News

Cum a încercat o ucraineancă sa-i ajute pe ruși să-l ucidă pe Zelenski. FSB și Wagner recrutează spioane

O femeie din Ucraina, arestată ca parte a unui complot pentru uciderea lui Volodimir Zelenski. Rețele de spioane lucrează pentru Moscova
09.08.2023 | 15:22
Cum a incercat o ucraineanca sai ajute pe rusi sal ucida pe Zelenski FSB si Wagner recruteaza spioane
Serviciul de securitate al Ucrainei a destructurat o rețea de femei-spion Sursa foto: ssu.gov.ua / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oficiali din cadrul serviciilor de securitate ucrainene au informat că au arestat o ucraineancă suspectată că a ajutat serviciile de informații ale Rusiei, inclusiv că a fost implicată într-o tentativă de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski. Rețele de spioane lucrează pentru Rusia.

Cum a încercat o ucraineancă sa-i ajute pe ruși să-l ucidă pe Zelenski

“Serviciul de securitate a reținut un informator al serviciilor speciale ale Federației Ruse, care, în ajunul recentei călătorii de lucru a președintelui Ucrainei în regiunea Mikolaiv, colecta informații despre vizita planificată”, a informat serviciul de securitate de stat al Ucrainei, SBU. “Infractoarea a încercat să stabilească ora și lista de locații ale traseului aproximativ al șefului statului”, se mai arată în declarația citată de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Zelenski a efectuat vizite semi regulate, neanunțate, în fostele teritorii ocupate sau în zonele din apropierea liniei frontului – vizite care necesită o precauție extremă din cauza posibilității unor atacuri rusești țintite. El a vizitat regiunile sud-ucrainene Odesa și Mikolaiv la sfârșitul lunii iulie.

În declarație se precizează că presupusul informator rus era “o fostă vânzătoare într-un magazin militar de pe teritoriul uneia dintre unitățile militare” din orașul Ochakiv, pe care Volodimir Zelenski l-a vizitat. Un oficial guvernamental ucrainean, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că femeia a fost reținută la 1 august. Identitatea ei nu a fost dezvăluită.

ADVERTISEMENT

Oficialul guvernamental a mai declarat că serviciile de securitate ucrainene au împiedicat-o pe femeie să colecteze informații despre vizita lui Zelenski și au dejucat complotul de asasinare.

SBU “a luat măsuri cuprinzătoare pentru a o împiedica să participe la vizită, iar ea nu a avut nicio informație despre locul unde [Zelenski] urma să meargă, cum urma să ajungă acolo”, a declarat oficialul, fără a intra în detalii suplimentare. “Iar în ziua vizitei, ea [a fost], de asemenea, restricționată în mișcări”.

ADVERTISEMENT

A adunat informații despre obiective militare ucrainene

După vizita lui Zelenski, serviciile de securitate au continuat să o urmărească pe femeie. SBU a declarat că serviciile de informații rusești au însărcinat-o apoi să identifice “locația sistemelor de război electronic și a depozitelor cu muniție ale forțelor armate ale Ucrainei din regiunea Ochakiv”, informații care urmau să fie folosite “pentru a pregăti un nou atac aerian masiv asupra regiunii Mikolaiv”.

“Pentru a aduna informații, ea a călătorit pe teritoriul districtului și a fotografiat locațiile obiectivelor ucrainene”, se mai arată în comunicat. Dacă va fi găsită vinovată, femeia ar putea fi condamnată la 12 ani de închisoare, a mai precizat SBU.

ADVERTISEMENT

Potrivit SBU, femeia a fost arestată “în flagrant” în timp ce încerca să transmită informații rușilor. Se așteaptă ca ea să fie acuzată de diseminarea neautorizată de informații despre mișcările de arme și trupe.

Zelenski a confirmat că a fost informat despre arestare, spunând că șeful SBU l-a pus la curent cu privire la “lupta împotriva trădătorilor”. Rusia nu a comentat arestarea, relatează BBC.

