News

Ei sunt parlamentarii cu cele mai mari venituri din cumulul pensie-salariu. Câți bani câștigă Nicolae Ciucă

Parlamentarii nu sunt scutiți de ”povara” de a duce acasă salarii la care se cumulează pensii, speciale sau nu. Nicolae Ciucă e cap de afiș.
03.07.2023 | 21:39
Ei sunt parlamentarii cu cele mai mari venituri din cumulul pensiesalariu Cati bani castiga Nicolae Ciuca
Ei sunt parlamentarii cu cele mai mari venituri din cumulul pensie-salariu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, după ce coaliția PSD – PNL a pregătit o ”reformă” a pensiilor speciale, la care au fost adăugate mai apoi amendamente și excepții, până când Comisia Europeană nu a mai înțeles nimic și a avertizat Guvernul Ciolacu că țara noastră va rămâne fără bani din PNRR dacă politicienii nu vor reforma cu adevărat sistemul.

Ei sunt parlamentarii cu cele mai mari venituri din cumulul pensie-salariu

Până atunci, tăierea în carne vie și specială s-a transformat într-o mini reformă, care va avea loc peste 5 sau 20 de ani, în timp ce parlamentarii au fost exceptați de la un calcul esențial: cumulul pensie-salariu. Așadar, parlamentarii care au și pensie și salariu se vor bucura în continuare de amândouă veniturile.

ADVERTISEMENT

Conform Știrile PRO TV, nu mai puțin de 30 de parlamentari pleacă acasă cu sume enorme de bani, asta și datorită minunii cumul pensie-salariu. Între timp, parlamentarii au fost destul de vehemenți atunci când au votat ca angajații de la stat să nu mai aibă voie să primească și pensie și salariu simultan.

Desigur, parlamentarii au fost trecuți la excepții, pentru că au servit țara cu onoare și mândrie și au rezolvat foarte multe probleme în ultimii ani. În principiu majoritatea indemnizațiilor depășesc 200.000 de lei net, la care se mai adaugă și pensiile enorme. Lider la acest capitol e fostul premier Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Așadar, fostul mare general și lider al Partidului Național Liberal duce acasă 34.000 de lei lunar, pentru că se bucură de pensie de militar și de indemnizație de șef a Guvernului, la care se adaugă cea de președinte al Senatului. Nu o duce rău nici medicul Sorin Muncaciu, deputat AUR.

Acesta câștigă 300.000 de lei anual, iar o parte dintre acești bani vin sub forma unei pensii în dolari. Pe locul trei în top e Eugen Neața, de la PSD, un fost angajat în structurile MAI. Câștigă lunar 25.000 de lei, cam același salariu cu președintele României, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Nu lipsește de pe listă deputatul AUR Nicolae Roman, care beneficiază de o pensie specială pentru că a lucrat în cadrul MApN. Potrivit sursei citate, media pensiilor parlamentarilor care primesc și indemnizație e de aproximativ 6.000 de lei. Opoziția a atacat acest proiect de lege, pentru că cei mai câștigați sunt cei cu venituri mari.

Așadar, o nouă furtună într-un pahar cu apă, care nu a fost apreciată momentan de Comisia Europeană. ”Într un final, se va ajunge ca din 100% cumularzi cum sunt numiți ei, adică persoane care au și pesnie și salariu, peste 60% să fie exceptați de o lege care lasă impresia prin titlu că elimină cea mai mare parte, dar dimpotrivă, cea mai mare parte va fi scutită”, a ironizat situația
Cristian Sediler, deputat USR.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii au decis să se treacă pe lista excepțiilor pentru că oamenilor de rând nu li s-ar putea interzice să voteze într-o funcție publică un cetățean care e la pensie. În același timp pensionarului nu i se poate lua un drept câștigat și garantat de Constituție. Așadar, win-win pentru parlamentari în această situație.

ADVERTISEMENT