Life

Cum arată certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu? Ce scria, de fapt, pe document

Cum arată certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist? Ce apare pe documentul cu date personale despre dictator?
18.02.2023 | 13:53
Cum arata certificatul de nastere al lui Nicolae Ceausescu Ce scria de fapt pe document
Greșeala de pe certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Ziarul Amprenta
ADVERTISEMENT

Ce apare pe certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu? Documentul conține o greșeală, ce a ieșit la iveală după Revoluția din 1989, moment ce a marcat prăbușirea regimului comunist în țara noastră. Până atunci, s-a crezut cu totul altceva.

Ce scrie pe certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu. Eroarea făcută de tatăl său

După execuția sa, din 1989, Nicolae Ceaușescu a lăsat în urma lui multe documente ce i-au aparținut și care au fost atent analizate de către autorități. Pe certificatul de naștere s-a identificat o eroare, produsă din cauza tatălui fostului dictator.

ADVERTISEMENT

Zoe Ceaușescu, fiica lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceaușescu, a precizat că venirea tatălui ei pe lume a reprezentat o clipă de maximă fericire pentru părinții acestuia. Andruță, tatăl fostului președinte al României, bucuros că i s-a născut un fiu, s-a îmbătat și a uitat să se prezinte la primărie.

Abia după 3 zile, Andruță Ceaușescu a constat amânarea sa. Așadar, a mers să anunțe autoritățile locale că familia i s-a mărit, abia pe 26 ianuarie 1918 și nu pe 23 ianuarie 1918, zi când a avut loc, de fapt, nașterea. Neavând o dovadă a spuselor, pe certificatul copilului i-a fost notată strict ziua declarației.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu, astfel, s-a născut pe 23 ianuarie 1918 și nu pe 26 ianuarie 1918. Și-a petrecut copilăria în Scornicești, județul Olt, casa sa fiind un obiectiv turistic în prezent. De la o vârstă fragedă a început să muncească. La doar 12 ani, fostul dictator s-a angajat la un atelier de cizmărie.

Cu ce se ocupa Nicolae Ceaușescu înainte de fi președintele României comuniste

Atelierul de cizmărie aparținea unui proprietar pe nume Alexandru Săndulescu. Aici, fostul șef de stat a stat o bună perioadă, după care fratele Marin l-a dus la atelierul lui Alexandru Cornățeanu, iar în acest loc l-a cunoscut pe Vasile Dumitrescu, persoană care l-a cooptat în mișcarea comunistă.

ADVERTISEMENT

Vasile Dumitrescu este cel care i-a deschis, așadar, drumul către regimul comunist lui Nicolae Ceaușescu. Acestuia i s-a făcut milă de copilul de atunci, după ce l-a văzut cum era îmbrăcat. Vestimentația lăsa de înțeles că provenea dintr-o familie săracă.

”Acesta era un copil de la țară, îmbrăcat sărăcăcios, cu ciorapii trași peste pantalonii rupți. Băiatul purta bocanci cu câteva numere mai mari și era bâlbâit, fiindu-i greu să spună două vorbe”, a precizat Vasile Dumitrescu, acum multă vreme, scrie ego.ro

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu a murit în 1989, împușcat, alături de soția sa, Elena Ceaușescu. Viața celor doi a fost luată la dorința poporului, sătul de restricțiile comunismului. Nicolae și Elena Ceaușescu lăsau în urma lor trei copii, după ce au fost uciși: Nicu Ceaușescu, Zoia Ceaușescu și Valentin Ceaușescu.

ADVERTISEMENT