News

Cum a murit Vasile Blidaru, ultimul haiduc: “Ea l-a trădat”

Din adâncul pădurilor maramureșene, Vasile Blidaru a rămas în memoria localinicilor ca ultimul "haiduc" vânat de comuniști, o legendă care a sfidat autoritățile timp de un deceniu.
01.01.2024 | 23:39
Cum a murit Vasile Blidaru ultimul haiduc Ea la tradat
Haiducul Vasile Blidaru a fost împușcat de milițieni în curtea casei iubitei sale / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: gazetademaramures.ro
ADVERTISEMENT

Despre Vasile Blidaru s-au spus și scris multe povești. De-a lungul timpului, el a fost considerat un adevărat supererou care a reușit să își înșele persecutorii comuniști.

Legenda Vasile Blidaru o iubea pe cea mai frumoasă doamnă din sat

În volumul “Vasile Blidaru – omul și legenda“, semnat de Iosif Țiproc și apărut în 2006 la Editura Solstițiu, sunt publicate povești care-l arată pe Blidaru drept un personaj complex, capabil să-și confecționeze singur arme, în pădure, dar cu o mare slăbiciune.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Blidaru iubea o femeie din satul Huta, Florica Huza, de o frumusețe răpitoare: ”înaltă și zveltă, cu părul lung pe spate, cu o față care putea oricând eclipsa multe artiste ale vremii, fapt pentru care se putea deduce, cu ușurință, de ce o invidia și o bârfea tot satul și de ce Blidaru nesocotea toate pericolele pentru a fi în preajma ei pentru câteva ore”, după cum notează autorul.

Soțul Floricăi, trimis la închisoare pentru un cazan cu țuică

Pasionatul de istorie Ionel Mestaroș, scrie pe contul lui de Facebook despre relația dintre Vasile și Florica, bănuită că l-a trădat pe celebrul haiduc pentru a-și salva soțul din închisorile comuniste.

ADVERTISEMENT

„Indiferent cum au fost descrise faptele haiducului, există o certitudine și anume că Vasile Blidaru a fost împușcat în curtea casei Floricăi Rogoz, ce i-a fost iubită. Ea l-a trădat pentru a-și salva soțul din pușcărie”, a notat Mesaroș.

Traian Rogoz, soțul Floricăi, fusese reclamat la Miliție că ar fi avut un cazan de fiert țuică, lucru interzis în vremea comunismului. Pentru această faptă, dar și pentru că a fugit de anchetă și s-a refugiat în munți, bărbatul a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Varianta potrivit căreia Florica Rogoz l-a trădat pe Blidaru se susține prin faptul că soțul femeii a fost eliberat la o săptămână după incident.

Blidaru l-ar fi făcut prins pe soțul femeii

„Florica Rogoz a trăit ani buni cu Vasile Blidaru, ce i-a fost amant. Mai mult, Blidaru l-ar fi făcut prins pe Traian Rogoz, pentru a putea trăi liniștit cu soția acestuia. Tot consătenii spun că Florica l-ar fi trădat pe Blidaru, deoarece securiștii i-au promis că dacă va ajuta la prinderea acestuia, îl vor elibera pe Traian. Așa s-a și întâmplat, pentru că după o săptămână de la moartea lui Blidaru, Traian Rogoz a ieșit din pușcărie”, mai povestește autorul, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Florica Rogoz a trăit până în 1973 și a avut trei copii: Emilia, Liviu și Maria. ”Fiica Emilia neagă faptul că Vasile Blidaru a fost iubitul mamei sale și spune, de asemenea, că mama ei nu l-a trădat pe acesta. Totodată, Emilia recunoaște că mama ei se cunoștea cu Blidaru pentru că erau și prieteni de familie, mai ales că soția lui Blidaru era o bună croitoreasă, iar mama ei își cosea straiele la aceasta”, a mai scris acesta.

Singura ființă care știa adevărul despre povestea de dragoste a lui Vasile Blidaru a luat secretul cu ea în mormânt. În afară de relatările oamenilor locului, transmise din tată-n fiu, nu mai există nicio sursă a istoriilor ultimului mare haiduc din pădurile României.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
Andreea Bălan și Victor Cornea
Andreea Bălan și Victor Cornea "s-au despărțit" în aeroport! Ce mesaj a primit artista pe un bilet
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Gulaș cu afumătură și cartofi. Rețeta ardelenească
Gulaș cu afumătură și cartofi. Rețeta ardelenească
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde