News

Cum au bubuit prețurile la energie în Europa! De ce frigul vine și cu o criză în domeniu

Cum au bubuit prețurile la Energie în Europa! Frigul poate să aducă și o adevărată criză în domeniu. Ce decizie a luat Rusia și ce spun experții despre întreaga situație.
28.11.2021 | 17:35
Cum au bubuit preturile la energie in Europa De ce frigul vine si cu o criza in domeniu
ADVERTISEMENT

Europa a cunoscut o adevărată explozie a prețurilor la Energie. Au fost doborâte record după record și venirea frigului ar putea să amplifice totul.

De altfel, în octombrie creşterea preţurilor la electricitate a forţat unele companii din Marea Britanie să îşi reducă producţia. Aceștia au solicitat ajutorul statului, ceea ce s-ar putea întâmpla și cu alți mari jucători de pe continent.

ADVERTISEMENT

Cum au bubuit prețurile din Energie în Europa!

Din nefericire, aceasta ar putea însemna tensiuni cu ţările vecine care vor încerca să îşi asigure aprovizionarea proprie. Mai mult decât atât, gospodăriile ar putea fi obligate să consume mai puţină energie şi chiar să se pregătească pentru întreruperi în aprovizionare.

Nu pare să existe vreo soluție în viitor. Exportatori importanți precum Rusia livrează doar ceea ce dispun în prezent. În acelați timp, Qatarul spune că produce la capacitate maximă.

ADVERTISEMENT

În acest condiţii, industria energetică este nevoită să se bazeze pe “distrugerea cererii”. “Am văzut deja acest lucru în ultimele luni şi, în multe industrii, cel mai probabil va continua şi se va agrava. În condiţiile actuale de pe piaţă pentru mulţi jucători nu este profitabil să opereze”, a zis Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.

Franța ar putea avea parte de probleme serioase. Frigul preconizat înd ebutul anului următor creează un motiv de îngrijorare pentru operatorul reţelei naţionale de transport a energiei electrice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, disponibilitatea centralelor nucleare este una redusă după ce pandemia a amânat lucrările de mentenanţă la unele reactoare. În tot acest timp, prețurile la electricitate sunt deja la un pas de noi recorduri.

Vă reamintim că iarna trecută operatorul de reţea a solicitat gospodăriilor să utilizeze mai puţină electricitate în momentele de vârf. Acum am putea discuta despre reducerea tensiunii de-a lungul reţelei şi, în ultimă instanţă, s-ar ajunge la introducerea unor întreruperi în aprovizionare de până la două ore pentru fiecare regiune.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici pentru că Franţa este şi un important exportator de electricitate în ţările vecine. Asta înseamnă că efecte ale crizei s-ar resimți și în Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie.

“Dacă temperaturile în Europa vor fi extrem de reduse nu va exista o soluţie uşoară pe partea de ofertă, va fi nevoie de o soluţie pe partea de cerere”, susţine şi Adam Lewis, partener la firma de trading Hartree Partners LP.

De remarcat că Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe livrări pentru a stabiliza piaţa. cu toate acestea, situația nu a fost chiar așa.

Deocamdată nimeni nu știe ce anume gândește liderul de la Kremlin și dacă cineva se poate baza pe ajutorul lui.

ADVERTISEMENT
Tags: