Sport

Cum a ajuns România să se teamă de un meci cu Armenia. Este implicată și UEFA!

România a ajuns să se teamă de un meci cu Armenia, cu care se distra în urmă cu câțiva ani. Cum este implicată UEFA.
11.10.2021 | 13:16
Cum a ajuns Romania sa se teama de un meci cu Armenia Este implicata si UEFA
ADVERTISEMENT

Echipa națională a României joacă luni seara un meci de totul sau nimic cu reprezentativa Armeniei, în care victoria este obligatorie pentru a mai spera la locul 2, care să ne ofere șansa barajelor pentru turneul final mondial din Qatar (21 noiembrie – 18 decembrie 2022).

Armenia a început în forță preliminariile, cu 3 victorii și un egal, până s-o „demoleze” Germania cu 6-0 la Sttutgart, pe 5 septembrie. Au urmat alte două rezultate slabe, 1-1 cu Liechtenstein (acasă) și 1-1 cu Islanda (deplasare) și, din liderul surprinzător al primăverii, a ajuns cu șanse mici să prindă și locul 2.

ADVERTISEMENT

Armenia a învins, neașteptat și neplăcut, România la Erevan, în ultima zi de martie, după ce în minutul 85 era 2-1 pentru tricolorii noștri. Care au „reușit” contraperformanța de a încasa două goluri în 3 minute de la un adversar cu care ne distram nu cu mult timp în urmă: 4 victorii la zero și 11 goluri marcate înainte de umilința din acest an. Fără de care calculele pentru ca România să termine pe locul 2, care duce la baraje, erau mult mai simple…

Cum a ajuns România să se teamă de un meci cu Armenia. Este implicată și UEFA!

Cum am ajuns aici? Am căzut noi sau au urcat armenii? Sau ambele? Regresul României este cunoscut, haideți să vedem cum a crescut adversara de luni seară, Armenia.

ADVERTISEMENT

Federația de Fotbal din Armenia (FFA) a făcut pași mari pentru a se asigura că fotbaliștii tineri ai țării au cele mai bune facilități posibile pentru a deveni vedete într-un viitor cât mai apropiat. Totul cu sprijin important, logistic și financiar, de la UEFA.

Armenia primea în 2019, nu numai bani de la forul european, dar și organizarea celui mai mare turneu de fotbal internațional din istoria țării, Campionatul European Under19, desfășurat pe 3 stadioane din capitala Erevan.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajuta FFA să pregătească importantul eveniment, la începutul anului 2019 a avut loc un „atelier” între conducerea fotbalului armean și Federația Engleză de Fotbal (FA), sub egida programului „UEFA GROW”.

Scopul atelierului a fost acela de a împărtăși experiențe între cele două federații și de a discuta planurile de comunicare pentru turneu, pentru a crește gradul de conștientizare a importanței competiției și a încuraja cât mai mulți oameni din toată Armenia să joace fotbal.

ADVERTISEMENT

Promovarea și dezvoltarea jocului – ingredient-cheie pentru UEFA și cele 55 de asociații membre – se află în centrul atenției și planurilor programului „UEFA GROW”, program lansat în 2015 cu scopul de a „crește” sistematic și strategic fotbalul european, inspirând și colaborând cu federațiile naționale pentru a se asigura că își pot maximiza potențialul atât pe teren, cât și în afara acestuia.

„UEFA GROW este programul nostru central de susținere a dezvoltării fotbalului în toată Europa. UEFA GROW oferă servicii de consultanță personalizate federațiilor naționale în domeniile cele mai relevante pentru acestea, de la construirea unei imagini mai bune a fotbalului la creșterea oportunităților de venituri și câștigarea a cât mai mulți tineri pentru a practica cel mai răspândit sport de pe planetă” – Zoran Lakovic, director UEFA pentru federațiile naționale de fotbal

„Suntem încântați că am avut ocazia să asistăm Federația de Fotbal din Armenia în timpul pregătirilor pentru turneul european U19 și sperăm că acest eveniment a crescut gradul de conștientizare a fotbalului și moștenirea sportului în Armenia pentru mulți ani de acum încolo” – Zoran Lakovic, director UEFA pentru federațiile naționale de fotbal

Programul „UEFA GROW” a colaborat cu FFA și după terminarea turneului U19 din 2019, oferind sprijin și expertiză în domenii precum participarea și comunicările strategice pentru a se asigura că viitorul fotbalului din Armenia este deschis pentru generațiile viitoare de fotbaliști.

FFA a construit terenuri, a instruit zeci de antrenori, a organizat trialuri naționale pentru peste 100.000 de copii

Federația de Fotbal din Armenia a implementat, totodată, un proiect la nivel național pentru îmbunătățirea infrastructurii fotbalistice a țării. În consecință, au fost construite în diferite regiuni din Armenia 10 terenuri de dimensiuni mari, într-o primă fază 4 suprafețe de joc noi, două în capitala Erevan (1.107.528 de locuitori în 2019), unul într-un balon uriaș, cu gazon artificial pentru asigura facilități de antrenament și în timpul iernii, și câte unul în orașele Vanadzor (87.723 de locuitori în 2019) și Goris (23.888 de locuitori în 2019).

