News

Cum a fost pedepsit bărbatul care a intrat cu mașina în curtea lui Klaus Iohannis. Șoferul a venit noaptea în audiență la Cotroceni

Bărbatul care a intrat cu mașina intenționat prin porțile Palatului Cotroceni, și a intrat în curtea lui Klaus Iohannis, a fost condamnat.
07.03.2024 | 17:04
Cum a fost pedepsit barbatul care a intrat cu masina in curtea lui Klaus Iohannis Soferul a venit noaptea in audienta la Cotroceni
Un timișorean a demonstrat cât de ușor se poate intra la Palatul Cotroceni. El a spart porțile, după ce a solicitat o audiență la președintele Klaus Iohannis / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Judecătoria Sectorului 5 l-a condamnat, la sfârșitul lunii februarie, pe bărbatul care a rupt cu mașina porțile Palatului Cotroceni și a intrat în curtea Administrației Prezidențiale. Incidentul s-a petrecut în decembrie 2022 și a fost ținut secret de SPP.

Cât de ușor este să intri cu mașina în curtea Palatului Cotroceni. SPP, depășit

FANATIK a dezvăluit în premieră cazul bărbatului care a fost trimis în judecată la începutul acestui an, după ce a forțat intrarea în Palatul Cotroceni, distrugând porțile care fac parte din Patrimoniul Cultural al României.

ADVERTISEMENT

Incidentul poate fi considerat unul deosebit de grav, obiectivul fiind sediul Administrației Prezidențiale și al șefului statului, Klaus Iohannis. Palatul Cotroceni este păzit 24 de ore din 24 de efective ale poliției, jandarmeriei și SPP.

Serviciul de Protecție și Pază nu a făcut public cazul care s-a petrecut la 13 decembrie 2022, în jurul orei 02:45. Câteva luni mai târziu, Serviciul de Protecție și Pază a lansat o ofertă de 4 milioane de lei, pentru montarea unor sisteme automate de blocare a atacurilor cu mașini ostile, pentru toate cele cinci porți ale Palatului Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Șoferul a primit o pedeapsă cu suspendare dar a rămas fără mașină

Alin Dumitru P. și-a recunoscut fapta și a fost condamnat la un 1 an și 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. Instanța a dispus suspendarea pedepsei și a stabilit un termen de supraveghere de trei ani, perioadă în care inculpatul nu are voie să mai comită alte infracțiuni și trebuie să se prezinte regulat la secția de poliție.

Judecătorii au mai stabilit o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi civile, pentru o perioadă de doi ani. În plus, condamnatul trebuie să urmeze două programe de reintegrare derulate de Serviciul de Probațiune Timiș și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria Dumbrăvița.

ADVERTISEMENT

Autorul faptei trebuie să achite și reparația porților de la Cotroceni, respectiv 15.766,02 lei, sumă pentru care Administrația Prezidențială s-a constituit în parte civilă. Pentru recuperarea prejudiciului, judecătorii au dispus confiscarea specială a autoturismului, urmând ca acesta să fie scos la licitație după ce sentința va fi definitivă.

Procesul a durat doar câteva săptămâni, după ce inculpatul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a optat pentru o procedură simplificată.

ADVERTISEMENT

A venit noaptea la Cotroceni și a întrebat un SPP-ist când poate intra la Klaus Iohannis

Potrivit rechizitoriului, în data de 13 decembrie 2022, în jurul orei 02:30, Alin Dumitru P. a mers la poarta de acces Leu și l-a întrebat pe SPP-istul care păzea intrarea în palatul Cotroceni despre programul de audiență al președintelui Klaus Iohannis.

După ce acesta i-a furnizat informațiile solicitate, angajatul SPP și-a anunțat colegii prin stația de emisie-recepție cu privire la persoana respectivă, pentru a fi avut în vedere, ținând cont de ora neobișnuită la care acesta a venit la Cotroceni.

”La aceeaşi dată, în jurul orei 02:45, inculpatul P. Alin-Dumitru, care se afla la volanul autoturismului marca Renault Megane, cu nr. de înmatriculare TM-…-XTW, deplasându-se pe B-dul Gheorghe Marinescu către Şos. Cotroceni, a virat cu intenţie la stânga, în poarta de acces în Palatul Cotroceni, pătrunzând în incinta curţii Palatului Cotroceni prin forţarea porţilor metalice, provocând distrugerea acestora.

Inculpatul P. Alin Dumitru a acţionat pedala de frână după pătrunderea în curte, oprindu-se la o distanţă de aprox. 150 de metri în interior, aspecte surprinse de camerele de supraveghere amplasate la locul săvârşirii infracţiunii”, se arată în rechizitoriul consultat de FANATIK.

Judecător, despre inculpat: ”Dispreț și indiferență față de proprietate și detenție”

După un moment de uluială, SPP-iștii care asigurau paza obiectivului l-au somat pe inculpat să coboare, l-au imobilizat, după care au sesizat organele de poliției. La scurtă vreme, la fața locului a ajuns un echipaj al poliției, care a procedat la testarea șoferului, stabilindu-se că acesta nu a consumat băuturi alcoolice.

Bărbatul a fost încătușat și condus la Secția 17 Poliție, unde s-a solicitat prezența unui echipaj al poliției rutiere în vederea testării acestuia cu un aparat Drug-Test. Pentru că bărbatul a refuzat testarea, el a fost condus la INML unde i s-au recoltat probe din sânge și urină. Rezultatul a fost, de asemenea, negativ.

La audieri, bărbatul a declarat că regretă cele întâmplate și conștientizează gravitatea faptelor sale. El a spus că se afla într-o ”stare de tulburare” provocată de problemele de natură familială și profesională.

În motivarea sentinței de un an și jumătate de închisoare cu suspendare, judecătorii au avut în vedere faptul că ”infracţiunea săvârşită, prin specificul său, relevă dispreţul şi indiferenţa faţă de proprietate şi detenţie. De asemenea, modalitatea de săvârşire, prin virarea bruscă, fără a frâna, în scopul de a pătrunde în Palatul Controceni, imprimă o gravitate sporită faptei (inculpatul nu avea de unde să ştie dacă în spatele porţilor nu cumva se află anumite persoane care ar fi putut fi ucise sau rănite în urma impactului)”.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în 10 zile de la comunicarea hotărârii.

ADVERTISEMENT