News

Cum încearcă Piedone să forțeze ieșirea din închisoare, la două săptămâni după condamnarea în dosarul Colectiv. Mișcare-surpriză a fostului primar

Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 5, forțează ieșirea din închisoare la doar două săptămâni după ce a fost condamnat în dosarul Colectiv.
24.05.2022 | 13:38
Cum incearca Piedone sa forteze iesirea din inchisoare la doua saptamani dupa condamnarea in dosarul Colectiv Miscaresurpriza a fostului primar
Cristian Popescu Piedone ar putea scăpa de închisoare dacă judecătorii îi admit cererea / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone ar putea să scape de executarea pedepsei de 4 ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul Colectiv. Deși sentința primită este definitivă, fostul primar a apelat la o procedură specială prevăzută de legea penală, prin care atacă decizia judecătorilor.

Ce înseamnă ”contestația la executare”, depusă de avocații lui Cristian Popescu Piedone

Din spatele gratiilor, Cristian Popescu Piedone a depus, prin intermediul avocaților săi, o contestație la executare (lămurire dispozitiv), care nu reprezintă, în sine, o cale de atac, ci o procedură jurisdicțională de rezolvare a situațiilor relative la executarea hotărârii, după rămânerea definitivă a acesteia.

ADVERTISEMENT

Contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare (art 598, alin 1, lit C, Cod Proc. Penală).

Mai exact, avocații lui Cristian Popescu Piedone cer lămuriri legate de sentința judecătorilor din data de 12 mai 2022, în urma căruia fostul edil a fost condamnat în dosarul Colectiv și sesizează aspecte care ar putea duce la anularea executării. Acțiunea a fost depusă pe data de 19 mai, iar primul termen al procesului este programat pentru data de 16 iunie 2022, arată FANATIK.

ADVERTISEMENT

Piedone, achitat pentru una din infracțiunile de abuz în serviciu pentru că fapta nu există în codul penal

Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, după ce instanța anterioară îl condamnase la 8 ani și 6 luni. Asta după ce magistrații Curții de Apel au decis schimbarea încadrării pentru fostul primar, înlăturând ”consecințele deosebit de grave” ale acestei infracțiuni.

De asemenea, Piedone a fost achitat pentru una din cele două fapte de abuz în serviciu pentru care era judecat (autorizația SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală. În schimb, el a fost condamnat pentru autorizația eliberată de SC Colectiv Club SRL și i s-a interzis să ocupe o funcție de conducere în cadrul unei instituții pentru o perioadă de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Percheziții la primărie, blocaje în sectorul 5

Între timp, la Primăria Sectorului 5 au avut loc percheziții într-un dosar ce vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare și evaziune fiscală.

Procurorii susțin că asociația ”Împreună salvăm sectorul 5”, înființată de fostul primar, Daniel Florea, ar fi primit ilegal 30 de milioane de lei de la primărie. Perchezițiile au avut loc marți, 24 mai 2022, de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

După ce Cristian Popescu Piedone a ajuns după gratii, atribuțiile din fruntea primăriei au fost delegate viceprimarului Mircea Horațiu Nicolaidis, până la organizarea unor noi alegeri pentru postul rămas vacant. Se pare, însă, că lucrurile nu merg foarte bine în instituție, după ce mai multe unități de învățământ din sector au solicitat ajutorul părinților pentru achiziționarea unor articole consumabile, pentru care nu au mai primit fonduri de la primărie.

Piedone corespondează cu fanii pe Facebook

Între timp, Piedone își ocupă timpul postând regulat mesaje pe contul lui de socializare, acolo unde ține legătura cu oamenii din sector și cu susținătorii lui.

”Oameni buni, ma răsfățați cu dragoste și cu bunătate.  Sunt zece zile de când n-am mai pășit prin Sector…  Mi-e dor…  Mi-e dor sa merg la pas prin cartiere… Mi-e dor sa urc de nebun pe schelele blocurilor și sa vorbesc cu oamenii care ies la ferestre. Mi-e dor sa văd bunici mulțumiți și copii fericiți, la joaca in părculețe… Au fost doi ani minunați împreuna și m-am atașat de comunitate… Dar, așa a fost sa fie… Mi-e însă dor de VOI, oameni dragi. Foarte dor…”, a scris Cristian Popescu Piedone pe contul lui de socializare. Fostul primar susține în continuare că este nevinovat și că nu a comis nimic ilegal atunci când a dat autorizație de funcționare clubului în care s-a petrecut tragedia.

ADVERTISEMENT