News

Război în Ucraina, ziua 532. Peste 800 de soldați ruși au murit pe câmpul de luptă, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, ziua 532. Zelenski este optimist că eliberarea Crimeei este tot mai realizabilă. Din vest vin însă declarații pesimiste.
09.08.2023 | 13:37
Razboi in Ucraina ziua 532 Peste 800 de soldati rusi au murit pe campul de lupta in ultimele 24 de ore
Război în Ucraina, ziua 532. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
09-08-2023
10:46

Armata ucraineană a obținut un "succes parțial" în trei direcții

Potrivit datelor prezentate de Forțele de Apărare ale Ucrainei, situația pe frontul războiului s-a intensificat dramatic, cu pierderi devastatoare pentru armata rusă. Autoritățile ucrainene au anunțat că aproximativ 820 de soldați ruși au decedat în ultimele 24 de ore, în confruntările cu trupele ucrainene.

 

De la începutul războiului, pierderile armatei ruse sunt cu adevărat înspăimântătoare:

  • Tancuri: 4262 (cu 8 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Vehicule blindate de luptă: 8262 (cu 8 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Sisteme de artilerie: 5013 (cu 17 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Sisteme de lansare de rachete multiple: 711 (cu 2 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Mijloace de apărare aeriană: 469 (cu o unitate în plus față de ziua anterioară);
  • Aeronave: 315;
  • Elicoptere: 312;
  • Drone de nivel operațional-tactic: 4175 (cu 17 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Rachete de croazieră: 1377;
  • Nave și bărci: 18;
  • Echipamente auto și autocisterne: 7479 (cu 19 unități în plus față de ziua anterioară);
  • Echipament special: 742 (cu 5 unități în plus față de ziua anterioară);   

Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat, miercuri, 9 august, că au reușit să obțină un succes parțial în direcțiile Urojainovo, Priutnovo și Verbovoe. Potrivit acestora, trupele ucrainene au câștigat un punct de sprijin strategic la granițele de conflict. Inamicul suferă pierderi semnificative nu doar în ceea ce privește personalul, ci și în ceea ce privește armele și echipamentele militare.

 

Război în Ucraina, ziua 532. De la Kiev, Volodimir Zelenski arată un optimism extrem de ridicat când vine vorba de eliberarea de teritorii. În opoziție, de peste ocean se fac declarații care nu sunt deloc pe placul ucrainenilor.

Război în Ucraina, ziua 532. Zelenski: ”Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă”

Contraofensiva ucraineană, lansată cu mari speranțe în această vară, nu a adus deloc rezultatele scontate. Analiștii militari din occident nu cred în capacitatea ucrainenilor de a recupera prea multe teritorii în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui aspect, marți noapte, în mesajul către popor, președintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre eliberarea Crimeei. ”Astăzi, am avut, de asemenea, o întâlnire pe tema politicii noastre de recâştigare a teritoriilor – în special în ceea ce priveşte Crimeea şi reintegrarea acesteia la Ucraina”, a anunţat Zelenski.

Liderul de la Kiev își face planuri de dezvoltare economică în legătură cu peninsula ocupată de ruși. Spune că în această zonă vor reveni oportunităţile economice și securitatea personală a oamenilor.

ADVERTISEMENT

”Este evident că, după ce Crimeea va fi eliberată de sub ocupaţie, acolo vor reveni oportunităţile economice, securitatea personală a oamenilor şi un sentiment de libertate reală, care nu a mai existat din 2014. Dar toate acestea nu ar trebui să fie doar abstracte – fiecare detaliu al dez-ocupării Crimeei ar trebui să aibă o semnificaţie specifică. Cum anume revine viaţa normală. Ce anume înseamnă acest lucru pentru Crimeea şi pentru tot poporul nostru.

Acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită”, a transmis Volodimir Zelenski, citat de Ukrinform.net.

ADVERTISEMENT

Oficial din SUA, despre contraofensiva ucraineană: ”Este cel mai dificil moment al războiului”

Au trecut mai bine de două luni de când Ucraina a lansat contraofensiva în partea sa de sud și sud-est. În toată această perioadă, rușii s-au dovedit extrem de dificil de răpus.

Din occident nu vin previziuni optimiste. Oficiali vestici descriu drept tot mai “sumbre” informaţiile despre capacitatea trupelor ucrainene de a recâştiga teritorii semnificative.

ADVERTISEMENT

Informaţiile noastre sunt sumbre. Ne amintesc de provocările cu care ei se confruntă“, spune congresmanul democrat Mike Quigley, care a participat recent la întâlniri în Europa cu comandanţi americani ce instruiesc trupele mecanizate ucrainene. “Acesta este cel mai dificil moment al războiului“, adaugă oficialul american, citat de CNN.

Americanii spun că, la ora actuală, principala provocare pentru forţele ucrainene constă în dificultatea de a trece de liniile defensive multistratificate ale trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Trupele ucrainene de atac au suferit acolo pierderi uluitoare, determinând comandanții ucraineni să retragă unele unităţi pentru a regrupa forţele şi a diminua pierderile.

Ruşii au mai multe linii defensive, iar ei (n.r. trupele ucrainene) nu au reuşit să treacă de fapt nici de prima linie”, constată un diplomat american. “Chiar dacă vor mai continua lupta în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese pe parcursul acestor ultime 7-8 săptămâni, care sunt şansele de a le face acum deodată, cu forţe mai obosite? Întrucât condiţiile sunt foarte grele“, explică acelaşi diplomat.

ADVERTISEMENT