News

Cum i-a enervat Lucian Bode pe polițiștii din subordine. Ministrul de Interne scăpat de acuzația de plagiat a fost dat în judecată

Lucian Bode a fost chemat în instanță de un sindicat al polițiștilor, care este nemulțumit că ministrul de interne nu i-a ascultat doleanțele.
26.05.2023 | 10:45
Cum ia enervat Lucian Bode pe politistii din subordine Ministrul de Interne scapat de acuzatia de plagiat a fost dat in judecata
Sindicatele polițiștilor din MAI au avut mai multe revendicări la care ministrul Lucian Bode nu le-a răspuns Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Lucian Bode, FSNPPC
ADVERTISEMENT

Lucian Bode a scăpat de acuzația că a plagiat teza sa de doctorat după ce Consiliul Național de Etică a publicat, marți, hotărârea prin care a stabilit că ministrul de interne nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat.

Lucian Bode a fost dat în judecată de Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră

Practic, decizia Consiliului de etică o contrazice pe aceea a Universității Babeș-Bolyai, acolo unde Bode și-a susținut lucrarea de doctorat, care stabilise, în luna ianuarie, că teza acestuia reprezintă un plagiat. Consiliul a identificat probleme minore, precum citarea defectuoasă, preluarea unor porțiuni de text prin traducere din engleză, fără citarea sursei, și preluarea unor texte fără ghilimele, ci doar cu citarea sursei.

ADVERTISEMENT

Scăpat de acuzația de plagiat, Lucian Bode se poate concentra pe tratativele legate de rotativa guvernamentală, el fiind favorit să își mențină postul de ministru de interne și în noul guvern, care va fi condus de Marcel Ciolacu. Bode are, însă, probleme cu subordonații săi din Ministerul de Interne, fiind dat recent în judecată.

Pe 10 aprilie 2023, la Tribunalul Iași, a fost înregistrat un dosar în care Lucian Bode figurează ca pârât, iar Sindicatul Național al Polițiștior de Frontieră ca reclamant, conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, consultate de FANATIK. Obiectul dosarului înregistrat la Secția II civilă-contencios adminsitrativ și fiscal  este „obligaţia de a face – comunicare răspuns”.

ADVERTISEMENT

Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului. De remarcat că doar Lucian Bode are calitatea de pârât, nu și Ministerul de Interne, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de spețe, ceea ce arată că sindicatul polițiștilor este nemulțumit de lipsa unui răspuns care ar fi trebuit să vină direct de la ministru, nu de la minister.

Sindicatul Polițiștilor i-a solicitat lui Lucian Bode un răspuns legat de problema majorării salariilor

Totul a pornit din decembrie 2020, când Federația Sindicatelor Naționale ale polițiștilor din România și personalului contractual din România (FSNPPC), din care face parte și Sindicatul național al Polițiștilor de frontieră, i-a solicitat ministrului de interne, Lucian Bode, o întâlnire de lucru, „cât mai curând posibil, pentru a vă prezenta câteva din problemele de interes pentru personalul MAI”, după cum se arată în document.

ADVERTISEMENT

În concret ne referim la salarizarea polițiștilor și a personalului contractual, conform prevederilor din corpul Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a Anexelor nr VI și VIII din lege care reglementează pentru familia ocupațională “Apărare, ordne publică și securitate națională”, respectiv majorarea salariilor de funcție/salariilor de bază cu ½ din diferența rezultată dintre cuantumul actual și cel prevăzut în lege pentru ianaurie 2022”, i-au scris polițiștii lui Bode.

Aceștia au mai cerut „decontarea serviciilor turistice aferente anului curent și anului 2021 (având în vedere situația economică specială din domeniul turismului, creată de existența pandemiei, care nu a permis efectuarea integrală sau parțială a concediilor de odihnă, dar și programul suprasolicitant al personalului MAI din ultimele nouă luni, considerăm că se impune prelungirea termenului de decontare până la mijlocul anului 2021, asemenea celorlalte familii bugetare)”.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii l-au avertizat pe Lucian Bode că amânarea întâlnirii va duce la escaladarea tensiunilor în MAI

În scrisoare consultată de FANATIK se mai menționează că sindicatul se mai referă la “deficitul major de personal care afectează calitatea misiunilor desfășurate în slujba cetățenilor și a statului și suprasolicită personalul prezent în activitate, nevoit să lucreze suplimentar, pentru a îndeplini aceste misiuni; Alte probleme care privesc Poliția judiciară, Ordinea publică, Poliția de Fontieră și celelalte structuri polițienești din MAI”.

„Așteptăm răspunsul dumneavoastră în timp util, la adresa de e-mail din antet, și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru soluționarea problemelor expuse în spiritul unui dialog social constructiv”, se încheie scrisoarea semnată de președintele FSNPPC, Marius Ionescu. Pe 28 decembrie 2020, FSNPPC și alte sindicate i-au cerut o altă întrevedere ministrului Lucian Bode.

„În contextul apariției în spațiul public a unui presupus proiect de OUG ce vizează suspendarea aplicării art. 38 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, vă solicităm, în regim de urgență, să organizați o întâlnire la care va participa un reprezentant al fiecărei federații sindicale, pentru a vă propune soluții prin care să evităm escaladarea tensiunilor în rândul personalului MAI”, i-au transmis lui Lucian Bode sindicatele din MAI.

ADVERTISEMENT