Life

De ce a fost oprită seria B.D. Ar fi trebuit să se mai facă încă 8 filme: “A fost un general de miliție”

Motivul din care s-a oprit difuzarea seriei B.D, apreciată de toți românii. Trebuiau să apară încă 8 filme. Ce au stabilit comuniștii?
08.05.2023 | 23:29
De ce a fost oprita seria BD Ar fi trebuit sa se mai faca inca 8 filme A fost un general de militie
Seria B.D a fost filmată în 1970 și 1971. Sursa foto: National TV
ADVERTISEMENT

Seria ”Brigada Diverse”, cunoscută și ca ”B.D”,  i-a fascinat pe români, în perioada comunistă, dar se întâmplă și în prezent, când este difuzată de vreun post TV. S-au făcut trei filmări, într-un timp record, între mai 1970 și august 1971, însă mai trebuiau difuzate alte opt. Din ce motiv nu s-au mai transmis?

Seria ”B.D” trebuia să mai aibă încă 8 filme. Cum sunt notate în arhive cele trei difuzate

”Brigada Diverse intră în acțiune”, ”Brigada Diverse în alertă” și ”B.D la munte și la mare” sunt cele trei filme din ”Brigada Diverse” care au încântat România condusă de Nicolae Ceaușescu și care erau atent controlate de către oamenii legii, care comunicau cu regizorii.

ADVERTISEMENT

O oră și 45 de minute durează cele trei pelicule, care ar fi trebuit să aibă alte denumiri, conform arhivelor de la Studiourile Buftea. ”Brigada Diverse intră în acțiune” apare în documente ca ”Brigada mărunțișuri” și este prima parte din serie. În aceasta este vorba despre furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În timpul soluționării acestor probleme, s-au descoperit infracțiuni uriașe, printre care uciderea unui șef al unui serviciu comercial.

”Brigada se afirmă” s-a numit inițial ”Brigada Diverse în alertă” și a fost al doua din serie. Acțiunea se bazează pe misiunea unor milițieni de a descoperi și anihila o bandă de răufăcători care păcăleau oamenii cu bani falși, dar și un grup de femei care pretindeau că sunt văduve pentru a jefui oameni.

ADVERTISEMENT

Celebra parte ”B.D la munte și la mare” ar fi trebuit să fie ”livrată” către public drept ”Brigada se agită” și este a treia din serie. În aceasta, românii priveau cum tot niște milițieni arestau o bandă de traficanți de droguri și un infractor străin, cu origini românești, din cauză că dorea să-și facă o rețea de furt și să transporte icoane peste hotare.

Alte opt continuări mai erau promise românilor, dar nu au mai apărut. Se spune că prin cele difuzate, oamenii legii au avut ca scop spălarea imaginii lor în fața populației. Mai mult, regizorul și scenaristul nu făceau nimic până nu luau legătura cu MAI-ul. Ofițeri din cadrul ministerului le-au pus la dispoziție câteva cazuri de unde să se inspire.

ADVERTISEMENT

Și câinele din seria ”B.D” a fost o problemă pentru comuniști

De altfel, și câinele din seria B.D avea un alt nume în realitate. Regretatul actor Sebastian Papaiani își aducea aminte de acele vremuri și cum abia a reușit să creeze o amiciție cu patrupedul, deoarece părea destul de înfricoșător și devenea confuz când era strigat diferit.

”Pe câine îl chema de fapt Rurih. Era şi gradat din câte ştiu. Ne-am înţeles foarte bine, chiar dacă la început mi-a fost un pic teamă de el. L-am hrănit, i-am dat ficat de porc până când ne-am împrietenit atât de tare, încât, atunci când îl strigam atât eu, cât şi dresorul, Rurih stătea un pic în dubiu. Chiar şi acum, după atâţia ani, mă mai întreabă câte unul ce mai face Costel”, a relatat actorul într-un interviu pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Din ce cauză s-a oprit difuzarea seriei ”B.D”

Tot Sebastian Papaiani a mai spus, într-un interviu pentru o emisiune televizată, că un general din miliție a intervenit și nu a mai permis difuzarea și celorlalte părți, pe motiv că era ironizat domeniul în care el activează.

”A fost un general de miliţie. Un om «inteligent» a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!”, a mai comunicat regretatul actor.

ADVERTISEMENT
Tags: