News

Cum a fost păcălită elita gastronomică din New York de un restaurant fals. Rating aproape perfect pe Google

Mehran's Steakhouse a fost o farsă născută în pandemie. "Restaurantul" a existat pentru o singură seară, după ce lista de așteptare a ajuns la 2.600 de persoane
30.09.2023 | 12:21
Cum a fost pacalita elita gastronomica din New York de un restaurant fals Rating aproape perfect pe Google
Restaurantul a exista doar pentru o singură seară Sursa foto: The New York Times, New York Post / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gurmanzii care s-au adunat la cină la Mehran’s Steakhouse au crezut că au ieșit în sfârșit de pe lista de așteptare de ani de zile pentru un restaurant specializat în fripturi extrem de exclusivist, vechi de 100 de ani, care avea în sfârșit o masă disponibilă în locația sa din Lower East Side. De fapt, motivul pentru care a fost atât de greu de obținut o rezervare era unul foarte simplu: restaurantul nu există.

Cum a fost păcălită elita gastronomică din New York de un restaurant fals

În realitate, ceea ce au experimentat cei aproximativ 140 de clienți într-o sâmbătă seara a fost o farsă elaborată pusă la cale de un fondator de startup-uri de inteligență artificială în vârstă de 21 de ani și de aproximativ 65 de prieteni ai săi.

ADVERTISEMENT

Farsa s-a născut în timpul pandemiei, în 2021, când cei 16 colocatari ai lui Mehran Jalali au decis să celebreze cinele bisăptămânale când acesta le gătea friptură, marcând, pe Google Maps, casa lor din Upper East Side ca fiind un restaurant specializat în fripturi.

Colocatarii, majoritatea adolescenți, au lăsat cu toții recenzii elogioase pentru ”noul restaurant”, ceea ce a dus la apariția la ușa lor a unor străini care căutau friptură. Mehran’s Steak House are un rating aproape perfect pe Google, cu 91 de recenzii elogioase: “Cea mai bună friptură pe care am mâncat-o vreodată în New York”, “Cuvintele nu pot explica cât de fenomenală a fost friptura” și “Chef Mehran este un geniu-dumnezeu printre oameni“.

ADVERTISEMENT

Mehran a creat apoi un site web pentru o “experiență revoluționară a fripturii”, pentru care erau ”rezervate” toate locurile și, până la sfârșitul anului 2022, a acumulat o listă de așteptare de 2.600 de persoane.

Căutând să transforme farsa în realitate, el și o echipă de complici au recrutat prieteni pentru a servi ca personal voluntar, au găsit un spațiu de evenimente, au obținut o licență de băuturi alcoolice pentru o zi, permise de manipulare a alimentelor și bilete de avion spre New York (Jalali locuiește acum în San Francisco) și un număr local de telefon pentru a invita anumite persoane de pe lista de așteptare la restaurantul său efemer.

ADVERTISEMENT

O șaradă subtilă

Amplasat într-o baie publică transformată în spațiu pentru evenimente pe East 11th Street, Mehran’s Steakhouse nu a părut de la început o farsă. Totuși, pe parcursul nopții, majoritatea invitaților au observat că ceva nu era în regulă.

Primul indiciu pentru cei mai atenți dintre cei prezenți se afla agățat pe un perete al holului: o selecție de fotografii înrămate care îl înfățișau pe ”chef Mehran” pozând cu o serie de celebrități pentru care ar fi gătit de-a lungul multor, multor ani.

ADVERTISEMENT

Printre vedetele ilustrate se numără Albert Einstein, Marilyn Monroe, un grup de mafioți din anii 1920, Barack Obama și JFK. “V-aș recomanda să vă suspendați înțelegerea timpului liniar”, a spus Mehran atunci când a fost întrebat despre imagini, relatează New York Post.

Mai jos pe perete se aflau o serie de afișe promoționale de format mare de la Mehran’s Steakhouse de-a lungul deceniilor, inclusiv unul care făcea reclamă la “înghețata de măduvă osoasă”. Vizavi, o proiecție alb-negru în buclă arăta în mod variabil imagini cu carne crudă sărată, pusă într-o tigaie, alături de o jumătate de căpățână de usturoi.

În timp ce se cântau cover-uri de vioară ale unor hituri pop, unii dintre chelnerii abia trecuți de majorat ai localului, cu un personal ridicol de mare, i-a condus pe clienții bine îmbrăcați la locurile lor, unde o bucată de lemn gravată cu laser le-a oferit o cantitate comică de text care descria meniul la preț fix de 114 dolari.

