News

Cum arată vila uriașă a fostului șef al Poliției Române și al DGA în care și-a investit averea verificată de ANI. Cătălin Ioniță a refuzat evaluarea casei

Averea lui Cătălin Ioniță, fost șef al Poliției Române și al Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, a intrat în atenția ANI.
30.09.2023 | 08:45
Constantin Ioniță, fost șef al DGA, nu poate justifica o avere de peste un milion de lei. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea, Facebook DGA
ADVERTISEMENT

Cătălin Ioniță a fost șef al Poliției române în 2018, apoi a fost numit în funcția de director al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului de Interne, funcție pe care a ocupat-o până în 2020. În această săptămână, Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat că Ioniță nu poate justifica o avere de 1,15 milioane de lei, rezultată din diferența dintre averea dobândită și veniturile încasate.

ANI s-a sesizat din oficiu în 2019 asupra averii lui Cătălin Ioniță

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Cătălin Ioniţă împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice. El a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare și despre existenţa diferenţelor semnificative.

ADVERTISEMENT

De fapt, ANI l-a dat în judecată pe Cătălin Ioniță încă din 23 septembrie 2022, pentru că acesta nu a fost de acord cu realizarea unei expertize extrajudiciare asupra averii sale, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Dosarul al cărui obiect este „cerere necontencioasă” a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 2 București.

Evaluarea trebuia să fie efectuată asupra unei case deținute de Cătălin Ioniță, care reprezintă diferența de avere pe care fostul șef al DGA nu o poate justifica. ANI a solicitat ca instanța să dispună efectuarea unei expertize extrajudiciare, pe cheltuiala sa, având ca obiect stabilirea valorii imobilului, a amenajărilor interioare și exterioare ale construcției și anexelor, precum și a amenajărilor terenului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, expertiza trebuia să stabilească perioada în care au fost efectuate lucrările de construire, data finalizării acestora și valoarea reală a investițiilor făcute pentru construirea imobilului de către persoana evaluată, Constantin Ioniță. În 2019, ca urmare a unei sesizări din oficiu, s-a declanșat activitatea de evaluare a averii lui Ioniță. Inspectorul de integritate a solicitat tuturor instituțiilor și autorităților publice, altor persoane juridice de drept public sau privat, precum și persoanelor fizice, documentele și informațiile necesare desfășurării activității de evaluare.

Constantin Ioniță mai deține două terenuri

Valoarea proprietăților imobiliare, comunicată de Fisc, este de 1.124.325 lei, adică exact averea pe care nu o poate justifica Ioniță. „Primăria Sector 2-Direcția Venituri Buget Local a comunicat faptul că domnul Constantin Ioniță și soția acestuia figurează în evidențe cu două vehicule și cu un imobil situat în sector 2, compus din teren în suprafață de 238,92 mp (conform actelor de proveniență) și 229,61 mp (conform măsurătorilor cadastrale) și construcție S+P+2E+M, valoarea declarată a investiției fiind de 1.124.325 RON”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Lui Ioniță i s-a solicitat acordul pentru efectuarea unei expertize extrajudiciare având ca obiect stabilirea valorii totale a cheltuielilor efectuate pentru construirea imobilului. „La data de 15.09.2022, intimatul a depus la petentă documentul înregistrat sub nr.39874/G/II/15.09.2022 conform căruia nu este de acord cu efectuarea expertizei extrajudiciare”, se meționează în dosar.

Evaluatorul a constatat, din actele avute la dispoziție, adică procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, că valoarea lucrărilor executate la imobil este de 1.124.325 RON. „Conform susținerilor persoanei evaluate, valoarea cheltuielilor este de aproximativ 150.000 lei. Se impune stabilirea valorii reale a lucrărilor, precum și a perioadei în care acestea au fost realizate. Întrucât stabilirea valorii reale a acestor investiții nu poate fi făcută decât de către un specialist în domeniu, este necesară evaluarea construcției, a amenajărilor interioare și exterioare, ale construcției și anexelor, a amenajărilor terenului, cu privire la imobilul situat în București, printr-o expertiză extrajudiciară.”, se mai specifică în dosar.

ADVERTISEMENT

Vila fostului șef al Poliției Române are peste 800 metri pătrați

Constantin Ioniță a depus note scrise prin care a invocat inadmisibilitatea cererii, având în vedere că aceasta nu poate privi decât chestiunea în legătură cu care i s-a solicitat acordul. În același timp, obiectul expertizei extrajudiciare solicitate în procedura judiciară este specific unei expertize evaluatorii de bunuri imobile. „Este evident, în aceste condiţii, că instanţa a fost învestită cu solicitarea de a încuviința dispunerea unei expertize în legătură cu care nu s-a solicitat acordul persoanei evaluate. Pe fond, a arătat petentul, instanța a fost învestită să examineze şi să autorizeze o ingerință în viaţa privată a sa, protejată de art.8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se mai arată în dosar.

Instanţa a arătat că, în lipsa acordului intimatului, în calitate de persoană supusă evaluării, inspectorul de integritate poate solicita judecătoriei în a cărei circumscripție îşi are domiciliul persoana cercetată încuviinţarea efectuării unei expertize extrajudiciare. Pe 9 decembrie 2022, Judecătoria Sectorului 2 a respins excepţia inadmisibilităţii, invocată de Cătălin Ioniță, ca neîntemeiată. De asemenea, a încuviinţat efectuarea unei expertize extrajudiciare, pe cheltuiala ANI, având ca obiect stabilirea valorii totale a cheltuielilor efectuate în perioada fiscală 2007-2008 pentru construirea imobilului deținut de Ioniță.

Vila lui Constantin Ioniță se află în zona Piața Muncii și este o construcție care mai degrabă seamănă cu un bloc de locuințe cu etaj și trei nivele. Conform ultimei declarații de avere completate de Ioniță, în 2020, consultată de FANATIK, această casă de locuit are o suprafață de 835 metri pătrați și a fost dobândită în 2008, împreună cu soția, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Constantin Ioniță mai deținea 25% dintr-un teren agricol de 18,17 hectare în județul Ilfov și 50% dintr-un apartament de 55 metri pătrați în Buucrești.

ADVERTISEMENT