Sport

Cum l-a învins Cristi Pustai pe Thomas Tuchel cu Gaz Metan Mediaş: ”Le-am povestit ce se putea întâmpla”

Numele antrenorului german Thomas Tuchel este pe buzele tuturor după ce a câștigat Liga Campionilor cu Chelsea. Cristi Pustai a rememorat duelul european cu neamțul, din urmă cu 10 ani.
01.06.2021 | 16:39
Cum la invins Cristi Pustai pe Thomas Tuchel cu Gaz Metan Medias Leam povestit ce se putea intampla
Cum l-a învins Cristi Pustai pe Thomas Tuchel cu Gaz Metan Mediaş: ”Le-am povestit ce se putea întâmpla” (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

În sezonul 2011/2012, cei doi ”strategi” antrenau echipele Gaz Metan Mediaș, respectiv Mainz și se întâlneau în turul trei preliminar al UEFA Europa League.

Deși părea aproape imposibil pentru o echipă precum Gaz Metan să elimine una dintre revelațiile sezonului precedent, din Bundesliga, acest lucru s-a întâmplat, e drept la loteria loviturilor de departajare.

ADVERTISEMENT

Cum și-a motivat Cristi Pustai jucătorii, în manșa tur de la Mainz

Prima înfruntare dintre antrenorii Cristi Pustai, matematician de meserie, și Thomas Tuchel, un antrenor a cărui ascensiune era de pe atunci anunțată, s-a petrecut într-o seară de vară.

Pe 28 iulie, pe noua arenă din Mainz, echipa locală și Gaz Metan Mediaș încheiau la egalitate prima manșă din dubla de calificare. Nemții au deschis scorul, în minutul 31, prin Bungert, Taher Bawab închizând tabela după exact o oră de joc.

ADVERTISEMENT

Pornind cu șansa a doua, Cristi Pustai a rememorat zilele premergătoare duelului cu Mainz.

”Eram o echipă mică din România, am jucat primul meci pe arena din Mainz, o arenă nou construită atunci, era splendidă. Fusese cu o săptămână în urmă un patrulater și când am avut imagini ca să studiem adversarul, unde erau Bayern, Dortmund și Schalke, mi se pare, vă dați seama că n-am prea făcut vizionare cu jucătorii.

Le-am povestit doar ce se putea întâmpla și am reușit să nu pierdem și să înscriem gol în deplasare. Noi aveam o talie foarte bună, dar nemții aveau o talie și mai bună”, și-a amintit Pustai, într-o intervenție la Look Sport.

ADVERTISEMENT

O săptămână mai târziu, la Mediaș, meciul s-a derulat după același scenariu. Mainz a deschis scorul tot în minutul 31, prin Risse, Taher Bawab înscriind încă o dată golul medieșenilor, în minutul 62. Ardelenii s-au calificat în play-off după executarea loviturilor de departajare.

Cristi Pustai despre ascensiunea lui Thomas Tuchel

Pentru tehnicianul român, ascensiunea lui Thomas Tuchel nu este deloc o surpriză. Neamțul era văzut încă în urmă cu un deceniu unul dintre cei mai buni antrenori, iar cariera acestuia a demonstrat previziunile specialiștilor și ale lui Pustai.

ADVERTISEMENT

”Era pe la începuturi și el atunci. Nu cred că este surprinzător că a ajuns acolo (la Chelsea – n.r.), pentru că a pășit parcă pe urmele lui Klopp de fiecare dată. I-a fost secund la Mainz, pe urmă a ajuns la Dortmund.

I-am ținut pumnii, bineînțeles, cred că așa au făcut toți jucătorii lui Gaz Metan, pentru că este o mândrie”, a mai spus Cristi Pustai, pentru sursa citată.

Thomas Tuchel și-a început cariera de antrenor la Augsburg, unde a coordonat grupele de juniori ale clubului. La startul sezonului 2007/2008 a fost promovat ca antrenor principal la Augsburg II, iar un an mai târziu semna cu Mainz.

Le-a mai pregătit pe Borussia Dormund, cu care a câștigat o Cupă a Germaniei, și pe PSG, alături de care a câștigat două titluri, Cupa Franţei și Cupa Ligii, dar și Supercupa Franței de două ori.

ADVERTISEMENT