica UK. Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru englezi, spectaculară pentru restul globului.”

Acesta apreciază însă că a fost vorba de o imagine puternică, suficient de importantă încât să rămână deasupra scandalurilor în care au fost implicați, de-a lungul deceniilor, diverși membri ai familiei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, CTP lansează și o ipoteză sumbră pentru Casa Regală Britanică, anume că aceasta ar putea urma drumul celei din România. Relevanța Casei Regale a țării noastre a pierit la scurt timp după moartea lui Mihai I, care rămăsese o figură identitară de referință în anii exilului.

”Nimeni nu știe dacă Charles al III-lea va reuși să se ridice la înălțimea mamei sale”, arată gazetarul într-un editorial pe republica.ro. Charles urmează să fie proclamat rege în cadrul unei ceremonii speciale, televizată pentru prima dată în istorie.

ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu își exprimă totuși opinia că Marea Britanie are oportunitatea de a îngropa monarhia odată cu decesul reginei Elisabeta a II-a, doar că asta nu se va întâmpla.

ADVERTISEMENT