News

Cum finanțează Occidentul războiul lui Putin din Ucraina. Produsul pentru care a plătit circa 2 miliarde de dolari

Putin profită de pe urma dependenței SUA și a Europei de combustibilul nuclear rusesc. Visteria Moscovei, alimentată cu circa 2 miliarde de dolari
10.08.2023 | 19:20
Cum finanteaza Occidentul razboiul lui Putin din Ucraina Produsul pentru care a platit circa 2 miliarde de dolari
Occidentul, dependent de combustibilii nucleari furnizați de Rosatom Sursa foto: hepta / Colaj Fantik
ADVERTISEMENT

SUA și aliații săi europeni importă cantități mari de combustibil nuclear și compuși nucleari din Rusia, oferind Moscovei sute de milioane de dolari în venituri de care are mare nevoie în timp ce poartă război împotriva Ucrainei.

Cum finanțează Occidentul războiul lui Putin din Ucraina

Vânzările, care sunt legale și nesancționate, au stârnit avertizări din partea experților în domeniul neproliferării și a oficialilor aleși, care spun că importurile ajută la finanțarea dezvoltării arsenalului nuclear al Moscovei și complică eforturile de a reduce abilitățile de război ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

Dependența de produsele nucleare rusești – folosite în principal pentru alimentarea reactoarelor civile – expune SUA și aliații săi la penurie de energie în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar întrerupe livrările. Provocarea este posibil să devină tot mai intensă pe măsură ce aceste națiuni încearcă să stimuleze producția de electricitate fără emisii pentru a combate schimbările climatice.

“Trebuie să le dăm bani celor care fac arme? Este absurd”, a declarat Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educație pentru Politici de Neproliferare cu sediul la Washington, citat de AP. “Dacă nu există o regulă clară care să împiedice furnizorii de energie nucleară să importe combustibil din Rusia – și este mai ieftin să îl obțină de acolo – de ce nu ar face-o?”

ADVERTISEMENT

Rusia a vândut produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari unor firme din SUA și Europa, potrivit datelor comerciale și experților. Achizițiile au avut loc în condițiile în care Occidentul a aplicat sancțiuni dure Moscovei din cauza invaziei sale din 2022 în Ucraina, blocând importurile de produse de bază rusești precum petrolul, gazul, vodca și caviarul.

Cu toate acestea, Occidentul a fost reticent în a viza exporturile nucleare ale Rusiei, deoarece acestea joacă roluri-cheie în menținerea reactoarelor în funcțiune. Rusia a furnizat industriei nucleare americane aproximativ 12% din uraniu anul trecut, potrivit Administrației americane pentru informații energetice. Europa a raportat că a primit din Rusia aproximativ 17% din uraniul său în 2022.

ADVERTISEMENT

Dependența de energia nucleară va crește

Se așteaptă ca dependența de energia nucleară să crească pe măsură ce națiunile adoptă alternative la combustibilii fosili. Centralele nucleare nu produc emisii, deși experții avertizează că energia nucleară vine cu riscul de topire a reactoarelor și cu provocarea legată de modul de stocare în siguranță a deșeurilor radioactive. În prezent, în întreaga lume sunt în construcție aproximativ 60 de reactoare, iar alte 300 sunt în faza de planificare.

Multe dintre cele 30 de țări care generează energie nucleară în aproximativ 440 de centrale importă materiale radioactive de la compania energetică de stat Rosatom din Rusia și de la filialele sale. Rosatom este lider mondial în ceea ce privește îmbogățirea uraniului și se află pe locul al treilea în ceea ce privește producția de uraniu și fabricarea de combustibil, potrivit raportului său anual pe 2022.

ADVERTISEMENT

Rosatom, care spune că construiește 33 de noi reactoare în 10 districte, și filialele sale, au exportat anul trecut bunuri și materiale legate de energia nucleară în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, potrivit datelor comerciale analizate de Royal United Service Institute, un think-tank cu sediul la Londra. Institutul a declarat că această cifră este probabil mult mai mare, deoarece astfel de exporturi sunt dificil de urmărit.

Directorul general al Rosatom, Alexei Likhachiov, a declarat pentru ziarul rusesc Izvestia că afacerile externe ale companiei ar trebui să totalizeze 200 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Această afacere civilă profitabilă oferă fonduri esențiale pentru cealaltă responsabilitate majoră a Rosatom: proiectarea și producerea arsenalului atomic rusesc, spun experții.

Ucrainenii cer sancțiuni pentru Rosatom

Oficialii ucraineni au implorat liderii mondiali să sancționeze Rosatom pentru a tăia una dintre ultimele surse de finanțare semnificative ale Moscovei și pentru a-l pedepsi pe Putin pentru lansarea invaziei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut din nou presiuni asupra liderilor occidentali pentru a viza Rosatom după ce forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojie. Rosatom administrează centrala parțial închisă, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat în repetate rânduri că o scurgere de radiații la instalația ocupată de ruși ar putea fi un dezastru major.

