News

Cum a scăpat fosta soție a lui Petre Daea de un dosar DNA cu retrocedări ilegale. Motivarea instanței: ”Eroare în modul de lucru”

Fosta soție a lui Petre Daea a fost implicată într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, legat de retrocedări ilegale.
19.04.2023 | 17:00
Cum a scapat fosta sotie a lui Petre Daea de un dosar DNA cu retrocedari ilegale Motivarea instantei Eroare in modul de lucru
Elena, fosta soție a lui Petre Daea. Cei doi au divorțat în 2012 / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Elena Daea Facebook
ADVERTISEMENT

Elena Daea, fosta soție a ministrului agriculturii, apare într-un dosar de corupție, care s-a încheiat în 2015 cu două condamnări. Fosta consoartă a lui Petre Daea a fost achitată, considerându-se că nu a săvârșit fapta cu intenție directă.

Fosta soție a lui Petre Daea, în atenția DNA din anul 2009

Fosta soție a lui Petre Daea a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2012, alături de doi edili din Mehedinți, un consilier juridic și un secretar ai Primăriei Breznița Ocol. DNA începuse urmrărirea penală în anul 2009.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, Elena Daea era inginer la Registrul Agricol din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin și membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin. Ea a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, Dumitru Drăghici, primar al comunei Breznița-Ocol, județul Mehedinți și președinte al Comisie Locale de Fond Funciar și-a atribuit, în perioada 2014-2015 posesia unui teren în suprafaţă de 2 hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, fără să fi avut calitatea de proprietar sau moștenitor. Ulterior, el a vândut terenul respectiv pentru 1,1 milioane euro. DNA susținea că în litigiul în urma căruia a obținut terenul, primarul a fost consiliat de Bărbulescu Irina, consilier juridic la Prefectura Mehedinți.

ADVERTISEMENT

Elena Daea și-a pus semnătura pe un document ”cu probleme”

În 2005, consiliera a reușit să obțină o moștenire de 0,87 hectare, lipită de cea a primarului, deși actele care au dus la reconstituirea dreptului de proprietate ar fost ilegale. Ulterior, cele două proprietăți au fost vândute aceleiași firme, care a ridicat acolo un hypermarket.

”În acest sens, pentru ca Bărbulescu Irina să obţină terenul respectiv, primarul comunei Izvorul Bârzii, inculpatul Balica Horia a validat de două ori anexele de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea rudelor Irinei Bărbulescu, pentru o suprafaţă de teren situată în comuna Izvorul Bîrzii, apoi le-a transmis spre validare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Mehedinţi, întocmind un titlu provizoriu de proprietate pentru suprafaţa validată ilegal, pe care i l-a pus la dispoziţie, contrar legii, Irinei Bărbulescu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inculpata Daea Elena, membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, a întocmit ilegal procesul-verbal de punere în posesie cu teren în suprafaţă de 0,87 hectare pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin”, susțineau procurorii DNA în 2013.

DNA: Mai multe decizii de împroprietărire pentru același teren

Mai exact, fosta soție a lui Petre Daea a fost acuzată că a semnat procesul verbal de punere în posesie fără să compare planul parcelar prezentat de Bărbulescu Irina cu cel la scară mare, pus la dispoziție de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

ADVERTISEMENT

”Deși prin actul de sesizare al instanței s-a reținut că inculpata Daea Elena nu a comparat planul parcelar prezentat de Bărbulescu Irina cu nici un document aflat în păstrarea instituției la care lucra, și astfel, cu știință, a acceptat să întocmească procesul-verbal de punere în posesie în P4, T1/4, lângă Drăghici Dumitru deși pentru acest teren reconstituirea dreptului de proprietate ar fi trebuit făcută de către Comisia Locală de Fond Funciar Breznita Ocol și nu Izvoru Barzii, instanța constată că probele administrate nu sunt apte să dovedească situația de fapt expusă.

În principal, s-a susținut că apărările inculpatei Daea Elena au fost contrazise de martora G. G., care a declarat că planul parcelar invocat de Daea Elena ca fiind cel căruia directoarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară îi dăduse dată certă, este un înscris fals, realizat prin aplicarea pe o fotocopie a planului parcelar existent la o dată ulterioară, a datei de 25.07.2005, a semnăturii sale și ștampilei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară scanate de pe documentul original.

De asemenea s-a considerat că planul parcelar invocat de către Daea Elena este un înscris fals întrucât în partea dreaptă, unde ar fi trebuit să fie semnătura directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și data certă, există mențiunea „Întocmit în data de 28.04.2006 conform punerii în posesie” iar data înregistrării acestui plan la Primăria Drobeta Turnu Severin este 21.08.2006”, se arată în motivarea Curții de Apel Craiova, consultată de FANATIK.

Documentul care a salvat-o pe Elena Daea

Elena Daea a fost ”salvată” de un document pus la dispoziția instanței abia în 2013. Este vorba despre înscrisul invocat de procurori ca fiind fals, dar care s-a regăsit, totuși, în arhiva OCPI Mehedinți. Practic, s-a constatat că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară avea două planuri parcelare în arhivă, având aceeași dată și aceleași mențiuni, dar cu o situație diferită a terenurilor în cauză.

”Dacă într-adevăr planul parcelar invocat în apărare de inculpata Daea Elena ar fi fost falsificat pentru a fi folosit în apărare, nu se explică de ce un astfel de înscris ar exista in arhivele OCPI așa cum rezultă din mențiunile din ștampila de certificare”, spun judecătorii.

Motivarea instanței în cazul achitării Elenei Daea: ”Nu a săvârșit fapta cu intenție directă”

În final, Elena Daea a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

”Instanța apreciază că în raport de modul în care aceasta a acționat la momentul întocmirii și semnării procesului-verbal de punere în posesie nr…. din 02.08.2005, nu a săvârșit fapta cu intenție directă așa cum impune norma de sancționare, urmarea produsă fiind rezultatul unei erori generată atât de modul de lucru în aparatul administrativ, în legătura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor situate în zona „Roșiori”, cât și existenței în circulație a mai multor planuri parcelare cu mențiuni diferite (conform motivelor arătate in cuprinsul prezentei, filele 18-19)”, au motivat judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, conform FANATIK.

Petre și Elena Daea au divorțat în 2012

Curtea de Apel Craiova a condamnat, în 2013, patru din cei cinci inculpați, singura care a fost achitată fiind fosta soție a lui Petre Daea. Ulterior, ICCJ a mai achitat doi inculpați, însă i-a condamnat pe Drăghici și Bărbulescu la doi ani de închisoare cu suspendare. Aceștia au fost obligați să plătească și prejudiciul din dosar.

În 2005, în perioada în care lucra la Primăria Drobeta Turnu Severin, Elena era căsătorită cu Petre Daea, care era senator al României (după o scurtă experiență ca ministru al agriculturii, în 2004). Deși au divorțat în 2012, cei doi mai dețin câteva bunuri, în comun (două imobile în Drobeta Turnu Severin și Sisești). Nici Petre Daea nu e un străin pentru procurorii DNA. Anul trecut, el a fost audiat ca martor în dosarul ex-ministrului Adrian Chesnoiu, acuzat că a încercat să măsluiască un concurs de angajare în favoarea unui apropiat al lui Petre Daea.

ADVERTISEMENT