Primii invitați care au sosit, la ora 17:30, au fost părinții lui Riley Walz, unul dintre foștii colocatari ai lui Mehran, care își petrecuseră după-amiaza alergând la Target pentru a cumpăra provizii pentru eveniment. Ei s-au asigurat că membrii personalului au mâncat batoane proteice și s-au hidratat. Alte câteva mese de rude au mai fost ocupate, iar apoi au sosit clienții.

“Cercul vieții bovinelor”

Meniul a pretins că urmează ciclul de viață al unei bovine. În timp ce clienții de la cele 35 de mese au mâncat feluri de mâncare precum Meadows Bring Life (o salată verde mixtă), Youth: Ever Precious, Ever Fleeting (chifteluțe de vițel) și Agrarian Synergies (bruschete cu mozzarella), unii au devenit suspicioși.

“Râdeam pentru că ne întrebam: ‘Crezi că suntem păcăliți?'”, a declarat Leigh Wade, un medic de obstetrică-ginecologie care se afla acolo împreună cu soțul ei, Richard Iuorio, un medic de urgență și care aștepta o rezervare încă din februarie, relatează The New York Times. Ca parte a acestui concept, doi chelneri în costum au defilat la un moment dat în jurul unui galon de lapte integral ca și cum ar fi fost un vin bun.

Reacțiile la mâncare au fost împărțite în mod egal. Unii dintre cei care au luat masa au lăudat friptura, dar alții au trimis-o înapoi, iar un bărbat a spus că mâncarea lui “era ca la un bufet de nuntă”.

La parter, în bucătărie, în timp ce Jalali se ocupa frenetic de comenzi pe un aragaz cu șase arzătoare și cu o hotă stricată, era îngrijorat de o clientă, Kathryn Shrader, manager în industria ospitalității, care a spus unui grup de pe Facebook care se îndoia că Mehran’s este real că avea o rezervare râvnită.

Shrader și prietenul ei, Kyle Hertzog, brand manager la Sixpoint Brewery, au sosit sceptici, dar curioși. În New York, “nu poți păstra secrete”, a spus Hertzog. “Cunosc pe toată lumea din această industrie și nimeni nu a auzit despre locul ăsta.”

După ce și-au dat seama că locația era un spațiu pentru evenimente, după ce au urmărit un somelier de 22 de ani care se chinuia să deschidă o sticlă de vin și după ce au făcut niște calcule de bază privind prețurile și numărul de angajați, Shrader și Hertzog au devenit siguri că restaurantul era un șiretlic.

“Pare mai degrabă o producție de teatru decât o cină”, a spus Hertzog. “Există o șmecherie aici. Nu știu ce este, totuși.” În cele din urmă Shrader a înțeles. “Experimentăm poanta unei glume online între niște prieteni.”

De neprețuit

Pe măsură ce s-au scurs cele aproximativ cinci ore ale scurtei existențe a restaurantului Mehran’s Steakhouse, atmosfera generală a rămas tipică unui restaurant din New York într-o sâmbătă ploioasă.

Oaspeții își verificau telefoanele, se uitau la vecini, își mâncau mâncarea și, în rest, lucruri tipice celor care se bucură de o masă plăcută în oraș – fără să-și dea seama că făceau parte dintr-o regie complexă.

“S-ar putea face unele îmbunătățiri”, au fost de acord doi gurmanzi din Upper East Side, citând experiența lor de a mânca la restaurante cu stele Michelin ca relevantă și menționând că au fost dezamăgiți că au fost pe lista de așteptare ani de zile doar pentru a obține rezervări la această locație, și nu la cea din cartierul lor.

Afară, în ploaie, doi clienți fumau și au încercat să le explice ce se întâmplă celor doi videografi interni ai restaurantului. “M-am dus în bucătărie și erau 50 de persoane acolo – am vrut să găsesc pe cineva care să mărturisească“, a declarat colonelul în retragere David Menegon. “Mă distrez de minune.”

Nu toată lumea a fost amuzată. Un cuplu l-a amenințat pe Mehran cu acțiuni în justiție după ce a aflat că “restaurantul său este fals”. Alții, însă, au considerat farsa ca fiind o încântare, un moment rar de divertisment absurd și comestibil într-un oraș care se ia adesea pe sine și mâncarea sa prea în serios. “Este New York, poți mânca oriunde”, a declarat cântărețul de operă Scott Thomas. “Dar să fie atât de distractiv este de neprețuit.”

ADVERTISEMENT
Tags: