News

Cum poți să ieși la pensie anticipat din 2024. Care sunt condițiile și ce a decis Guvernul

Lovitură pentru românii care vor pensii anticipate. Guvernul a pregătit o serie de măsuri care limitează accesul la acest tip de pensie.
20.12.2023 | 09:34
Cum poti sa iesi la pensie anticipat din 2024 Care sunt conditiile si ce a decis Guvernul
Românii care vor să iasă mai devreme la pensie se vor alege cu mai puțini bani / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Noua lege a pensiilor înăsprește condițiile în care românii pot opta pentru pensia anticipată. Astfel, va fi mai greu să ieși anticipat la pensie, iar banii vor fi mai puțini.

Vrei pensie anticipată? Vei fi penalizat

Guvernul vrea să limiteze numărul persoanelor care beneficiază de pensie anticipată, respectiv înainte de împlinirea vârstei limite stabilite de lege (65 de ani, la bărbați, și 62 de ani, pentru femei).

ADVERTISEMENT

Astfel, noua lege a pensiilor prevede eliminarea pensiei anticipate fără penalizări, rămânând doar cea cu penalizări. Asta înseamnă că, începând de anul viitor, toți cei care vor să iasă la pensie mai devreme, vor primi mai puțin bani.

Această prevedere a legii pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, deci pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă până în luna august a anului viitor.

ADVERTISEMENT

Cumpărarea vechimii, interzisă în cazul pensiilor anticipate

De asemenea, o altă condiție este ca românii care solicită pensia anticipată să o poate face doar cu cel mult cinci ani înaintea vârstei standard de pensionare. În plus, aceasta nu se va acorda decât persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare și celor care au depășit acest prag cu cel mult cinci ani (față de opt ani, cum este în actuala lege).

Pe de altă parte, nu se vor mai lua în calcul perioadele în care persoanele au fost asigurate în baza unui contract de asigurare socială încheiat după data de 1 ianuarie 2018, prin mecanismul de cumpărare a vechimii.

ADVERTISEMENT

Acest tip de mecanism va fi disponibil în continuare, potrivit noii legi, însă nu și în  cazul pensionării anticipate, scrie avocatnet.ro.

Ce se întâmplă după împlinirea vârstei legale de pensionare

Valoarea pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat în plus și numărul de luni cu care s-a redus vârsta de pensionare.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru o perioadă de stagiu peste stagiul de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,40%, iar între 4 și 5 ani, este de 0,20%.

La împlinirea condițiilor legale, pensia anticipată se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula după eliminarea diminuării.

ADVERTISEMENT
Tags: