News

Hingherii, asmuțiți pe pisicile fără stăpân. Felinele ar putea fi duse la adăposturi și eutanasiate

Pisicile fără stăpân s-ar putea trezi că au un nou ”prădător” de care trebuie să se ferească, anume hingherii ce ar putea să le hăituiască să le pună în adăposturi.
13.03.2024 | 09:33
Hingherii asmutiti pe pisicile fara stapan Felinele ar putea fi duse la adaposturi si eutanasiate
Pisicile fără stăpân ar putea fi strânse în adăposturile de animale ale primăriilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede că pisicile fără stăpân vor fi tratate în mod similar câinilor fără stăpân, potrivit prevederilor OUG 155/2001. Asta înseamnă că autoritățile locale vor trebui să le captureze, să le țină în adăposturi, unde ar urma să fie sterilizate și microcipate. În scenariul cel mai sumbru s-ar putea ajunge chiar la eutanasierea, după cum prevede actul normativ menționat.

Pisicile fără stăpân, asimilate câinilor din perspectivă legală

Problema câinilor fără stăpân a intrat în atenția opiniei publice după ce au fost mai multe cazuri în care haite de maidanezi au atacat și chiar omorât oameni în parcuri sau pe stradă. Până acum, nu au fost înregistrate cazuri în care o mâță furioasă să sfâșie vreun trecător, însă cu toate acestea, deputatul Daniel Toda, susținut de alți colegi de-ai săi de la REPER, propune ca pisicile să fie adunate de pe străzi de către hingheri.

ADVERTISEMENT

Până astăzi s-a reglementat exclusiv modul de gestionare al populației de câini de rasă comună. S-a pierdut din vedere populația tot mai numeroasă de pisici de rasă comună. Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancționării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei și transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferințe continue”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Argumentul pare cumva contradictoriu în condițiile în care inițiatorul vorbește despre chinurile îndurate de pisicile fără stăpân care suferă de foame și boli, dar în același timp reușesc cumva să se înmulțească. În plus, tratarea felinelor conform prevederilor OUG 155/2001 ar deschide și posibilitatea eutanasierii acestora, procedură față de care pisicile ar putea avea unele rezerve.

ADVERTISEMENT

Un alt argument este legat inexistența unui cadru legislativ care să gestioneze ceea ce inițiatorul numește „problema populației pisicilor fără stăpân”. Lipsa acestui cadru legal ar duce la „imposibilitatea pentru unitățile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului și sterilizării lor.

Nici acest argument nu pare a avea fundamente solide din moment ce nu există primari care să fi reclamat public că ei ar prinde mâțele, dar nu-i lasă legea. Mai ales că ar fi obligați să mai cheltuie niște bani pentru adăpostirea, hrănirea și tratarea felinelor, pe lângă sumele alocate prinderii câinilor fără stăpân.

ADVERTISEMENT

O veste bună pentru rozătoare

Probabil nici hingherii, care vor trebuie să fugărească prin orașe pisicile fără stăpân, nu vor fi foarte încântați de noua sarcină de serviciu, ținând seama că acestea, spre deosebire de câini, se pot cățăra prin copaci sau peste garduri sau se pot îngrămădi în spații minuscule. Astfel angajații cu lasouri ai primăriilor ar risca să fie ridiculizați în fiecare zi de agilele feline. Poate doar șoarecii și șobolanii din orașele țării s-ar bucura că cineva din Parlament s-a gândit și la rozătoare care să scape astfel de principalii lor prădători.

Din punct de vedere tehnic, proiectul de lege este unul foarte simplu, anume sintagma de „animale fără stăpân” din ordonanța menționată să se refere nu doar la câini, ci și la pisicile fără stăpân. Asta înseamnă că, în cazul în care un hingher mai iscusit reușește să prindă o mâță, aceasta va fi dusă la adăpostul de animale, iar timp de 7 zile proprietarii, în cazul că există o vor putea revendica. După acest termen și până la trecerea a 14 zile lucrătoare, respectiva pisică va putea fi adoptată.

ADVERTISEMENT

Ulterior, perspectiva ar deveni destul de sumbră pentru nefericita pisică, întrucât forma actuală a ordonanței prevede: „Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare.” Astfel, este posibil ca un proiect destinat salvării bietelor patrupede de o viață presupus nefericită în stare de libertate să ducă la o moarte în captivitate.

ADVERTISEMENT