News

Cum s-a asociat Ferma Dacilor cu o companie de stat. Motivul pentru care s-a ajuns în instanță

Firma prin care s-a derulat activitatea complexului Ferma Dacilor s-a asociat cu o companie de stat printr-un contract cu o durată de 5 ani.
18.01.2024 | 16:53
Cum sa asociat Ferma Dacilor cu o companie de stat Motivul pentru care sa ajuns in instanta
Cornel Dinicu, patronul Fermei dacilor, se află în arest preventiv de la începutul anului. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Ferma dacilor
ADVERTISEMENT

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, se află în arest preventiv, deși a contestat această hotărâre a Tribunalului Prahova, în timp ce administratorii din acte ai afacerii, Adrian Ristin și Adelina Ilie, sunt în arest la domiciliu. Recent, avocatul lui Cornel Dinicu a anunțat că există martori, a căror identitate este protejată, care vor depune mărturie în dosar că incendiul a fost provocat.

Fiscul a somat RADEF să plătească impozite și taxe pe bunuri folosite de Ferma Dacilor

Activitatea la complexul de lângă Mizil s-a derulat, la început, prin intermediul firmei Ferma Dacilor Tradițional SRL, intrată ulterior în insolvență, astfel că s-a înființat o nouă firmă, Ferma Dacilor Production SRL. Conform datelor consultate de FANATIK, Ferma Dacilor Tradițional SRL s-a asociat, în 2013, cu compania de stat Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ,,România Film’’, care deținea cinematograful “Favorit” din Mizil.

ADVERTISEMENT

Contractul a fost unul de  asociere în participaţiune, în sensul în care RADEF a pus la dispoziție clădirea și terenul pe care le deținea la Mizil, în timp ce Ferma Dacilor Tradițional SRL a desfășurat activități comerciale. În noiembrie 2016, Serviciul Impozite şi Taxe Locale al Oraşului Mizil a somat RADEF, printr-un dosar de executare din 17 octombrie 2016, să plătească impozitele aferente pe clădire și teren.

RADEF a contestat această executare la Judecătoria Mizil, printr-un dosar înregistrat pe 1 februarie 2017, cerînd anularea acesteia. În motivarea cererii  sale, RADEF a arătat că Fiscul a emis somaţia, dar că actul administrativ fiscal dispune în mod netemeinic și nelegal ca regia să fie obligată la plata sumei de 348,85 lei, reprezentând impozit pe clădiri (214,06 lei) și taxa pe terenul intravilan (134,79 lei) aferent clădirilor aflate pe raza oraşului Mizil.

ADVERTISEMENT

RADEF a arătat că, potrivit Codului Fiscal, în cazul clădirilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care se datorează de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.

Ferma Dacilor derula activități comerciale în incinta cinematografului

RADEF a susținut în instanță că, în cazul transmiterii ulterioare altor entităţi a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă asupra clădirii, taxa se datorează de persoana care are relaţia contractuală cu persoana de drept public, același raționament aplicându-se pentru stabilirea impozitului și taxei pe teren.

ADVERTISEMENT

Compania de stat a arătat că pe raza oraşului Mizil se află cinematograf Favorit, situat în str. Mihai Bravu nr. 108, care face obiectul unui contract de asociere în participaţiune înregistrat sub nr.183/11.11.2013, cu durata de 5 ani, “prin care regia s-a asociat cu S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L., în vederea desfăşurării de către această societate a unor activităţi comerciale în incinta cinematografului pus la dispoziţie de regie. Rezultă că taxele calculate pe clădiri și impuse la plata regiei cad în sarcina directă a S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L.”, după cum se menționează în dosar.

Instanţa a  reţinut faptul că pentru clădirile proprietatea publică sau privată a statului (contestatoarea fiind o persoană juridică de drept public, cu patrimonial aferent aflat în proprietatea privată a Statului, inclusiv clădirea ce face obiectul discuţiei referitoare la  obligaţia de plată a impozitului ) date în administrare ori în folosinţă, altor entităţi, altele decât cele de drept public,  în cazul de speţă, dată în folosinţa S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L., se stabileşte taxa (impozitul) pentru clădirile (date în folosinţă), care se datorează  de titularii  dreptului de administrare sau de folosinţă, în speţa de faţă, datorându-se de către persoana juridică care desfăşoară o activitate cu un obiect precizat în contractul de asociere în participaţiune, respectiv de către S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L.

ADVERTISEMENT

RADEF a fost debitor al Fermei Dacilor în dosarul de insolvență

Instanța a arătat că numai S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L.  foloseşte în exclusivitate spaţiul reprezentat de clădirea situată în Mizil, str. Mihai Bravu, nr. 108,  fostul Cinematograf Favorit, fapt ce rezultă din contractul deja evocat, din care  reiese în mod neechivoc obligaţia contestatoarei RADEF de a pune la dispoziţie pe perioada valabilităţii contractului acest spaţiu, conform unui proces-verbal de predare-primire, ce are ca perioadă de valabilitate a convenţiei părţilor o perioadă de 5 ani, ce urma să expire  la data de 11.11.2018.

Instanţa a luat act şi de celelalte clauze ale contractului evocat, la capitolul “Conducerea şi coordonarea activităţii asociaţiei”, potrivit  cărora S.C. Ferma Dacilor Tradiţional S.R.L. se obligă să organizeze activităţi desfăşurate în incinta spaţiului ,,pus la dispoziţia asocierii de către R.A.D.E.F.,, România Film’’, ca pe un centru de profit distinct, separat de restul patrimoniului şi a activităţilor sale şi să organizeze în mod corespunzător evidenţă contabilă a tuturor veniturilor şi a cheltuielilor acestui centru de profit’’, după cum se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 15 martie 2017, Judecătoria Mizil a admis contestaţia la executare formulată de RADEF şi a dispus anularea somaţiei emise în cadrul dosarului de executare întocmit de Serviciul Impozite şi taxe Locale al oraşului Mizil.  La începutul anului 2018, RADEF a intrat în insolvenţă la cererea în principal a Fiscului, care are de încasat peste 25 de milioane de lei, procedura fiind în plină desfășurare. În 1990, compania deținea aproximativ 600 săli de cinematograf în toată țara, pentru ca, în 2008, numărul acestora să scadă până la 108. În 2019, când s-a deschis dosarul de insolvență al Fermei Dacilor Tradițional SRL, la Tribunalul Prahova, printre creditori au figurat  RADEF Romaniafilm și Primăria Orașului Mizil.

ADVERTISEMENT