News

Cum evoluează starea de sănătate a fetiței de 5 ani care a primit transplant de ficat. Noi detalii oferite de medici

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni au oferit noi detalii despre starea de sănătate a fetiței de 5 ani care a primit transplant de ficat, fiind diagnosticată cu boala Wilson.
04.05.2022 | 14:29
Cum evolueaza starea de sanatate a fetitei de 5 ani care a primit transplant de ficat Noi detalii oferite de medici
Noi detalii despre fetița de 5 ani care a primit transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni. Sursa foto (ilustrativ): Hepta
ADVERTISEMENT

Apar noi informații despre cum mai evoluează starea de sănătate a fetiței de 5 ani care a primit transplant de ficat. Medicii de la Institutul Clinic Fundeni transmit că cea mică se află în continuare la Terapie Intensivă.

Fetița de 5 ani transplantată hepatic se află încă la ATI, intubată și ventilată mecanic

De asemenea, medicii precizează că fetița este încă intubată și ventilată mecanic, grefa sa hepatică fiind una funcțională. Pacienta se află în continuare pe patul de la ATI, din cauza ”afectării neurologice preexistente.”

ADVERTISEMENT

”Starea pacientei de 5 ani transplantata hepatic este stationara iar grefa hepatica este functionala. La momentul actual pacienta este in continuare intubata si ventilata mecanic in sectia de terapie intensiva datorita afectarii neurologice preexistente”, este menționat într-un comunicat de presă al Institutului Clinic Fundeni.

Cine i-a donat ficat fetiței de 5 ani

Fetița a primit zilele trecute o porțiune de ficat de la un adolescent de 17 ani, aflat în moarte cerebrală. Duminică, medicul Dana Tomescu, cea care conduce secția ATI din Institutul Clinic Fundeni, a informat că pacienta, la scurt timp după intervenție, s-a cofruntat cu unele momente dificile, dar că starea îi este una stabilă.

ADVERTISEMENT

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei.

A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…)  A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil.

ADVERTISEMENT

Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu, într-o conferință de presă.

Fetița de 5 ani a fost primul caz, în rândul copiilor din România, suspect de hepatită ”misterioasă”. După mai multe investigații ale doctorilor, minora a fost diagnosticată cu boala Wilson.

ADVERTISEMENT

Medicii care o au în grijă au transmis și că poate fi externată după o lună. Reamintim că operația de transplant de ficat a avut loc la finalul lui aprilie.

”În seara zilei de 30 aprilie a fost realizat cu succes transplantul hepatic pediatric la fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson şi insuficienţă hepatică. Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Şcolii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni aflată sub îndrumarea domnului prof. dr. Irinel Popescu.

După transplant starea fetiţei este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secţia de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni”, a transmis Ministerul Sănătății, imediat după intervenție.

ADVERTISEMENT