“Ucraina nu înțelege de ce nu au fost încă introduse sancțiuni împotriva Rosatom și a conducerii acesteia”, a declarat Zelenski în luna mai, “când reprezentanții acestei companii continuă să ocupe centrala nucleară Zaporojie și să pună în pericol securitatea noastră generală”.

Susținătorii energiei nucleare spun că SUA și unele țări europene ar întâmpina dificultăți în a întrerupe importurile de produse nucleare rusești. Industria americană a energiei nucleare, care își externalizează în mare parte combustibilul, produce aproximativ 20% din electricitatea americană.

Valoarea combustibilului nuclear rusesc și a produselor nucleare trimise în SUA a atins 871 de milioane de dolari anul trecut, în creștere de la 689 de milioane de dolari în 2021 și 610 milioane de dolari în 2020, potrivit Biroului de recensământ al SUA. În ceea ce privește greutatea, importurile americane de produse din uraniu din Rusia aproape că s-au dublat, de la 6,3 tone în 2020 la 12,5 tone în 2022, potrivit datelor comerciale de la ImportGenius.

SUA, dependentă de uraniul rusesc

Motivele pentru această dependență datează de zeci de ani. Industria americană a uraniului a suferit un declin accentuat în urma unui acord de neproliferare din 1993 care a dus la importul de uraniu ieftin de calitate militară din Rusia, spun experții. Scăderea s-a accelerat după o scădere la nivel mondial a cererii de combustibil nuclear în urma prăbușirii în 2011 a trei reactoare de la centrala japoneză Fukushima Daiichi.

Centralele nucleare americane au cumpărat 5% din uraniu de la furnizori interni în 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale privind producția americană, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei. Cea mai mare sursă de uraniu pentru astfel de centrale a fost Kazahstanul, care a contribuit cu aproximativ 35% din aprovizionare. Un aliat apropiat al Rusiei, Kazahstanul este cel mai mare producător de uraniu din lume.

Administrația Biden afirmă că încearcă să revigoreze mineritul de uraniu și producția de combustibil nuclear, iar legislatorii au introdus o legislație pentru a accelera procesul. Cu toate acestea, săptămâna aceasta, președintele Joe Biden a anunțat desemnarea unui monument național pentru conservarea terenurilor din jurul Parcului Național Grand Canyon, care ar împiedica noi exploatări de uraniu în regiune.

“Este esențial să nu mai finanțăm monopolul nuclear de stat al Rusiei, Rosatom”, a declarat senatorul republican John Barrasso, din Wyoming, care a introdus la începutul acestui an o lege pentru a finanța lanțul de aprovizionare cu combustibil nuclear al Americii. “De asemenea, trebuie să le oferim furnizorilor americani de combustibil nuclear certitudinea pieței”.

Situație dificilă în Europa

Europa se află într-o situație dificilă în mare parte pentru că are 19 reactoare proiectate de Rusia în cinci țări care depind în totalitate de combustibilul nuclear rusesc. Franța are, de asemenea, o lungă istorie de dependență de uraniu îmbogățit de Rusia.

Într-un raport publicat în martie, Greenpeace, citând baza de date Comtrade a Națiunilor Unite, a arătat că importurile franceze de uraniu îmbogățit din Rusia au crescut de la 110 tone în 2021 la 312 tone în 2022.

Europa a cheltuit anul trecut aproape 828 de milioane de dolari pe produse ale industriei nucleare rusești – inclusiv elemente de combustibil, reactoare nucleare și utilaje – potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE.

Unele națiuni europene iau măsuri pentru a se debarasa de uraniul rusesc. La începutul conflictului din Ucraina, Suedia a refuzat să cumpere combustibil nuclear rusesc. Finlanda, care se bazează pe energia rusească la două dintre cele cinci reactoare ale sale, a renunțat la un acord cu Rosatom, care a fost marcat de probleme, pentru a construi o nouă centrală nucleară.

Compania energetică finlandeză Fortum a anunțat, de asemenea, un acord cu compania americană Westinghouse Electric Company pentru a furniza combustibil pentru două reactoare după ce contractele sale cu Tvel, filiala Rosatom, vor expira în următorii șapte ani.

Republica Cehă a încercat să se debaraseze complet de livrările rusești și a apelat la Westinghouse și la compania franceză Framatome pentru viitoarele livrări de ansambluri de combustibil pentru singura sa centrală nucleară, furnizată în prezent de Tvel, noile livrări urmând să înceapă în 2024. Slovacia și Bulgaria, alte două țări care se bazează pe Tvel pentru combustibilul nuclear, au apelat, de asemenea, la furnizori diferiți.

ADVERTISEMENT