A doua parte a programului a presupus construirea altor 3 terenuri în Erevan (încă două artificiale), inclusiv la Academia de Fotbal a FFA, reorganizată și alimentată cu 1,5 milioane de euro de la UEFA. Suprafețe noi pentru fotbal, artificiale și acestea, au mai primit orașele Gyumri (116.000 de locuitori), Sevan (19.299 de locuitori în 2019) și Charentsavan (20.323 de locuitori în 2019).

Au fost organizate trialuri în toate orașele, în care au fost testați peste 100.000 de copii, au fost angajați 180 de antrenori, maseuri, doctori și asistenți medicali.

Armenii au știut să folosească eficient banii veniți prin programul „UEFA HatTrick”

O parte din finanțarea acelei inițiative a provinit din programul de asistență „UEFA HatTrick” către asociațiile naționale, proiect finanțat din veniturile provenite din turneele finale ale Campionatelor Europene. Până în 2020 „UEFA HatTrick” a „pompat” mai mult de 1,8 miliarde de euro înapoi „în joc” la nivelul federațiilor naționale de la introducerea sa după EURO 2004.

Programul de asistență „UEFA HatTrick” a ajutat asociațiile membre UEFA să își construiască sau să își renoveze infrastructura și să investească în proiecte de dezvoltare a jocului la toate nivelurile, inclusiv fotbalul de bază, fotbalul feminin și dezvoltarea jucătorilor de tineret de elită.

Ciclul „UEFA HatTrick” 2016-2020 a distribuit un total de 610,5 milioane de euro către cele 55 de federații UEFA. În fiecare ciclu anterior, peste 70% din finanțare a fost investită pentru modernizarea infrastructurii, cum ar fi terenuri, stadioane și centre naționale de antrenament, pentru a garanta că toată lumea are acces la fotbal.

„UEFA HatTrick este un program de dezvoltare extrem de important, care arată că angajamentul UEFA față de fotbalul european este mult mai profund decât competițiile sale majore de cluburi și echipe naționale” – Aleksander Ceferin, președinte UEFA

„Considerăm creșterea și dezvoltarea o condiție prealabilă absolută pentru a menține un nivel de fotbal durabil și de mare succes pentru toată lumea” – Aleksander Ceferin, președinte UEFA

Henrikh Mkhitaryan: „Doar printr-un un program puternic la nivel de bază putem sprijini echipele noastre să poată concura cu cele mai bune cluburi din Europa”

Efortul FFA de a consolida infrastructura Armeniei s-a potrivi mănușă cu politica forului european de îmbunătățire a structurii de bază. Obiectivul general a fost de a implica 80.000 de copii și adulți implicați în fotbalul de bază și amator. Obiectiv depășit de Federația de Fotbal armeană.

FFA a dorit, de asemenea, să promoveze proiecte de bază în diferite regiuni ale țării. Această lucrare a primit sprijin din programul „UEFA HatTrick”, cu scopul de a renova sau reconstrui stadioanele vechi de fotbal existente și de a ridica altele noi.

Henrikh Mkhitaryan – fără îndoială cel mai bun jucător din istoria Armeniei – a susținut activ această mare „lucrare” la nivel local, acționând ca ambasador al programului „UEFA HattTrick”.

„Este extrem de important să oferim băieților și fetelor posibilitatea de a juca fotbal. Doar prin a avea un program puternic la nivel de bază putem sprijini echipele noastre, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, să poată concura cu cele mai bune cluburi și țări din Europa în viitor” – Henrikh Mkhitaryan (AS Roma)

„Este de datoria noastră să oferim jucătorilor tineri oportunități optime, astfel încât să poată să-și realizeze visele și să devină fotbaliști de succes în următorii ani” – Henrikh Mkhitaryan (AS Roma)

UEFA a recunoscut succesul Armeniei în implementarea condițiilor de dezvoltare a fotbalului juvenil

UEFA a recunoscut succesul Armeniei în consolidarea bazei jocului. Antrenorul federal Senik Arakelyan a fost recompensat pentru munca sa cu copiii din regiunea Șirak cu premiul I la categoria „Cel mai bun lider la Premiile UEFA 2017 de la nivel local”, conform uefa.com..

Senik Arakelyan a antrenat la clubul „Tribune” din orașul Gyumri peste 1.000 de copii, profesori și antrenori care au participat anual la cursuri de profil, sesiuni de comunicări și schimb de experiență, antrenamente-școală pe teren.

UEFA a făcut tot posibilul să dezvolte fotbalul de bază. Prin Carta UEFA – un „îndreptar” de calitate axat pe jocul de la baza piramidei fotbalistice – forul european sprijină și stimulează dezvoltarea sportului-rege la nivel național primordial prin stabilirea standardelor și oferirea de asistență personalizată. În plus, fiecare federație națională primește anual finanțări alocate pentru a-și îngriji și îmbunătăți continuu activitățile la nivel local.

