News

Cum este viața în Rusia după doi ani de război. Care sunt salariile și pensiile rușilor. Mărturia unui român

Un român care a stat aproape o lună în Rusia dezvăluie cum este viața în acest stat implicat de doi ani într-un război. Care sunt salariile și pensiile rușilor.
18.02.2024 | 13:19
Cum este viata in Rusia dupa doi ani de razboi Care sunt salariile si pensiile rusilor Marturia unui roman
Viața în Rusia, după doi ani de război, prin ochii unui român. Care sunt salariile și pensiile. Sursa foto: capturi YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un clip postat pe contul său de YouTube, vloggerul român Cosmin Avram și-a împărtășit experiența de o lună pe care a avut-o în Rusia. Acesta a vorbit despre viața cetățenilor dintr-un stat aflat de doi ani în război cu vecinii din vest.

Viața în Rusia, după doi ani de război, prin ochii unui român. Care sunt salariile și pensiile

La începutul acestui an, vloggerul român a mers în Rusia de Revelion. Apoi, în online, acesta a povestit prin ce întâmplare neplăcută a trecut el și partenera sa. Cum era de așteptat, cei doi au fost supuși unui control foarte strict.

ADVERTISEMENT

În Sankt Petersburg, românii au dat nas în nas cu sute de polițiști și militari, care i-au controlat la sânge. În urma acestui demers, Cosmin Avram și iubita lui nu au fost lăsați să intre în piață. Motivul: aveau pașaport românesc.

Conaționalul nostru nu s-a dat însă bătut. Acesta a stat aproape o lună în Rusia. Pe contul său de YouTube a povestit tot ceea ce a descoperit în acest stat dominat de un regim politic foarte strict.

ADVERTISEMENT

Cosmin Avram spune că viața în Moscova și Sankt Petersburg este diferită față de restul Rusiei. În aceste două mari metropole rusești, salariile sunt mai mari decât în restul Rusiei.

Conform vloggerului, circa jumătate din populația țării câștigă mai puțin de 900 de euro. ”Salariul median este de aproximativ 90.000 de ruble. Ceea ce înseamnă că 50% din populația țării câștigă mai puțin de 90.000. Mai puțin de 900 de euro pe lună. Așa că, în mod oficial, salariul median reprezintă valoarea salarială de mijloc.

ADVERTISEMENT

A nu se confunda cu salariul mediu. În concluzie, peste 70.000.000 de oameni câștigă mai puțin de 90.000. Asta în mod oficial, pentru că în realitate oamenii câștigă mult mai puțin. Așa s-a întâmplat peste tot, în fiecare țară unde am făcut acest gen de clip m-am întâlnit cu această situație”, susține el, conform Adevărul.

În comparație cu românii, rușii de rând o duc mai rău. Potrivit datelor oficiale, din ianuarie 2024, salariul minim în Rusia a fost majorat cu 18,5%, depășind 19.200 de ruble. Asta înseamnă undeva la circa 190 de euro.

ADVERTISEMENT

Prețurile întâlnite în supermarketurile din Rusia

În periplul său prin capitala rusă, vloggerul s-a plimbat printr-o zonă aflată la periferia Moscovei. Aici a întâlnit apartamente cu chirii similare celor din București. ”O chirie într-o zonă mai la periferia Moscovei este undeva între 250 și 350 de euro. Contează foarte mult tipul apartamentului, numărul de camere”, a spus el.

El a vorbit apoi despre salariul minim și pensia minimă din Rusia. ”Salariul minim în Rusia este de 16.000 de ruble. Asta pentru că în 2023 a crescut undeva la 160 de euro. Pensia minimă oficială este de 17.000 de ruble, pentru că în mod neoficial sunt persoane care au o pensie de 13.000 de ruble. Dacă luăm în considerare cursul valutar de astăzi, 17.000 sunt 170 de euro. Iar 13.000 sunt 130 de euro. Așa că sunt pensii de 130 de euro în Rusia”, a adăugat el.

În privința prețurilor din supermarketuri, acestea sunt și ele mai mici decât în România. Pentru rușii cu venituri minime, viața este însă extrem de dificilă. ”50 de cenți o pâine. Undeva la 88 de ruble kilogramul. Foarte multe produse de patiserie. Două cornulețe cât sunt? 50 de cenți. 46 de ruble. Mult mai ieftin față de supermarketul de lângă noi din centru. 1 euro.

Nu, de fapt sunt 76 de cenți. Bagheta 33 de ruble, 40 de cenți. Cornuri, cornulețe, prăjituri. 25 de ruble, 30 de ruble bucata. 65 de ruble acestea, arată, arată bine. Nimic de zis”, spune românul.

Vloggerul român: ”Nu putem da vina pe oamenii simpli pentru ce se întâmplă în Ucraina”

Într-un alt clip postat pe contul său, Cosmin Avram apreciază că nu putem da vina pe oamenii simpli pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. ”Oamenii simpli, oamenii în general nu sunt vinovați de acest lucru, pentru că ei atât știu, atât cunosc.

Nu sunt de acord cu ceea ce face Rusia, am spus asta și în Ucraina, repet, dar din câte văd, foarte multe persoane mă fac fac pro-rus, când am fost în Ucraina, eram pro-american și tot așa.

Din punctul meu de vedere, oamenii simpli nu au nicio vină. Nu cred că ar trebui să judecăm un popor după acțiunile câtorva oameni. Nu mi se pare corect, dar asta este viața, așa funcționează omenirea din câte se pare. Trist, dar adevărat”, a explicat vloggerul.

ADVERTISEMENT
Tags: