News

Cum au apărut 114.000 euro în declarația de avere a lui Paul Stănescu. Explicațiile senatorului PSD

Senatorul Paul Stănescu, secretar general al PSD, a depus, recent, o declarație de avere rectificativă în care apar peste 100.000 de euro într-un cont.
01.08.2023 | 17:26
Cum au aparut 114000 euro in declaratia de avere a lui Paul Stanescu Explicatiile senatorului PSD
Paul Stănescu este unul dintre oamenii cei mai influenți din PSD / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Paul Stănescu, unul dintre cei mai influenți politicieni din zona Olteniei, și-a corectat declarația de avere depusă în la mijlocul acestui an, și și-a trecut, în plus, o importantă sumă de bani, într-un cont în lei.

Paul Stănescu a depus o declarație de avere rectificativă, în care apare un cont deschis în 2020

Pe data de 6 iunie 2023, senatorul Paul Stănescu și-a completat declarația de avere în care a lăsat spațiu liber în dreptul rubricii ”conturi și depozite bancare”.

ADVERTISEMENT

O lună mai târziu, adică pe 4 iulie, Paul Stănescu a revenit cu o altă declarație de avere, una rectificativă, în care este trecut un cont curent, deschis la BRD, în valoare de 562.110,44 de lei, adică aproximativ 114.716 euro. În anii anteriori, respectivul cont nu apărea pe declarația de avere.

Paul Stanescu conturi
În iulie 2023, Paul Stănescu a declarat un cont cu peste 100.000 de euro (foto sus). Cu o lună înainte, contul lipsea din declarația de avere (foto jos) / Sursă foto: senat.ro

Potrivit ghidului de completare a declarațiilor de avere, funcționarii statului român sunt obligați să declare conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme de economisire și investire inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea tuturor acestora depășește 5.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Categoriile indicate în document sunt: contul curent sau echivalentele (inclusiv card), depozitul bancar sau echivalente sau fonduri de investiții, inclusiv fonduri private sau alte sisteme cu acumulare.

Paul Stănescu: ”Este contul în care primesc indemnizația și pensia. Nu sunt convins că trebuia trecut în declarație”

Contactat de FANATIK, Paul Stănescu a declarat că banii provin din cumulul pensiei și a indemnizației de parlamentar, din ultimii ani. El spune primește sumele respective într-un cont curent, la BRD, însă ”nu era sigur” că valoarea acestuia trebuia declarată și separat.

ADVERTISEMENT

”Eu aici primesc pensia și indemnizația. E un cont curent, atașat la un card. Sumele respective le-am trecut la rubrica ”venituri”, nu le-am mai completat și la ”conturi”. De fapt, nici acum nu sunt foarte convins că trebuiau trecute acolo.

Am făcut declarația rectificativă pentru că, în timp, în acel cont s-au strâns mai mulți bani și nu doream să ajung să fiu întrebat de unde a apărut o sumă mai mare, în declarația de avere”, a declarat Paul Stănescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ce venituri are senatorul PSD

Paul Stănescu a avut, în 2022, venituri în valoare de 156.228 de lei, din indemnizații, și de 75.480 de lei, din pensii. Practic, venitul cumulat pe un an, pentru senatorul de Olt, este de 231.708 lei (aproximativ 50.000 de euro).

În plus, Paul Stănescu a mai obținut 44.898 de lei din terenul dat în arendă către Agromec Vișina, societate deținută tot de familia politicianului. Agromec Vișina este deținută în proporție de 97% de Ștefan Alexandru Stănescu (fiul lui Paul Stănescu), iar anul trecut a avut un profit net de 4,45 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,5 milioane lei.

Paul Stănescu lucrează ”la stat” din 2008

Paul Stănescu are 65 de ani și a fost, timp de doi ani, ministru al Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. În prezent, el este la al doilea mandat de senator în Parlamentul României și deține funcția de secretar general în Partidul Social Democrat. În perioada 2008 – 2016, acesta a fost președinte al Consiliului Județean Olt.

Stănescu este absolvent al Facultății de Agronomie din Craiova, și potrivit propriului CV, la un an de la terminarea studiilor a fost angajat ca director la Fabrica de conserve Caracal. Anii revoluției l-au prins în poziția de șef al IAS Studina, după care, din 1992 până în 2008 a fost director al societății Agromec Vișina.

ADVERTISEMENT