Anunțul arestării a fost făcut la o zi după ce oficiali din zeci de țări au încheiat discuțiile de la Jeddah, în Arabia Saudită, cu scopul de a discuta un plan de pace în Ucraina. Duminică, consilierul prezidențial ucrainean Andriy Yermak a declarat că întâlnirea a fost “foarte productivă”, în ciuda diverselor puncte de vedere.

Rusia nu a fost invitată la discuții, iar acestea au fost respinse de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov ca fiind “sortite eșecului”. Printre participanți s-a numărat și un emisar al Chinei, care nu a participat la discuțiile anterioare din Danemarca.

Rețele de spioane lucrează pentru Moscova

Forțele de securitate ucrainene au efectuat o serie de arestări ale unor presupuși “agenți ruși” care, în opinia lor, ajutau la localizarea țintelor pentru loviturile aeriene rusești.

Departamentul de contrainformații al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat o rețea de agenți ruși din Hirnik, regiunea Donețk, care era formată din femei din localitate care lucrau simultan pentru Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) și pentru mercenarii grupului Wagner.

“Ceea ce diferențiază acest grup adversar este recrutarea exclusivă a femeilor locale, care au sprijinit în mod activ agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a raportat SBU pe Telegram marți, 8 august, potrivit Kyiv Post.

Trei femei cu cetățenie ucraineană și una cu cetățenie rusă au fost demascate pentru trădare de patrie și diseminarea neautorizată de informații privind desfășurarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Toți cei patru agenți ruși sunt rezidenți ai districtului Pokrovsk.

Trei dintre membrele grupării au fost arestate (inclusiv o rusoaică), iar cea de-a patra se află în Federația Rusă. SBU afirmă că femeile au fost recrutate de ocupanți chiar înainte de 24 februarie 2022 și se aflau în “modul de așteptare”.

Procuratura a raportat că o ucraineancă, care a locuit în orașul Hirnik, din regiunea Donețk, înainte de începerea invaziei la scară largă a Federației Ruse, și care s-a mutat apoi în statul ocupant, a fost de acord să coopereze cu un fost compatriot, membru al Grupului Wagner, în august 2022.

Ea i-a promis luptătorului Wagner și unui reprezentant al FSB-ului rusesc că va colecta informații pentru ocupanți. Femeia a implicat în acest scop trei cunoștințe care erau rezidenți în Hirnik, dintre care unul are cetățenie rusă.

Cum opera gruparea de spioane

Timp de mai bine de un an, trioul a colectat și i-a trimis prin Telegram mesaje text, fișiere foto și audio și capturi de ecran Google Maps ale unor obiective din districtul Pokrovsk, unde era staționată armata ucraineană. De asemenea, femeile au raportat direcția de deplasare a echipamentelor și armelor militare ucrainene și au raportat rezultatele pagubelor provocate de atacurile asupra pozițiilor ucrainene.

Unii dintre aghiotanții ocupanților au încercat să identifice și să “scurgă” către agresor traseele de zbor ale avioanelor de luptă ale forțelor armate ucrainene, inclusiv ale elicopterelor de atac din apropierea Avdiivka. De asemenea, au fost interesați de traseele de deplasare a vehiculelor puternic blindate care transportă trupele ucrainene din zonele de front către linia de front.

Femeile s-au deplasat în zonă și au fotografiat pe ascuns obiective ucrainene pentru a colecta informații de informații. O ucraineancă care trăiește în Rusia a transmis rapid datele primite celor care o coordonau.

Ca urmare a unei operațiuni speciale în mai multe etape, ofițerii SBU au arestat trei membri ai serviciului de informații rusesc în timp ce colectau informații și au identificat membrul rezident (senior) al grupului ostil care a călătorit în Rusia la începutul invaziei la scară largă și a coordonat agenții de pe teritoriul țării agresoare.

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților au fost găsite telefoane mobile utilizate în activități de informații și subversive pentru Federația Rusă. Aceștia au fost plasați în arest preventiv și riscă închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT