News

Cum a reușit un agricultor din România să economisească peste 70% din factura la curent. Mesajul fermierului Relu

Tot mai mulți fermieri din România încep să investească sute de mii de euro în panouri fotovoltaice, pentru a scăpa de grija facturilor.
23.02.2023 | 21:46
Cum a reusit un agricultor din Romania sa economiseasca peste 70 din factura la curent Mesajul fermierului Relu
Panouri fotovoltaice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Relu este unul dintre acești fermieri care a decis să investească 300.000 de euro după ce a văzut că factura sa la energie electrică a fost redusă cu 70%. Mai mult, fermierii vor primi bani de la stat pentru a cumpăra panouri fotovoltaice.

Fermierii investesc sute de mii de euro în panouri fotovoltaice

Panourile vor aduce facturi mai mici la energie electrică și, implicit, prețuri mai mici la raft pentru produsele alimentare. În străinătate există deja un trend, prin care fermierii cultivă roșii pe același teren unde produc energie.

ADVERTISEMENT

Relu Bărbulescu este unul dintre fermierii care au urmat acest exemplu în țara noastră. Deține o fermă de 1.500 de hectare unde cultivă rapiță, grâu sau porumb. Potrivit Observatornews.ro, Relu și-a instalat în 2022 panouri cu o capacitate de 30 kwh, iar acum plătește facturi reduse cu 70%.

”Cu cât s-a redus factura la electricitate? Peste jumătate. 60-70%. Anul trecut am produs 45 de MWh. Adică 45 de mii de kWh. Undeva la 1,5 lei kWh, am produs de vreo 6-700 de milioane curent pe care l-am folosit şi nu l-am mai plătit”, a transmis Relu Bărbulescu, fermierul mulțumit de alegerea făcută.

ADVERTISEMENT

Panourile vor fi extinse acum pe un teren din fermă, iar energia ar urma să fie folosită pentru irigat. ”O să avem undeva la 250 de kWh. O să montăm panouri de 450 de waţi unul. Deci la 100 de panouri avem 45 de kWh”, transmite fermierul Bărbulescu.

Corneliu Bodea, reprezentant al Centrul Român de Energie, le explică fermierilor cum pot să eficientizeze această investiție de viitor. ”Cea mai eficientă aplicaţie de montaj e atunci când avem acoperişuri care au un grad de înclinare potrivit. Un pic mai costisitor e atunci când trebuie să le amplasăm direct pe terenuri agricole. Există un interes legat de instalare de panouri pe canalele de irigaţii. Aceste sisteme de irigaţii sunt consumatoare de electricitate”, a transmis Bodea.

ADVERTISEMENT

Statul pune la bătaie în viitor 750 de milioane e euro, pentru ca aceștia să aibă costuri mult mai mici cu electricitatea. Programul ar urma să înceapă lunile viitoare, lucru confirmat de ministrul agriculturii Petre Daea.

”Avem în derulare inclusiv la ministerul agriculturii. Specialiştii de la MIPE, cu cei de la Ministerul Agriculturii reglementează mecanismele, schiţele de sprijin pentru a putea să folosim banii aceştia”, a transmis Daea. Momentan nu se cunosc condițiile de acordare sau sumele de bani care vor ajunge în banii fermierilor, însă aceste lucruri ar urma să fie stabilite în curând.

ADVERTISEMENT

Vestea bună e că produsele vândute de fermieri se vor ieftini, lucru confirmat de agricultori. ”Produsul va fi un produs mai ieftin. Şi ar putea să fie vândut mai ieftin. Nu mai este atât de mare costul de fabricaţie. Al grâului, al porumbului”, concluzionează Relu Bărbulescu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii...
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii de EURO la MÂNĂ
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Autostradă de mare viteză între România și Grecia. Ordin de la NATO
Autostradă de mare viteză între România și Grecia. Ordin de la NATO
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși