News

Ce se întâmplă cu gripa în acest sezon. Medicul Carmen Dorobăț anunță când am putea scăpa de virus: „Nu mă aștept la o scădere semnificativă”

Starea epidemiologică de gripă pare să se îndrepte către final, însă medicul infecționist Carmen Dorobăț atrage atenția asupra prelungirii până spre finalul lunii februarie.
31.01.2023 | 13:33
Ce se intampla cu gripa in acest sezon Medicul Carmen Dorobat anunta cand am putea scapa de virus Nu ma astept la o scadere semnificativa
Medicul specialist Carmen Dorobăț atrage atenția asupra posibilei prelungiri a epidemiei de gripă (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Cazurile de viroze s-au rărit în ultima vreme, iar Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că epidemia de gripă ar putea ajunge la final, în aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, specialiștii emit și alte previziuni, care merită tratate cu atenție. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că „în urma vacanței din perioada 23-25 ianuarie mă aștept ca numărul să nu scadă semnificativ, în următoarele zece zile”. 

Medicul specialist Carmen Dorobăț: „După vacanța de Ziua Unirii, trendul descrescător masiv va apărea abia după 15 februarie”

Dacă Ministrul Alexandru Rafila a apreciat, optimist, că numărul cazurilor de gripă și de viroză este în scădere, reducerea infecțiilor fiind de 25% în ultima săptămână, există totuși motive să privim situația circumspect. „Într-adevăr, numărul cazurilor este în scădere și, într-adevăr, ne așteptăm ca, spre sfârșitul lunii februarie să scăpăm de această problemă”, a subliniat medicul infecționist Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

„Afirm acest lucru deoarece, în urma vacanței din perioada sărbătoririi Zilei Unirii, situația să fie mai puțin fericită decât sperăm cu toții. Chiar dacă, într-adevăr, în ultima săptămână numărul cazurilor s-a micșorat, totuși nu mă aștept, pentru următoarea perioadă, la o scădere semnificativă. În viziunea  mea, trendul descrescător masiv va apărea abia după 15 februarie”, a continuat interlocutoarea noastră.

„Când se prezintă la camera de gardă, pacienții bolnavi de gripă spun că nu pot sta în picioare!”

Carmen Dorobăț avertiza încă din luna octombrie asupra faptului că trebuie să ne vaccinăm împotriva gripei. Din acel moment, epidemia a produs ravagii și, cu toate că asistăm la o acalmie, există, în continuare, cazuri cronice demne de luat în seamă.

ADVERTISEMENT

De curând, FANATIK publica un „manual” în care se ofereau soluții pentru depistarea și tratarea epidemiei de gripă, în condițiile în care s-a discutat foarte mult despre o combinație între gripă și COVID-19, subiect la care ne vom referi mai târziu. Specialistul intervievat ne-a precizat că, „în primul rând, caracteristica gripei stă în faptul că simptomatologia este zgomotoasă. Practic, vorbim despre febră de 39-40 de grade, de regulă precedată de senzația de frig, la care se adaugă lipsa poftei de mâncare și durerile articulare și musculare, care nu te lasă să te ridici din pat”.

„Bolnavul realizează ce i se întâmplă, în sensul în care, dacă suferă de gripă, nu mai este în stare să meargă la serviciu sau să se ducă până la colț, să-și cumpere o pâine. De regulă, când se prezintă la camera de gardă, pacienții spun că nu pot sta în picioare și trebuie să se așeze. Așa poate fi conturată gripa, în mod succint”, a punctat Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, un ministru optimist (sursa hepta.ro)

Copiii și persoanele în vârstă, victimele virusului misterios

Am revenit și la problema COVID-19, care rămâne încă nerezolvată. S-a schimbat modul de abordare, efectele nu mai sunt atât de nocive ca în perioada „de foc” a pandemiei, însă virusul necesită atenție.

„Datorită faptului că nu are forme speciale, în această perioadă, coronavirusul este îngrijit, de regulă, la nivelul medicului de familie. Oamenii afectați de coronavirus nu mai vin să se interneze, spre deosebire de cei infectați cu gripă. În special extremele de vârstă, copiii și persoanele în etate, apar la spital aproximativ după o săptămână, pentru că până atunci sunt convinși că boala va trece rapid, crezând că este vorba despre o răceală banală”, a avertizat interlocutoarea noastră..

ADVERTISEMENT

Am aflat că în aproximativ o săptămână de la contactarea bolii, pacienții vin la spital acuzând simptome severe, determinate de suprainfecții bacteriene, iar medicul intervievat se referă aici la pneumonii și la bronhopneumonii, adică la fenomene respiratorii cu tentă de insuficiență acută, cu manifestări cardiace. Acest fenomen se produce în special în rândul tinerilor, deoarece cordul răspunde în mod deosebit, chiar exagerat, la apariția virusului gripal și se instalează miocardita.

Carmen Dorobăț a explicat că „astfel de manifestări clinice vizează reacții deosebite din partea organelor, inclusiv în cazul copiilor. La o febră de 39-40 de grade, un copil nu mai răspunde corect întrebărilor. La un moment dat, după cinci-șase zile de boală, manifestările gripei pot deveni atât de supărătoare, încât să determine internarea. Întotdeauna am sfătuit pacienții ca, în momentul în care apare debutul brutal, cu febră, cu frisoane și cu imposibilitatea ridicării din pat, să meargă de îndată la camera de gardă de la boli infecțioase, pentru a nu se ajunge la aceste complicații, cel mai frecvent prin suprainfecții bacteriene”.

Pentru că discuția a atins un punct foarte sensibil, am fost interesați să aflăm cum pot fi protejați copiii de aceste forme de gripă.

„În cazul lor, eu nu aș susține varianta purtării măștii, în ciuda faptului că am văzut părinți care insistă ca micuții să fie protejați în acest fel, inclusiv în supermarketuri. Motivul este legat de faptul că nu aș dori să continuăm o anumită stare de presiune psihologică, la vârste fragede. Însă, aș sfătui părinții ca, în cazul în care copilul are simptome respiratorii chiar ușoare, acesta să rămână la domiciliu, tocmai pentru a nu determina, ca posibilă sursă de infecție, alte contaminări”, a sosit răspunsul.

Vine primăvara. Ne mai vaccinăm?…

În plin sezon rece, tusea și alte simptome sunt la ordinea zilei. Multe persoane s-au vaccinat, până acum, împotriva gripei, dar unii dintre noi, cei… „întârziați”, suntem curioși dacă, după ultimele declarații oficiale, mai este cazul să ne injectăm.

„Așa cum se petrec evenimentele în toate situațiile, vaccinul antigripal se administrează în momentul în care suntem perfect sănătoși. Cu siguranță, se pune întrebarea dacă mai este momentul să ne vaccinăm antigripal. În primul rând, ne găsim la finalul lunii ianuarie și, în cazul în care am recurge în aceste zile la vaccin, ar însemna ca anticorpii să-și facă simțită prezența în jurul datei de 10-12 februarie”, a continuat partenera noastră de dialog.

Medicul specialist susține că „totuși, persoanele care nu s-au vaccinat și care vor cu tot dinadinsul să se protejeze, încă se mai pot injecta. Spre începtul primăverii, organismul uman nu mai este atât de flexibil la primirea unei infecții. Altfel spus, răspunsul nu mai este la fel de prompt și la fel de precis”.

„Spun acest lucru deoarece, după sezonul rece, în primul rând din cauza factorilor de mediu, a alimentației și în cazul apariției unei perioade stresante, toți acești factori concură la afectarea capacității de apărare a organismului. Astfel stând lucrurile, în general la finalul iernii și la începutul primăverii, „culegem” – cu ghilimelele de rigoare – tot ceea ce înseamnă viroză”, a detaliat Carmen Dorobăț.

Așadar, pentru a beneficia de o protecție cât de cât corespunzătoare, vaccinul rămâne apărarea cea mai controlată, dar, în același timp, trebuie să avem grijă de regimul de viață. Dincolo de alimentația sănătoasă, este obligatoriu să fim odihniți. Se pare că, uneori, uităm acest amănunt important, dar odihna și evitarea stresului sunt extrem de importante.

Flurona
Flurona, combinația gripă & coronavirus, face ravagii pe continent (sursa hepta.ro)

Flurona, o dublă afecțiune asupra aparatului respirator

Valul de infecții respiratorii a pus demult stăpânire pe continent, iar discuția legată de asemănările și de diferențele între aceste virusuri și COVID-19 rămâne un subiect „la modă”. Există însă îngrijorări legate de unele similarități între viroză, gripă și coronavirus. Și pentru cei care nu intrăm în aria specialiștilor, apare, uneori, o întrebare: „O persoană poate fi testată pozitiv cu COVID-19, deși suferă de viroză?”.

„Știu că există astfel de întrebări, legate de reacțiile fals-pozitive, dar nu am întâlnit asemenea cazuri. Eu recomand pacienților să cumpere teste de la farmacie sau din spitale, nu din alte surse. Există teste rapide COVID-19 și teste rapide, pertinente, pentru gripă. Este posibil ca testele ieșite negativ să se pozitiveze la testele PCR. Așadar, sunt indicate testele achiziționate corect și nu prin rețelele de socializare”, a răspuns medicul infecționist.

Cum spuneam, se discută despre varianta combinată gripă&coronavirus. De altfel, FANATIK anunța încă de la începutul anului primul deces survenit în urma acestei maladii. Medicul specialist Carmen Dorobăț a explicat și acest fenomen: „Este vorba despre Flurona, iar această infecție nu este cazul cel mai fericit, pentru că vorbim despre o dublă agresiune asupra aparatului respirator, iar manifestările sunt extrem de nepotrivite pentru starea de sănătate”.

„Dacă este vorba despre o dublă infecție, cu răsunet recreator, pentru că virusurile respiratorii acționează în acest mod, simptomatologia respiratorie va fi mult mai importantă. Pe lângă febră (în jur de 39-40 de grade), tuse, frisoane, alterarea stării generale, va apărea senzația de oboseală similară aceleia din momentul în care urcăm scările, mai ales în cazul persoanelor care nu aveau acest simptom până atunci. Omicronul vine pe un teren deja afectat de virusul gripal, iar, în acel moment, simptomatologia este mult mai importantă”, a detaliat specialistul intervievat.

În privința tulpinilor de coronavirus circulante, mai multe variante ale tulpinii Omicron, acestea nu crează probleme deosebite, în sensul în care se comportă precum o răceală banală: „Foarte mulți pacienți recurg la testul rapid și ne telefonează imediat, în cazul în care acesta a ieșit pozitiv. Simtomele sunt febra până în jurul a 38 de grade, dar pacienții se pot deplasa și chiar ar ieși afară, însă, de regulă, oamenii sunt corecți. Dacă observă că testul este pozitiv, înțeleg că este cazul să rămână o perioadă la domiciliu, așa cum i-au învățat medicii în perioada „de foc””.

Situații de malpraxis, cauzate de ducerea în derizoriu a patologiilor

„Așadar, pacienții stau acasă, dar nu au o stare generală atât de afectată, se alimentează și sunt capabili să desfășoare o activitate socială. Din acest motiv, sunt convinsă că multe persoane care au simptome de viroză și nu fac acest test rapid sunt infectate, de fapt, cu coronavirus, dar nu realizează acest lucru, întrucât simptomatologia le permite să-și desfășoare activitatea socială”, a detaliat Carmen Dorobăț, care ne-a mărturisit, în continuare:

„Am avut o discuție cu un coleg specialist într-un alt domeniu. În situația în care mortalitatea nu este ridicată, dumnealui mă întreba care sunt motivele pentru care vorbim despre partea gravă a lucrurilor. Ei bine, nu ne ferim de partea ușoară a lucrurilor. Chiar și eu, dacă merg la medicul stomatolog, sunt sfătuită să prevăd fenomenele, pentru a nu mi se întâmpla ceva rău. Dacă este vorba despre o evoluție ușoară, și ulterior apare o complicație, oare care va fi părerea pacientului, cu referire la pregătirea medicului? Ține de conștiința medicului să-i arate pacientului latura negativă a unei patologii”.

Explicația a continuat, din interiorul laboratorului: „Pe vremuri, când vorbeam despre COVID-19, despre valul venit din Wuhan, și ulterior despre tulpina Beta sau tulpina Delta, ambele deosebit de agresive, oare cum puteam să conving un pacient să stea acasă, pentru că evenimentele vor decurge în sens pozitiv? Atât timp cât observam ce se întâmplă în spitale și cum se pierdeau inclusiv persoane tinere, nu puteam avea o atitudine de lejeritate și să-i îndemn să rămână în locuință, pentru că mortalitatea era de numai 5%. Profesionistul este obligat să-i explice pacientului ce se poate întâmpla cu boala, în contextul negativ al lucrurilor”.

„Am primit de la Colegiul Medicilor cazuri de malpraxis, cauzate de ducerea în derizoriu a unei patologii, indiferent care era aceasta, și care au determinat evoluții negative. Trebuie atrasă atenția asupra complicațiilor care pot apărea, deoarece acestea pot pune probleme. Astfel conturez eu chestiunea legată de viroze și, de asemenea, explic atitudinea infecționiștilor în cazul infecțiilor acute, cum a fost cel al coronavirusului, o premieră pe scena mondială a bolilor infecțioase”, și-a încheiat destăinuirea medicul specialist Carmen Dorobăț.

 

 

ADVERTISEMENT