Life

Cum s-a ales praful de averea unuia dintre foștii premieri ai României. Blestemul care s-a abătut asupra familiei Marghiloman

Cum s-a ales praful de averea unuia dintre foștii premieri ai României? Putem spune că un adevărat blestem s-a abătut asupra familiei sale.
12.08.2023 | 07:00
Cum sa ales praful de averea unuia dintre fostii premieri ai Romaniei Blestemul care sa abatut asupra familiei Marghiloman
Cum s-a ales praful de averea unuia dintre foștii premieri ai României. Sursă foto: Adevarul / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un adevărat blestem a lovit familia Marghiloman. S-a ales praful de întreaga avere, iar asta este doar o parte din ceea ce avea să se întâmple. Despre ce este vorba și cum s-a întâmplat totul?

Cum s-a ales praful de averea unuia dintre foștii premieri ai României

Alexandru Marghiloman a fost unul dintre politicienii care cu siguranță va rămâne în istorie. Iar numele său a atins apogeul în secolul XIX-lea. La acea vreme era unul dintre cei mai bogați români. După moarta sa însă, s-a ales praful de întreaga avere. 

ADVERTISEMENT

Legenda spune că un blestem ar fi dus la pierderea averii. Și totuși cum s-a întâmplat totul? Mai întâi să aflăm cine a fost Alexandru Marghiloman. În perioada 1884-1914, el a ocupat funcția de deputat.

Mai apoi, în perioada 1914-1922 a fost senator, iar timp de trei mandate ministru al Justiției. A urmat apoi funcția de ministru al Lucrărilor Publice în perioadele 12 noiembrie 1888-26 martie 1889 şi 5 noiembrie 1889-16 noiembrie 1889, ministrul Agriculturii, Industriei, Domeniilor şi Comerţului, ministru de Externe, ministru de Interne, apoi ministrul Finanţelor.

ADVERTISEMENT

La finalul carierei sale politice a avut funcția de ministru al Agriculturii şi Domeniilor. De asemenea, timp de câteva luni, în intervalul 5 martie 1918 şi 24 octombrie 1918, Alexandru Marghiloman a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. Pe când avea însă acest mandat însă, a semnat armistiţiului cu Puterile Centrale.

Acest gest avea să îi aducă postura de ”trădător”. Iar mai multe detalii neașteptate au ieșit în timp la suprafață. Scriitorul Nicolae Peneş, autor al unei cărţi despre familia Marghiloman, a dezvăluit niște lucruri legate de averea fostul premier.

ADVERTISEMENT

Blestemul care s-a abătut asupra familiei Marghiloman

Se pare că cele mai multe moșii ale acestuia ar fi fost dobândite pe căi necinstite. De asemenea, Marghiloman era catalogat ca fiind un om necruțător când vine vorba de afaceri. Inclusiv cu cele mai apropiate de rude se judeca până câștiga.

Cum ar fi apărut blestemul care a afectat familia Marghiloman? Multe persoane au fost deposedate de avere. Una singură însă a fost atât de afectată că a dorit răul mai departe. Este vorba despre Constantin Musceleanu.

ADVERTISEMENT

Acesta a pierdut la jocul de cărți 20 de hectare și heleșteul unde a apărut celebra vilă Albatros ani mai târziu. Bărbatul era supărat și considera că a pierdut în fața unui trișor. La acel moment el și-a dorit ca orice va fi construit în acel loc să se facă ”praf”.

„Să se aleagă praful de tot ce va fi construit pe acest loc!”, ar fi spus boierul Musceleanu, conform ”Lordul Valah”, scrisă de Nicolae Peneş. Ce s-a întâmplat după moartea lui Marghiloman?

La scurt timp după moartea sa, pe 10 mai 1925, urmașii au mers să deschidă testamentul. Ce scria în el? Documentul a fost scris în mai multe etape. Astfel, uzufructul întregii averi revenea soţiei sale, Maria Marghiloman.

Aceasta nu era însă singura trecută pe testament. Rente viagere au mai primit soacra sa, câţiva strănepoţi, iar o parte dintre colaboratori au primit bani. O parte dintre sume intrau însă în conturile unor datorii.

Ce scria în testamentul lui Marghiloman

Printre altele, testamentul mai prevedea și vânzarea cailor de curse, dar și dorința continuării crescătoriei pur-sânge. Iată însă că averea avea să genereze mari conflicte. Urmașii lui Marghiloman nu s-au prea înțeles, iar văduva acestuia părea ce mai nemulțumită.

Nu a trecut mult, iar la  data de 7 aprilie 1927, Maria Marghiloman și Nicolae N. Butculescu au luat cu împrumut, pe termen de zece ani, de la Banca Chrissoveloni, Banca de Credit Român, Banca Agricolă şi The Bank of Roumania, suma de 30.000.000 lei.

Cum a fost garantat creditul? Cu moşiile Fundeni – Tulbureasca. Iar acestea se întindeau pe 254 de hectare, alături de Valea Scheilor – Tohani, cu suprafaţa de 105 hectare.

Iată însă că restituirea împrumutului nu s-a derulat așa cum ambele părți se așteptau. Astfel, după doar trei ani, instituțiile bancare au transferat ipoteca Primei Societăţi Civile de Credit Funciar Român.

Mai apoi, a fost solicitat Tribunalului Buzău sechestru asigurator asupra proprietăţilor ipotecate. Ce s-a întâmplat mai departe? în încercarea de a-ți recupera o parte din datorie, societatea a ajuns să arendeze moșiile unor cooperative.

Cum s-a ales praful de întreaga avere

Ulterior, Maria Marghiloman s-a judecat în 1934 şi cu ceilalţi succesori ai politicianului. Aceștia i-ar fi reproșat că nu le-a asigurat veniturile din testament și mai mult de atât, ar fi înstrăinat inclusiv mobilierul, ori tablourile. De asemenea, ea nu ar fi avut grijă nici de întreținerea și reparația clădirilor și nici nu a achitat impozitele ori datoriile către creditori.

Nepoții fostului politician au adus numeroase dovezi în instanță cu privire la neregulile făcute de mătușa lor. Iar lucrurile aveau să se complice  și mai mult.

”Succesorii au adus de asemenea dovezi că Maria Marghiloman a încasat arenzi şi chirii fără a-şi plăti datoriile succesorale, s-a împrumutat de la Banca România din Buzău cu 3.000.000 lei, punând gaj recolta de grâu din moşia de la Fundeni, iar din cauza neachitării ratelor din împrumutul de 9.000.000 lei de la Bank of Roumania, datoria ajunsese la acea dată la peste 18.000.000 lei”, se arată în ”Al. Marghiloman – Lordul Valah”, scrisă de Nicolae Peneş.

Iată că a fost suficient pentru ca instanța să dispună sechestru asigurator asupra averii mobile şi imobile ale Mariei Marghiloman. Ce a intrat, de fapt, sub sechestru? De la proprietățile evaluate la mai bine de 54.000.000 lei, până la pogoane de vie și livezi, hectare de pădure, moșii, grajduri, ori pogoane de parc și nu numai.

De asemena, vila Edwin din București și hipodromul cu 85 de pogoane pentru pistă au fost și ele vizate. În ceea ce privește faimoasa vilă Albatros, aceasta a ajuns pe mâinile chiriașilor, Maria Marghiloman punându-i să aibă grijă de construcție.

Și cine a fost totuși vinovatul care a dus la distrugerea averii? Nu puțini sunt cei care spun că văduva marelui politician nu a știut să managerieze întreaga avere. În cazul în care taxele și impozitele erau plătite, lucrurile ar fi putut fi diferite.

„Acesta a vândut caii de curse, la scurt timp, din cauza cheltuielilor mari şi a nepriceperii în adiministrarea unei astfel de afaceri”, arată sursa citată, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT