News

Culisele militare ale „păcii” din Gaza. Generalul Virgil Bălăceanu: „Hamas se află în imposibilitatea regrupării”

Prelungirea armistițiului din Gaza are implicații umanitare, dar și suport militar, iar generalul Virgil Bălăceanu susține că Israelul a anulat posibilitatea regrupării Hamas.
29.11.2023 | 15:47
Culisele militare ale  pacii din Gaza Generalul Virgil Balaceanu Hamas se afla in imposibilitatea regruparii
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu explică efectele armistițiului din Gaza, cu privire la eventuala regrupare a Hamas (sursa hepta/Antena3CNN/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Din motive de ordin umanitar, armistițiul din războiul din Fâșia Gaza a fost deja prelungit cu două zile și, grație valurilor de eliberări ale prizonierilor palestinieni și ostaticilor israelieni, se mizează inclusiv pe varianta unei încetări a focului de mai lungă durată. Totuși, există și varianta ca teroriștii Hamas să încerce să folosească această perioadă de acalmie cu scopul de a-și coagula din nou forțele. Cu toate acestea, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu este sceptic din acest punct de vedere și consideră că „practic, Hamas a ajuns în faza de imposibilitate a regrupării, datorită controlului absolut al IDF în zona de conflict”.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu: „Forțele israeliene au încercuit Gaza City, nu putem asista la regruparea Hamas”

Armistițiul acceptat deopotrivă de forțele israeliene și de teroriștii Hamas a agitat și mai mult apele în mass-media internațională. Dacă New York Times îl critică pe președintele Joe Biden pentru „sprijinul excesiv oferit Israelului”, publicația Huffington Post amintește că Hamas și alți militanți islamici dețin în continuare un număr important de ostatici.

ADVERTISEMENT

The Independent scrie că ambele tabere se acuză reciproc de nerespectarea înțelegerii legate de eliberarea unui număr consistent de prizonieri, astfel că viitorul este dificil de anticipat, în ciuda apelurilor internaționale la pace. În această situație, revine în atenție problematica legată strict de ostilitățile din „teren” și de felul în care cele două tabere gestionează această perioadă de acalmie.

Yocheved Lifshitz
Yocheved Lifshitz, unul dintre evreii eliberați de Hamas, cere ca și restul compatrioților săi să fie salvați (sursa hepta.ro)

 

„Din punct de vedere militar este necesar să plecăm de la premisa că forțele israeliene au încercuit Gaza City și, ca atare, nu putem asista la o regrupare a Hamas în zona de sud, pentru a-și întări apărarea și pentru a relua lanțurile de aprovizionare. Eu plec de la ideea că trupele israeliene au încercuit Gaza City, astfel că forțele de rezistență ale Hamas nu mai au posibilitatea să fie revigorate și susținute cu provizii”, a declarat Virgil Bălăceanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Pe de altă parte este clar că odată cu acțiunile militare în Gaza City, devine foarte posibil ca o parte din forțele de insurgență ale Hamas să se fi retras în zona de sud. Așadar, acest teritoriu ar putea deveni zona acțiunilor viitoare, în cazul în care ostilitățile nu se vor încheia oficial”, a continuat înaltul ofițer român.

Victime colaterale
Războiul din Gaza a creat un număr mare de victime colaterale (sursa hepta.ro)

Nimicirea structurilor militare teroriste atrage pericolul apariției victimelor colaterale

Fostul reprezentant al țării noastre la Comandamentul NATO de la Bruxelles a explicat faptul că „nici zona de sud nu poate fi întărită și reaprovizionată pentru forțele Hamas, pentru că granițele și linia de demarcație sunt complet închise și se află sub controlul Israelului și respectiv al Egiptului. Așadar, din punct de vedere militar, continuarea armistițiului și menținerea păcii nu pot avea implicații majore asupra desfășurării operațiunilor IDF-ului în zona sudică”.

ADVERTISEMENT

Generalul Bălăceanu a opinat că în această perioadă a conflictului „discutăm despre operațiuni extrem de complexe și de complicate, ținând seama de supraaglomerarea umană, de victimele colaterale și, cu siguranță, de faptul că Hamas se retrage cu majoritatea forțelor în zona de sud. Aceasta reprezintă o problemă care a fost deja luată în calcul, din punctul de vedere al planificării militare”.

