News

Cum au ajuns românii la limita supraviețuirii. Scumpirile i-au înnebunit pe oameni. De câți bani ar avea nevoie pentru un trai normal

Un sondaj efectuat recent de un site de recrutare arată cât de greu trăiesc românii, în ciuda măririlor salariale. În 90% dintre cazuri, majorarea salariului a fost sub rata inflaţiei.
23.06.2022 | 13:48
Cum au ajuns romanii la limita supravietuirii Scumpirile iau innebunit pe oameni De cati bani ar avea nevoie pentru un trai normal
Scumpirile sunt din ce în ce mai greu de suportat pentru români. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

În acest context, românii se află la limita supraviețuirii și ar avea nevoie de mai mulți bani pentru asigurarea unui coș zilnic decent. Conform sursei citate, nouă din 10 măriri salariale primite de angajaţii români nu acoperă inflaţia.

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 50%

De asemenea, rezultatele sondajului efectuat de BestJobs dezvăluie că puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 50%. Aici s-a ajuns pe fondul cererii mari de produse şi servicii după ridicarea restricţiilor impuse în pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, şi războiul din Ucraina a dus la o creştere accelerată a inflaţiei, până la pragul de 14,5% la finalul lunii mai, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Din cauza acestor schimbări economice radicale, situaţia financiară a românilor s-a erodat constant.

Mai trebuie spus că foarte puțini români au primit măriri salariale la începutul anului 2022. În plus, în 90% dintre cazuri, majorările au fost sub rata inflaţiei, conform BestJobs.

ADVERTISEMENT

Doar 37% dintre participanții la sondaj au primit o mărire salarială de la începutul anului. Alţi 12% au fost sprijiniţi de angajator prin beneficii extrasalariale (n.r. – tichete de masă sau prime ocazionale).

În același timp, 51% dintre români nu au beneficiat de nicio creştere a venitului lunar care să-i ajute în lupta cu inflaţia. Promisiunea unei majorări salariale a venit pentru un sfert dintre ei, dar nici până în prezent nu a fost respectată de angajatori. Obligați de aceste realități economice dure, angajaţii care nu au primit o creştere salarială se gândesc să aiba două locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

De câți bani ar fi nevoie pentru a uita de inflație

În aceeași situație sunt şi cei pentru care mărirea nu acoperă nivelul inflaţiei. Potrivit sondajului, peste 19% dintre respondenţi au în plan să discute cu angajatorul pentru a găsi soluţii.

Chiar dacă cele mai recente date statistice oferite de INS arată o creştere a câştigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este că angajaţii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului şi cel al preţurilor de pe piaţă.

ADVERTISEMENT

Situaţia nu este mai strălucită nici de partea angajatorilor, întrucât se văd nevoiţi să suplimenteze bugetele de salarii sau să adopte noi strategii care să le permită să îşi menţină nivelul de producţie.

Chiar şi în ciuda acestor presiuni economice, piaţa muncii este în cel mai dinamic punct în care a fost în ultimii doi ani şi jumătate, atât din punct de vedere al ofertelor, cât şi din cel al aplicărilor, iar această mobilitate nu poate fi decât un semn bun pentru economia românească”, a declarat Ana Vişian, manager la BestJobs.

Scumpirile au afectat toate domeniile

Pentru diminuarea efectelor inflaţiei, majoritatea angajaţilor (56%) consideră că este nevoie de o creştere salarială între 10 şi 30%. Aproape un sfert dintre ei consideră că au nevoie de o mărire de 31-50%.

Pentru 20% dintre angajaţi ar fi nevoie de o majorare de peste 50% pentru a-și putea menţine stilul de viaţă. Astfel, unul din 10 angajaţi români plănuieşte să aibă proiecte profesionale suplimentare pentru a încasa mai mulți bani la finalul lunii. Și pentru a scăpa de efectele inflației, desigur.

Sondajul BestJobs mai arată că 44% dintre angajaţii români spun că nivelul de trai s-a modificat simţitor după ce au crescut prețurilor alimentelor, ale bunurilor de larg consum, ale produselor vestimentare, ale utilităţilor şi ale carburanţilor. Sondajul a fost efectuat între 27 mai și 19 iunie. Au participat 1.451 de utilizatori de Internet.

 

 

ADVERTISEMENT