News

Cum poți să scapi de taxele locale. Propunere inedită în Parlament pentru rezolvarea unei probleme vechi

Pentru a rezolva problema câinilor comunitari, un grup de parlamentari propune ca cei care îi adoptă să fie scutiți de o parte din taxele locale.
26.03.2024 | 19:30
Cum poti sa scapi de taxele locale Propunere inedita in Parlament pentru rezolvarea unei probleme vechi
Adopția de câini ar putea să ne scutească de taxele locale/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În pofida legislației care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân, numărul acestora nu pare să scadă substanțial, iar autoritățile locale trebuie să aloce fonduri pentru funcționarea adăposturile pentru maidanezi, iar din cauza lipsei de spațiu sau de fonduri, se ajunge și la eutanasierea lor. Câțiva parlamentari de la AUR și Forța Dreptei și-au pus semnăturile pe un proiect de lege menit să stimuleze adopția acestor animale, degrevând astfel primăriile de aceste cheltuieli.

Taxele locale, reduse în funcție de numărul adopțiilor

Potrivit proiectului depus la Senat, persoanele care adoptă câini comunitari ar urma să beneficieze de reducerea cuantumului unora din taxele locale. Inițiatorii cred că sumele pe care le-ar pierde astfel primăriile vor fi mai mici decât economiile făcute din cheltuielile cu adăposturile pentru câini.

ADVERTISEMENT

Persoanele şi/sau familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari beneficiază de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, deţinute în proprietate, după cum urmează:
* Familiile care adoptă un câine – 25%;
* Familiile care adoptă doi câini – 50%;
* Familiile care adoptă trei câini – 75%;
* Familiile care adoptă mai mult de trei câini – 100%”, se spune în proiectul de lege.

Actul normativ mai prevede că normele metodologice de aplicare ale acestei inovații fiscale ar urma să fie elaborate până la data de 1 decembrie, astfel încât legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025. În momentul de față, aceste gen de scutire de taxe nu se regăsește pe lista facilităților menționate în Codul Fiscal ce pot fi acordate de primării.

ADVERTISEMENT

Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului. Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.

OUG 155/2001 impune primăriilor obligația să amenajeze din fonduri proprii adăposturi pentru câinii fără stăpân. Animalele care sunt prinse de hingheri sunt duse în aceste adăposturi, iar stăpânii vor avea la dispoziție 7 zile să-i revendice. După acest termen și până la trecerea a 14 zile lucrătoare, respectivul câine va putea fi adoptat. Ulterior, animalul nerevendicat sau neadoptat poate fi eutanasiat, după un termen ce poate fi stabilit de fiecare consiliu local.

ADVERTISEMENT

Un model aplicat în Italia

În acest timp, adăposturile au cheltuieli legate de hrana animalelor, cu îngrijirea și sterilizarea lor, precum și cu eutanasierea. Din acest motiv, scutirea de taxele locale pentru cei care adoptă câinii ar conduce la economii făcute în finanțele primăriilor. Inițiatorii dau exemplul unui oraș italian din Sicilia, Misterbianco, ce a recurs cu la această măsură.

Oamenii din această localitate care adoptă câini abandonaţi, aflaţi în clădiri municipale sau în adăposturi de animale, vor fi scutiţi de suma de 200 de euro pe an din taxele de salubrizare”, se arată în expunerea de motive. Totodată, o asemenea măsură ar da satisfacție și activiștilor pentru protecția animalelor care au contestat constant posibilitatea eutanasierii, mai ales că adopțiile sunt reduse numeric. Astfel, în 2023 doar 1.249 de câini au fost adoptați în București.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege vine la scurtă vreme după ce un altul, inițiat de către deputatul Daniel Toda (REPER) prevedea instituirea aceluiași regim de gestionare a pisicilor fără stăpân care se aplică acum și în cazul câinilor. Acest lucru ar fi însemnat inclusiv eutanasierea, ceea ce a provocat furia iubitorilor de animale. Din acest motiv, Toda a anunțat că-și retrage inițiativa legislativă.

ADVERTISEMENT