News

Culcatul la ora 21.00, secretul fericirii? Concluziile surprinzătoare rezultate dintr-un experiment

Un jurnalist din Marea Britanie a vrut să vadă dacă culcatul seară de seară la ora 21.00 poate fi secretul fericirii. Concluziile surpriză ale experimentului său.
24.02.2024 | 00:23
Culcatul la ora 2100 secretul fericirii Concluziile surprinzatoare rezultate dintrun experiment
Este culcatul la ora 21.00 secretul fericirii? Rezultatele surpriză ale unui experiment. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este culcatul în fiecare seară la ora 21.00 un secret pentru fericirea și buna noastră dispoziție? Un experiment întreprins de un jurnalist din Marea Britanie ne oferă răspunsurile.

Este culcatul la ora 21.00 secretul fericirii? Rezultatele surpriză ale unui experiment

Medicii avertizează că somnul este crucial pentru un organism sănătos. Numai cu o odihnă pe măsură putem să funcționăm zi de zi la un randament maxim. În schimb, prea puţine ore de somn sau o oră nepotrivită de culcare ne pot scoate uşor din ritm. În final, o astfel de dezordine poate duce chiar şi la apariția anumitor boli.

ADVERTISEMENT

În prezent, conform unor statistici destul de interesante, tinerii merg la culcare din ce în ce mai devreme și dorm aproape 10 ore. O analiză Wall Street Journal, citată de The Guardian, indică faptul că noua oră de culcare la modă pentru tinerii de 20 de ani este 21.00. O cercetare realizată în 2022 a arătat că americanii de 20 de ani dorm, în medie, 9 ore și 28 de minute pe noapte. Spre deosebire, în 2010, media era de 8 ore și 47 de minute.

În decursul anilor, s-au făcut numeroase studii despre necesarul de somn. Specialiștii au vrut să răspundă la clasica întrebare ”Câte ore trebuie să dormim pe noapte?” Ei bine, aproape toate studiile în materie arată că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

ADVERTISEMENT

Rezultatele surpriză ale unui experiment. Cum s-a simțit un britanic care s-a culcat seară de seară la ora 21.00

Tim Dowling, un jurnalist din Marea Britanie, a experimentat mersul la somn la ora 21.00. A vrut să scoată la iveală beneficiile și dezavantajele acestui obicei popular printre tineri.

Seară de seară, britanicul a încercat să mențină același obicei: să se culce la ora 21.00. Luni, în prima noapte, somnul nu a venit imediat. Cum organismul nu îi era obișnuit cu rutina, abia după 90 de minute de citit a reușit să adoarmă. Somnul său a fost agitat și întrerupt de treziri frecvente.

ADVERTISEMENT

Apoi, marți, și-a luat în pat telefonul, laptopul și căștile, ca să-i țină de urât. S-a trezit obosit, cu dureri de cap și o senzație de confuzie. A avut o noapte agitată, cu mai multe treziri intempestive.

Nu pot să precizez momentul în care am adormit. Tot ce îmi amintesc este că m-am trezit la 1 dimineața cu telefonul încă în mână și din nou la 3 dimineața cu căștile încă pornite. După aceea, nu m-am mai trezit până la 8 dimineața. Am stat în pat 11 ore”, spune Dowling.

ADVERTISEMENT

La mijlocul săptămânii, jurnalistul nici măcar nu a reușit să ajungă în pat la ora 21.00. După ora 22.30, era deja extenuat, dar a adormit imediat. Din nou, somnul i-a fost întrerupt de mai multe ori, demonstrând încă o dată că rutina îi era perturbată.

Joi a revenit la programul strict de culcare și trezire la ora 21.00, respectiv 7.00. Era încrezător că va avea o adaptare rapidă a organismului, însă nu a fost așa. A continuat să se simtă obosit, dar nu extenuat.

În ziua de vineri s-a pus în pat la ora 21.00 și a adormit la 22.00. Din nou, spune că nu s-a simțit foarte bine. A ajuns să se întrebe dacă nu cumva luna februarie este de vină pentru această stare.

Weekendul a fost unul la fel de dezastruos. La orele dimineții, Dowling a avut sentimentul că a fost treaz toată noaptea. ”Asta chiar dacă atunci când m-am trezit la 7 dimineața era destul de clar că dormisem, cel puțin pentru o vreme”.

Concluziile surpriză al culcatului la ora 21.00

În concluzie, jurnalistul britanic spune că a merge la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare noapte este, în general, un obicei bun. Pe de altă parte, să te culci devreme nu este deosebit de util, mai ales dacă nu ești obosit.

Acest obicei poate fi contraproductiv. În cazul său, anxietatea legată de respectarea programului și obsesia pentru optimizarea somnului au amplificat problemele.

ADVERTISEMENT