News

Cum îi pedepsește PNL pe plagiatori. Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, avansați în funcții superioare celei de ministru

Florin Roman și Sorin Cîmpeanu vor fi vicepreședinți ai Camerei Deputaților, respectiv Senatului, în această sesiune, în pofida acuzațiilor de plagiat la adresa lor.
31.01.2023 | 15:52
Cum ii pedepseste PNL pe plagiatori Florin Roman si Sorin Cimpeanu avansati in functii superioare celei de ministru
Foștii miniștri Florin Roman și Sorin Cîmpeanu vor deveni vicepreședinți la Parlament/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Florin Roman va deveni vicepreședinte al Camerei Deputaților în sesiunea parlamentară februarie-iunie 2023, funcție ierarhic superioară celei de ministru, pe care Roman a ocupat-o în guvernul Ciucă și pe care a pierdut-o în urma unui scandal de plagiat. De asemenea, Sorin Cîmpeanu, la numai cinci luni după ce a demisionat de la Ministerul Educației din aceeași cauză, devine vicepreședinte la Senat.

Funcții mai bine plătite pentru demnitari acuzați de plagiat

Florin Roman va deveni vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în urma deciziei majorităţii deputaţilor PNL”, a anunțat luni seara, pe Facebook, grupul deputaților liberali. Potrivit unor surse citate de News.ro, Roman a obținut sprijinul colegilor săi cu 41 de voturi favorabile, în timp ce alți 20 de deputați l-au votat pentru acest post pe Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

Prin această numire, se încheie perioada de penitență politică pentru Roman, la numai un an și două luni după scandalul care a dus la demisia sa din funcția de ministru al Digitalizării, pe 15 decembrie 2021. Nu doar Roman este reabilitat politic de partidul său, ci este chiar avansat dacă este să luăm în calcul ierarhia funcțiilor de demnitate publică în statul român.

Legea salarizării în sectorul public stabilește salariile demnitarilor în funcție de importanța lor. Astfel, la vârful acestei ierarhii se află președintele României, cu un coeficient 12 de salarizare, adică de 12 ori salariul minim brut pe țară. Următoarele funcții ca importanță și, în consecință, ca salarizare, sunt cele de președinte al Senatului, președinte al Camerei Deputaților, președinte al Curții de Conturi și prim-ministru, cu coeficient 11,5.

ADVERTISEMENT

Florin Roman și Sorin Cîmpeanu vor intra în clasa a treia ca importanță a funcțiilor din statul român, cu coeficient 10,7: vicepreședinții Camerei Deputaților și Senatului, vicepremier și vicepreședinții Curții de Conturi. Pe vremea când erau miniștri, Roman și Cîmpeanu erau doar în clasa a patra, alături de ceilalți miniștri, secretarii și chestorii Parlamentului și șefii unor instituții din subordinea Parlamentului, toți cu un coeficient de 10,5.

Culmea este că PNL este pentru a doua oară când îl desemnează pe Roman vicepreședinte al Camerei după scandalul de plagiat. La o lună și jumătate după demisia de la Ministerul Cercetării și Digitalizării, deputatul de Alba a fost numit ca unul dintre cei patru adjuncți ai lui Ciolacu, în februarie 2022, până în iunie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Un plagiator supărăcios

Din sesiunea următoare, care a început în septembrie, Roman a pierdut funcția, în defavoarea lui Florin Alexe. Acest lucru i-a provocat o ieșire nervoasă pe Facebook, într-o postare în care își ataca colegi de partid. „Fără mișei, bodei și gigei în PNL! Fără turcane! M-am întors!”, scria Roman, referindu-se la Gigel Știrbu, Raluca Turcan și Lucian Bode, acesta din urmă aflat și el în situația de a fi acuzat de plagiat.

Scandalul în care a fost implicat Roman a izbucnit în decembrie 2015, după ce Libertatea a publicat o anchetă din care reieșea că deputatul ar fi comis un plagiat grosolan în dizertația de masterat, copiind pasaje întregi dintr-un suport de curs al unui profesor universitar din Timișoara. Scandalul a luat amploare după ce s-a descoperit că Roman își trecuse în CV o carte care era de fapt un articol, iar acesta nu poate fi găsit nicăieri. Mai mult, deputatul ar fi scris că a obținut diploma de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, ceea ce l-a determinat pe rectorul UBB să precizeze că, de fapt, era vorba de un examen de absolvire a unui colegiu pe care Roman îl urmase la Alba-Iulia.

ADVERTISEMENT

Noua numire ca vicepreședinte al Camerei Deputaților este cu atât mai greu de explicat cu cât, între timp, nu a apărut niciun fel de date care să infirme aceste acuzații. Mai mult, Roman a ieșit destul de șifonat dintr-un proces pe care i-l intentase lui Dacian Cioloș care-l numise „plagiator dovedit” și „impostor mediocru”. Imediat după demisie, Roman l-a chemat în judecată pe fostul premier pentru calomnie, însă în luna noiembrie o instanță din Zalău i-a respins acțiunea.

Sorin Cîmpeanu cere justiției să-i repare onoarea

Aceeași cale a urmat-o și Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației. El a demisionat după ce jurnalista Emilia Șercan a scris că a plagiat câteva capitole dintr-un curs al altor profesori de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară de la București. La mai bine de o lună, fostul ministru l-a dat în judecată pe Cristian Preda, decanul Facultății de Științe a Universității București, care a fost foarte vehement în perioada în care Cîmpeanu ezita să plece din Guvern.

Voi intra în grevă japoneză. Le voi explica studenților, la debutul fiecărui curs, că e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori. Un ministru care a confiscat ideea reformei educației și o folosește pentru a proteja rețeaua impostorilor din universități și din politică. Îi chem pe toți profesorii din școli, licee și universități să protesteze în acest fel. Reacționând la fraudă, educăm”, scria Preda pe Facebook, în acea perioadă.

După mai multe mesaje similare, Cîmpeanu s-a simțit lezat și l-a dat în judecată pe Preda, acțiunea fiind înregistrată la Tribunalul București pe 9 noiembrie 2022. Deocamdată, nu există o sentință în acest caz.

ADVERTISEMENT