News

Cum au ajuns românii să aibă cea mai scumpă pâine. Guvernanții se laudă cu producție record la grâu

Românii plătesc cel mai mult pe pâine comparativ cu această parte a Europei şi chiar cu ţări puternice din UE. Guvernanții se laudă cu producție record la grâu
18.06.2022 | 08:48
Cum au ajuns romanii sa aiba cea mai scumpa paine Guvernantii se lauda cu productie record la grau
Cum au ajuns românii să aibă cea mai scumpă pâine din zonă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, românii scot bani mulţi din buzunar chiar și pentru pâine. Culmea, în tot acest timp, guvernanții se laudă că vom avea o producţie de grâu autohtonă cât să dăm şi altora.

De ce plătesc românii atât de mult pentru pâine

Cu toate acestea, statisticile politicienilor nu țin și de foame oamenilor. În mod paradoxal, pâinea va fi tot mai scumpă, în ciuda declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Acesta a transmis că va fi un an agricol bun, iar recolta de grâu va fi una consistentă. Doar că, preţurile de producţie tot mai mari se vor vedea şi la rafturi.

Nu se poate discuta însă despre o criză alimentară, acesta pare a fi semnalul pozitiv tras de Adrian Chesnoiu care garantează recolte bune, deși discutăm deja despre secetă.

ADVERTISEMENT

“Și în cel mai rău an, din punct de vedere climateric, fermierii români au reușit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern și să realizeze și un excedent pentru pentru export. Pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

În urmă cu doar doi ani de zile, în cel mai secetos an din ultimele două decenii, România a avut o suprafață de aproape 1 milion de hectare de teren arabil calamitate, iar recolta de grâu a fost de 6,5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul intern este de 4,5 milioane

ADVERTISEMENT

De altfel, guvernanții spun că România poate produce într-un an bun între 13 și 15 milioane de tone de grâu. Atenție, însă, nu înseamnă că avem și capacitatea de a-l procesa.

Din păcate, România poate să proceseze doar 2, 5 milioane de tone. Ceea ce înseamnă că fermierii vor fi nevoiți să vândă grâul firmelor, care, la rândul lor, îl vând la export.

ADVERTISEMENT

În acest fel, grâul se întoarce în țară, dar sub formă de pâine congelată pe care o cumpărăm la preț mare din magazine.

În acest moment, nu mai există pâine de 1 leu, cea mai ieftină fiind undeva în jurul a 2 lei. În mod evident, aceasta nu este și cea mai sănătoasă. Calitatea scoate bani mai mulți din buzunar. O pâine cu semințe sare și de 2 euro, în condițiile în care în Uniunea Europeană, la Viena sau Paris, de exemplu, aceasta nu costă mai mult de 1,5 euro.

ADVERTISEMENT