„UEFA a investit întotdeauna mult în proiecte de bază în Europa și va continua să facă acest lucru pentru a se asigura că fotbalul poate fi jucat de toți, în timp ce Carta UEFA de la bază a fost extrem de importantă pentru a duce dezvoltarea fotbalului la nivelul următor” – Aleksander Ceferin, președinte UEFA

Cu cine jucăm luni seară pentru visul „mondial”

Armenia

  • Valoare lot: 39,83 milioane de euro
  • Locul 89 FIFA, cu 1.262,4 de puncte (16 septembrie)
  • Media de vârstă: 28,4 ani

Rezultate 2021

1-0 Liechtenstein (deplasare, preliminarii CM)
2-0 Islanda (acasă, preliminarii CM)
3-2 România (a, preliminarii CM)
1-1 Croația (d, amical)
1-3 Suedia (d, amical)
0-0 Macedonia de Nord (d, preliminarii CM)
0-6 Germania (d, preliminarii CM)
1-1 Liechtenstein (a, preliminarii CM)
1-1 Islanda (d, preliminarii CM)
3 victorii, 4 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 10-14

Stranieri (10)

  1. Varazdat Haroian (fundaș, Cadiz FC, Franța 1, 29 de ani)
  2. Solomon Udo (fundaș, Atirau, Kazahstan 1, 26 de ani)
  3. Kamo Hovhannisian (mijlocaș, Kairat Almati, Kazahstan 1, 29 de ani)
  4. Khoren Bairamian (mijlocaș, Rostov, Rusia 1, 29 de ani)
  5. Henrikh Mkhitaryan (mijlocaș, AS Roma, Italia 1, 32 de ani)
  6. Lucas Zelaraian (mijlocaș, Columbus Crew, SUA 1, 29 de ani)
  7. Eduard Spertsian (mijlocaș, Krasnodar, Rusia 1, 21 de ani)
  8. Ishkhan Geloian (atacant, Baltika Kaliningrad, Rusia 2, 29 de ani)
  9. Tigran Barseghian (atacant, Astana, Kazahstan 1, 28 de ani)
  10. Sargis Adamian (atacant, Hoffenheim, Germania 1, 28 de ani)

România

  • Valoare lot: 84,20 milioane de euro
  • Locul 42 FIFA, cu 1.451,8 de puncte (16 septembrie)
  • Media de vârstă: 26,3 ani

Rezultate 2021

3-2 Macedonia de Nord (acasă, preliminarii CM)
0-1 Germania (a, preliminarii CM)
2-3 Armenia (deplasare, preliminarii CM)
1-2 Georgia (a, amical)
0-1 Anglia (d, amical)
2-0 Islanda (d, preliminarii CM)
2-0 Liectenstein (a, preliminarii CM)
0-0 Macedonia de Nord (d, preliminarii CM)
1-2 Germania (d, preliminarii CM)
3 victorii, 1 egal, 5 înfrângeri, golaveraj 14-11

Stranieri (16)

  1. Florin Niță (portar, Sparta Praga, Cehia 1, 34 de ani)
  2. Vlad Chiricheș (fundaș, Sassuolo, Italia 1, 31 de ani)
  3. Alin Toșca (fundaș, Gaziantep, Turcia 1, 29 de ani)
  4. Ionuț Nedelcearu (fundaș, Crotone, Italia 2, 25 de ani)
  5. Adrian Rus (fundaș, MOL Hefervar, Ungaria 1, 25 de ani)
  6. Dragoș Nedelcu (fundaș, Fortuna Duselldorf, Germania 2, 24 de ani)
  7. Andrei Rațiu (fundaș, Huesca, Spania 2, 23 de ani)
  8. Răzvan Marin (mijlocaș, Cagliari, Italia 1, 25 de ani)
  9. Alexandru Cicâldău (mijlocaș Galatasaray, Turcia 1, 24 de ani)
  10. Nicolae Stanciu (mijlocaș, Slavia Praga, Cehia 1, 28 de ani)
  11. Alexandru Maxim (mijlocaș, Gaziantep, Turcia 1, 31 de ani)
  12. Olimpiu Moruțan (mijlocaș, Galatasaray, Turcia 1, 22 de ani)
  13. Valentin Mihăilă (atacant, Parma, Italia 2, 21 de ani)
  14. Alexandru Mitriță (atacant, PAOK Salonic, Grecia 1, 26 de ani)
  15. Ianis Hagi (atacant, Glasgow Rangers, Scoția 1, 22 de ani)
  16. George Pușcaș (atacant, Reading, Anglia 2, 25 de ani)

(date conform transfermarkt.com)

Clasamentul Grupei J din preliminariile CM 2022

Ultimele 3 etape rămase de disputat

11 octombrie 2021

  • România – Armenia
  • Macedonia de Nord – Germania
  • Islanda – Liechstenstein

11 noiembrie 2021

  • România – Islanda
  • Armenia – Macedonia de Nord
  • Germania – Liechstenstein

14 noiembrie 2021

  • Liechstenstein – România
  • Armenia – Germania
  • Macedonia de Nord – Islanda

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,95 este cota pentru „interval goluri 2-3” la meciul România – Armenia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: