News

Cum a învins Dumitru Buzatu Parlamentul în instanță. Președintele CJ Vaslui a primit banii retroactiv

Dumitru Buzatu, președintele Consilului Județean Vaslui care a fost prins în flagrant primind mită, s-a judecat cu Parlamentul României.
25.09.2023 | 12:42
Cum a invins Dumitru Buzatu Parlamentul in instanta Presedintele CJ Vaslui a primit banii retroactiv
ADVERTISEMENT

Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a primit mandat de reținere de la judecătorii Tribunalului Vaslui. Președintele CJ Vaslui a fost prins în flagrant, vineri seară, cu o mită de 1,25 milioane lei, banii fiind într-o geantă de piele aflată în portbagajul mașinii sale. Buzatu le-a spus celor care l-au reținut că banii proveneau din economiile sale, deși erau marcați de DNA.

Dumitru Buzatu a fost deputat între 1992 și 2004

Buzatu a fost exclus de PSD, iar fiul său, Tudor, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, și-a dat demisia din funcție. Fosta soție a lui Buzatu, senatorul Gabriela Crețu, a fost suspendată de partid. Dumitru Buzatu a fost și el deputat în Parlamentul României, în perioada 1992-2004. Din 2012, el a devenit președinte al CJ Vaslui.

ADVERTISEMENT

În 2021, la un an după ce a împlinit vârsta care îi permitea să încaseze pensie de fost parlamentar, Dumitru Buzatu a dat în judecată Camera Deputaților – prin secretar general și Senatul României. Dosarul a fost înregistrat pe 14 aprilie 2021 la Tribunalul Vaslui, iar obiectul său este “contestaţie privind alte drepturi de asigurări sociale”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Obiectul dosarului se referă la anularea ordinului de încetare a indemnizației de limită de vârstă şi repunerea în plată a acestei indemnizaţii, deci restabilirea situaţiei anterioare implicită cererii de chemare în judecată. Astfel, Dumitru Buzatu a cerut obligarea pârâţilor la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă începând cu data de 27.02.2021 la zi.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al Camerei Deputaților și cel al Senatului  i-au comunicat lui Buzatu cinci ordine de încetare a plății pentru indemnizație de vârstă, emise în martie 2021. El a arătat în instanță că indemnizaţia pentru limită de vârstă cuvenită foştilor membri ai Parlamentului României, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, are caracterul unui drept la pensie, reprezentând o contraprestaţie socială acordată de lege foştilor parlamentari după împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru activitatea desfăşurată în perioada ocupării funcţiei de demnitate publică.

Dumitru Buzatu a susținut că ordinele de încetare a plăților sunt nelegale

În dosar, Dumitru Buzatu a arătat că ordinele de încetare a acordării indemnizaţiei pentru limită de vârstă sunt nelegale. ”În mod evident prin emiterea Ordinelor atacate este încălcat principiul neretroactivităţii legii, deoarece se dispune încetarea la plată a unui drept social cu caracter viager, care se afla deja în patrimoniul petentului la data comunicării actelor a căror anulare o solicită”, se menționează în dosar.

ADVERTISEMENT

Avocatul Parlamentului a susținut că indemnizaţia pentru limită de vârstă nu este un drept de asigurări sociale, ci constituie un beneficiu specific calităţii de fost parlamentar care se achită din bugetul de stat prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului. “Prin Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor s-au abrogat art.49 şi art.50 din Legea nr.96/2006, republicată şi s-a dispus încetarea plăţii indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art.49 din Legea nr.96/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art.73 alin.(l) şi al in. (3) lit.c) din Constituţia României, republicată”, se specifică în dosarul consultat de FANATIK.

Reprezentantul Parlamentului a mai arătat că legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a indemnizaţiei lunare pe care deputaţii şi senatorii o primesc pe durata exercitării mandatului de parlamentar, în funcţie de posibilităţile financiare ale statului.

ADVERTISEMENT

Pensia de parlamentar a lui Dumitru Buzatu este de peste 73.000 lei

Pe 6 octombrie 2022, Tribunalul Vaslui a respins pretențiile lui Dumitru Buzatu privind obligarea intimaților la plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru perioada 27.02.2021-09.06.2022, ca neîntemeiate, iar cele vizând perioada ulterioară datei de 09.06.2021, ca rămase fără obiect. Pe 21 noiembrie 2022, Dumitru Buzatu a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași.

Pe 23 martie 2023, instanța a întors hotărârea Tribunalului Vaslui și a obligat Camera Deputaților prin secretar general să plătească reclamantului Dumitru Buzatu indemnizația pentru limită de vârstă conform Ordinului nr.1495/27.10.2020, de la 27.02.2021 la 09.06.2022, inclusiv. De asemenea, a mai obligat instituția să-i plătească lui Dumitru Buzatu suma de 1683,28 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare efectuate în cursul procedurii în fond.

Prima declarație de avere în care Dumitru Buzatu a notat că a încasat pensie a fost cea din 2021, când a primit 21.902 lei (indemnizație limită vârstă de la Camera Deputaților) și 24.972 lei (pensie de la Casa Județeană de Pensii). În declarația din 2022, Buzatu a notat că a încasat 78.492 lei de la CJP, fără să fi primit pensie de la Parlament, cu care era în litigiu. Din ultima declarație de avare, din 2023, reiese că Buzatu a primit 95.820 lei de lei ca pensie și 73.372 lei ca pensie de fost parlamentar.

ADVERTISEMENT