Pe de altă parte, marți, mai mulți militari din forțele IDF au fost răniți în timpul incidentelor desfășurate în nordul Fâșiei Gaza, iar armata israeliană și Hamas se acuză reciproc de nerespectarea acordului de încetare a focului. Interlocutorul nostru a comentat și acest aspect:

ADVERTISEMENT

„Tot timpul există pericolul ca Hamas și – probabil – inclusiv Jihadul Islamic să nu respecte termenii armistițiului, iar această perioadă de respiro să fie întreruptă. Însă întreaga situație depinde nu doar de incidentele care apar între timp, ci mai ales de amploarea acestor reacții, prin foc, pe timpul armistițiului”.

„Cel mai important este faptul că armistițiul continuă și că asistăm la o relaxare a crizei ostaticilor. În plus, trebuie adăugat faptul că un număr consistent de prizonieri palestinieni sunt eliberați. Va trebui să așteptăm dacă și când se vor relua operațiunile militare pentru nimicirea în întregime a structurii militare a Hamasului în Gaza City și, ulterior, la cea mai provocatoare și complicată problemă din punctul de vedere al posibilelor pierderi din rândul civililor, în zona sudică”, a continuat generalul Virgil Bălăceanu.

Hamas
În ciuda eliberării mai multor ostatici, teroriștii Hamas își joacă ultima carte… (sursa hepta.ro)

„Forțele Hamas își mențin capacitatea de reacție”

În ciuda acestor „calcule” legate de viitor, președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă este de părere că, totuși, din punct de vedere militar, există condițiile favorabile pentru continuarea armistițiului, în pofida faptului că eliminarea grupării teroriste Hamas a rămas un subiect de actualitate:

„În zona deschisă din afara Gaza City și în mare măsură chiar în orașul respectiv au fost îndeplinite scopurile operațiunii terestre. Dar, repet, o prelungire a acestei stări de acalmie nu are consecințe nefavorabile în privința viitorului și a succeselor operațiunilor militare ale IDF, în partea de sud. Dar este bine să menționam din nou, în interiorul Gaza City scopurile nu au fost în întregime realizate. Forțele Hamas încă își mai mențin capacitatea de reacție”.

Potrivit afirmațiilor generalului Virgil Bălăceanu, în condițiile continuării ostilităților, am putea asista la planificarea acțiunilor militare în mai multe trepte: „Pe termen lung ar urma etapa din zona de sud, care, de asemenea, ar putea fi împărțită în sub-etape. În definitiv ar fi deveni elementul cel mai important și mai complex al operației terestre cu sprijin aerian și, dacă va fi nevoie, inclusiv cu sprijin naval”.

Autoritatea Națională Palestiniană, esențială în perioada post-conflict

Conform spuselor intervievatului nostru, „urmează partea legată de administrarea militară a Fâșiei Gaza, dar și cea mai complicată, în măsura în care Hamas își va menține celulele și va trece de la lupta de rezistență la acțiuni teroriste, mai ales asupra forțelor militare ce realizează administrarea militară a întregii zone. Să sperăm că această perioadă post-conflict, dar și de administrație militară, să fie cât mai scurtă”.

Pentru că pericolul terorist este mereu prezent, în multe situații de acest gen se recurge la compromisuri. „Vom vedea care va fi soluția de administrare în viitorul apropiat. Cea mai favorabilă ar fi ca Autoritatea Națională Palestiniană să preia gestionarea Fâșiei Gaza, ținând seama că nu există o colaborare la nivel politic și militar între grupările Hamas și Al Fatah, prin prisma partidelor”, este de părere ofițerul român.

De altfel, în încheiere, generalul Virgil Bălăceanu a ținut să sublinieze, cu privire la problematica legată de contextul care va apărea după încheierea ostilităților: „Este posibil ca o revenire din punctul de vedere al conducerii politice și, de ce nu, al forțelor de securitate, dar într-o perspectivă mai îndepărtată, să fie luate în calcul privind rolul foarte important în care Autoritatea Națională Palestiniană va fi folosită în perioada următoare”.

ADVERTISEMENT
Tags: