News

Cum poți afla în 2024, online, la ce fond se duc banii tăi. Puțini români știu unde cotizează și ce se întâmplă, de fapt, cu banii lor de la pensiile private

În 2024, cetățenii pot afla rapid, online, la ce fond ajung banii lor de la pensiile private. Puțini cetățeni știu unde cotizează și ce se întâmplă, de fapt, cu sumele virate.
05.04.2024 | 22:00
Cum poti afla in 2024 online la ce fond se duc banii tai Putini romani stiu unde cotizeaza si ce se intampla de fapt cu banii lor de la pensiile private
Cum poți afla în 2024, online, pe loc, la ce fond se duc banii tăi de la pensiile private. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Informații importante pentru români de la ASF: în 2024, aceștia pot afla rapid, în mediul online, la ce fond ajung banii lor de la pensiile private. Foarte mulți cetățeni nu știu în prezent unde cotizează și ce se întâmplă, de fapt, cu sumele virate lunar.

Cum poți afla în 2024, online, pe loc, la ce fond se duc banii tăi de la pensiile private

Încă de anii trecuți, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunța lansarea unei unei aplicații online în sprijinul milioanelor de români care cotizează la fondurile de pensii private.

ADVERTISEMENT

Astfel, acei cetățeni care nu știu la ce fond le ajung banii de pensie privată pot afla această informație cu ajutorul platformei ”Află la ce fond de pensii ești”. Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul ASF România. La finalul anului trecut, ASF a anunțat că aplicația a fost folosită de peste 400.000 de români.

La ora actuală, foarte mulți cetățeni se plâng că nu știu unde se duc banii lor destinați pensiilor private. ASF anunță că denumirea fondului la care sunt alocați cetățenii pentru care se plătesc bani de pensie privată poate fi aflată pe loc, în urma folosirii aplicației online a ASF.

ADVERTISEMENT

Contribuabilii trebuie să aibă la îndemână un calculator sau un dispozitiv mobil cu conexiune la internet. Apoi, în cererea online aceștia trebuie să furnizeze doar prenumele, numele și codul numeric personal.

Peste un milion de români s-au pus la curent cu informațiile legate de pensiilor lor private. Ei au descărcat aplicația ASF

De pe site-ul ASF aflăm că aplicația dedicată pensiilor private a fost lansată în cursul anului 2016. La acel moment, solicitările erau procesate într-un termen de 10 zile de la transmitere.

ADVERTISEMENT

Recent, s-a implementat soluția actuală cu răspunsuri instante. Acest mijloc online a fost pus la punct în urma numeroaselor solicitări primite de la cetățeni. Mulți nu știau la ce fond de pensii private sunt înscriși, după repartizarea aleatorie.

”În cei peste șapte ani de utilizare (2016 – 2023), aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, rapidă și extrem de simplu de utilizat chiar și de către cei care au minime cunoștințe în utilizarea internetului.

ADVERTISEMENT

Numărul de utilizatori care au accesat ‘Află la ce fond de pensii ești!’ a crescut exponențial în ultimii ani, mai ales de când a fost introdusă posibilitatea de a afla instant fondul de pensii la care ești participant, prin simpla introducere a numelui, a prenumelui și a codului numeric personal. Astfel, dacă în anul 2020 aproape 52.500 de români au utilizat aplicația, în 2023 numărul acestora a ajuns la aproape 500.000 de consumatori unici”, scrie ASF.

ADVERTISEMENT