Life

Cum îți poți proteja trandafirii pe timp de iarnă. Mulți comit o greșeală uriașă

Cum îți poți proteja trandafirii pe timp de iarnă. Mulți comit o greșeală uriașă atunci când pregătesc grădina pentru sezonul rece.
07.10.2022 | 10:37
Cum iti poti proteja trandafirii pe timp de iarna Multi comit o greseala uriasa
Cum îți poți proteja trandafirii pe timp de iarnă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Află cum îți poți proteja trandafirii din grădină pe timp de iarnă. Aceste flori necesită o îngrijire foarte bună pentru a se menține după ce trece sezonul rece.

Cum îți poți proteja trandafirii pe timp de iarnă

Toamna, atunci când temperaturile încep să scadă, trandafirii intră în repaus vegetativ și se pregătesc pentru odihnă în perioada iernii. Aceste flori trebuie îngrijite corespunzător în sezonul rece pentru a rezista în continuare.

ADVERTISEMENT

După căderea frunzelor se recomandă o tăiere de ușurare-curățare a tufei. În afară de trandafirii cățărători, se taie toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm.

În acest fel se vor evita ruperea ramurilor, plesnirea altoiului sau dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii. Se taie ramurile moarte, deteriorate, precum și cele slab dezvoltate care cresc spre interiorul tufei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie eliminate toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor, dar și din restul grădinii pentru a împiedica răspândirea bolilor și dăunătorilor care pot distruge tufa. Insectele se pot adăposti în frunzele și ramurile uscate, iar bolile fungice pot apărea.

Mușuroirea este foarte importantă pentru ca plantele din grădină să fie protejate atunci când temperaturile de afară sunt foarte scăzute. Dacă iarna este foarte geroasă sau fără zăpadă, atunci mușuroiul va oferi protecție altoiului împotriva înghețului.

ADVERTISEMENT

La finalul lui noiembrie sau începutul lui decembrie, se acoperă altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger în sezonul rece.

Este bine să folosești un pământ bine mărunțit și să eviți bulgării de pământ, care formează goluri în aer și nu asigură o protecție eficientă atunci când este ger, potrivit famousroses.eu.

ADVERTISEMENT

Dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi moderate, se face un mușuroi de cel puțin 20-25 cm. În cazul în care se află în zone reci, mușuroiul trebuie să aibă minim 30 cm. Se folosește pământ din altă parte a grădinii pentru mușuroaie și nu cel din jurul plantei, care protejează rădăcinile de ger.

Nu se fac mușuroaie prea devreme atunci când afară încă este cald, altfel vor apărea lăstari fragezi care vor degera iarna.

Alte trucuri pentru îngrijirea trandafirilor iarna

În cazul în care zona este una cu pericol de îngheț puternic, mușuroiul se acoperă cu paie. Poți folosi și coceni de porumb, crengi de copac sau rumeguș, dar nu plastic.

Plasticul nu permite aerisirea trandafirilor, care pot mucegăi din cauza acestuia. În plus, din cauza efectului de seră, în zilele mai însorite din februarie se va stimula apariția mugurilor, care vor degera ulterior.

Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca în cazul tufelor. Crengile celor urcători ar trebui culcate la pământ pentru a fi protejate cât mai bine în timpul iernii. Metoda este recomandată mai ales pentru zonele foarte geroase.

O altă metodă este acoperirea crengilor cu o pânză de tip Agril pentru a-i proteja de vântul uscat și de ger. Trandafirii urcători se tund numai primăvara.

Și trandafirii copăcei și plângători, altoiți pe trunchi înalt, trebuie să fie bine îngrijiți iarna. Pentru a proteja altoiul, coroana e învelește cu un sac umplut cu paie. Sacul trebuie să fie din pânză tip Agril și nu de plastic.

Dacă este o zonă în care temperaturile scad sub –20 °C, în jurul pomișorului se face, pe toată înălțimea sa, un cilindru din plasă care se umple cu frunze sau paie. Protecția se păstrează cât timp există riscul de îngheț.

Un alt truc pentru ca trandafirii să reziste în perioada iernii este stropirea tufei și a întregii grădini cu zeamă bordeleza (piatră vânătă cu var). Se pot folosi și alte fungicide pe bază de cupru pentru dezinfecția grădinii.

Toamna nu se mai administrează îngrășăminte trandafirilor. Nu se mai fertilizează cu opt săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

Dacă este frig afară și nu plouă, în zilele mai călduroase, atunci când pământul nu este înghețat, se udă bine solul la rădăcina trandafirului. Se udă astfel încât solul să fie umed/reavăn la o adâncime de 30-40 cm.

ADVERTISEMENT
Tags: