News

Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”. Explicațiile medicilor

Un fumător din SUA a descoperit că are limba „verde și păroasă”. Cum a fost posibil acest lucru. Explicațiile specialiștilor.
13.07.2023 | 10:00
Cum a ajuns un fumator sa aiba limba verde si paroasa Explicatiile medicilor
Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro/ New England Journal of Medicine
ADVERTISEMENT

Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”. Caz neobișnuit în SUA, acolo unde un bărbat din Ohio a constatat că limba i-a devenit „verde și păroasă”. Șocat, a cerut ajutorul medicilor.

Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”

Întâmplarea i-a impresionat și pe specialiști, care au decis să publice cazul într-un studiu în New England Journal of Medicine. Medicii presupun că bărbatul, în vârstă de 64 de ani, care este fumător, ar fi făcut o reacție adversă din cauza unor antibiotice combinate cu tutun.

ADVERTISEMENT

La câteva săptămâni de la administrarea tratamentului, limba americanului a devenit verde. Totodată, a fost acoperită de fire de păr. Cercetătorii au constatat „învelișul anormal” atunci când bărbatul s-a prezentat în fața lor.

El a fost diagnosticat „cu o limbă păroasă”. Potrivit medicilor, celulele cutanate apar pe organ atunci când papilele filiforme se măresc, iar schimbarea culorii s-ar produce din cauza acumulării de bacterii, notează New York Post.

ADVERTISEMENT

„Limba păroasă poate apărea maro, albă, verde sau roz, în funcție de cauza specifică și de alți factori, cum ar fi apă de gură sau chiar bomboane”, a transmis Academia Americană de Medicină Orală, conform sursei citate.

De ce poate fi cauzată această reacție adversă

Specialiștii spun că această reacție adeversă poate fi cauzată de o igienă orală precară. În general, apare la bărbații trecuți de vârsta de 40 de ani. De asemenea, fumatul poate influența această problemă.

ADVERTISEMENT

Se consideră că tutunul poate ajuta ca bacteriile să se strângă pe limbă. În cazul bărbatului din Ohio, reacția adeversă ar putea fi reprezentată și de tratamentul cu antibiotic pe care îl urma pentru o infecție.

Antibioticul pe care bărbatul în lua se numește clindamicină, utilizat în astfel de infecții ale gingiilor. Totuși, specialiștii au precizat că studiile în ceea ce îl privește pe american nu au fost finalizate.

ADVERTISEMENT

Însă, din primele verificări, se pare că afecțiunea ar fi fost cauzată de combinația dintre antibiotice și fumat. Medicii spun că „limba păroasă” este inofensivă. Un simptom al afecțiunii îl reprezintă senzația de arsură.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: