News

Cum arată trenul blindat care-l transportă pe Kim Jong Un în Rusia. Dotări fabuloase pentru Taeyangho

Dictatorul nord coreean Kim Jong Un călătorește în aceste zile în Rusia, la Vladivostok, unde se va întâlni cu liderul rus Vladimir Putin.
12.09.2023 | 08:27
Cum arata trenul blindat carel transporta pe Kim Jong Un in Rusia Dotari fabuloase pentru Taeyangho
Cum arată trenul blindat care-l transportă pe Kim Jong Un. Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Cel mai probabil Coreea de Nord va accepta să trimită muniție Rusiei, însă până la discuția dintre cei doi lideri de stat a atras atenția modul în care călătorește Kim Jong Un. Mai exact la bordul unui tren blindat botezat Taeyangho, cuvântul coreean pentru Soare și o referire la fondatorul Coreei de Nord, Kim Il Sung.

Cum arată trenul blindat care-l transportă pe Kim Jong Un

Presa occidentală a prezentat și în trecut detalii referitoare la acest tren, care atrage mereu atenția tuturor mai ales că vine la pachet cu un lux orbitor, în condițiile în care majoritatea locuitorilor din Coreea de Sud mor de foame. De menționat că locomotiva acestui tren se mișcă foarte lent și va parcurge distanța dintre Coreea și Rusia în aproximativ 20 de ore, fiind vorba de 1.180 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Cei care au văzut interiorul trenului spun că acesta include un restaurant care servește vinuri franțuzești și homar proaspăt, conform BBC, care citează presa din Coreea de Sud. Vagoanele trenului au scaune de piele roșie, multe mese lungi pentru ședințe și monitoare. Trenul se deplasează cu aproximativ 50 km/h, lucru de înțeles datorită protecției blindate.

Trenul este păzit de soldați și agenți de securitate și trebuie menționat că tatăl lui Kim Jong Un călătorea cu acest tren pentru că se temea de avion. Cu toate acestea actualul dictator nu are nicio fobie de acest gen, doar că a preferat călătoria cu trenul spre Rusia pentru a se lăuda cu acest tren, care aduce aminte de Orient Express.

ADVERTISEMENT

Comandantul rus Konstantin Pulivosky povestea în 2001, când a fost invitat în acest tren, că nu a mai văzut niciodată o asemenea opulență. ”Se putea comanda orice fel de mâncare din bucătăria rusă, chineză, coreeană, japoneză și franceză”, povestea comandatul. În bucătărie se regăseau cutii de vin roșu din Bordeaux și Burgundia, aduse de la Paris, dar și homari vii pentru amatorii de mâncăruri fine.

Rusul a remarcat că ”nici măcar trenul privat al lui Putin nu avea confortul trenului lui Kim Jong Il”. Un alt diplomat rus, Georgy Toloraya, care a călătorit cu acest tren în 2001, a povestit cum într-un vagon erau transportate două automobile blindate Mercedes. Călătoria acestui tren a început la Phenian și se va încheia la Vladivostok, cu o întâlnire care dă mari emoții omenirii.

ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care americanii se tem că Rusia va apela disperată la Coreea de Nord pentru armament, în contextul războiului din Ucraina. “Va fi o vizită în toată regula. Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip unu la unu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Americanii au transmis deja că Phenianul va plăti un preț pentru fiecare livrare de armament spre Moscova. ”Acest lucru nu ar trimite o imagine bună a Coreei de Nord şi nord-coreenii vor plăti preţul în sânul comunităţii internaţionale”, a declarat consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan.

ADVERTISEMENT

La Vladivostok va avea loc în perioada 10-13 septembrie Forumul Economic Oriental, organizat de Moscova. Putin și-ar dori neapărat din partea Phenianului artilerie și rachete antitanc, în timp ce Coreea de Nord ar cere tehnologie avansată pentru a fabrica sateliți și submarine cu propulsie alimentară, precum și ajutoare alimentare.

ADVERTISEMENT