Fotbal international

Cum s-a născut rivalitatea dintre Spania şi Germania! Ibericii le pot servi nemţilor, la CM 2022, a patra dramă din acest secol. Video

Spania şi Germania împart o rivalitate de câţiva ani, iar la CM 2022 se va disputa un nou episod. Cum s-a născut derby-ul Europei.
27.11.2022 | 09:00
Cum sa nascut rivalitatea dintre Spania si Germania Ibericii le pot servi nemtilor la CM 2022 a patra drama din acest secol Video
Rivalitatea dintre Spania şi Germania a oferit câteva meciuri legendare
ADVERTISEMENT

Spania şi Germania se întâlnesc din nou la un Campionat Mondial, însă de această dată duelul are loc în faza grupelor ediţiei din Qatar. Cele două selecţionate au devenit rivale, cu trei episoade dramatice pentru nemţi în acest secol.

Spania i-a interzis visul Germaniei la EURO 2008. Startul rivalităţii dintre cele două naţionale

Dacă rivalitatea dintre Spania şi Germania ar avea un certificat de naştere, data de start ar fi 29 iunie 2008, când s-a disputat finala Campionatului European din Austria şi Elveţia. Ibericii veneau cu arma “tiki-taka”, în timp ce nemţii aveau în ADN modul de a câştiga finale importante.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă mulţi se aşteptau la un meci spectaculos, cu multe goluri, lucrurile au stat cu totul altfel pe teren. În startul finalei, Spania a fost mai activă, după ce Christoph Metzelder a fost la un pas de autogol şi Fernando Torres a lovit bara.

Până la urmă, în minutul 33, Fernando Torres a reuşit să depăşească un fundaş german şi a săltat mingea peste Jens Lehmann. Spania conducea cu 1-0 şi fanii “Furiei Roja” sărbătoreau în tribunele de pe “Ernst-Happel-Stadion”. După pauză, nemţii au avut o singură ocazie clară, când Michael Ballack a şutat puţin pe lângă, în timp ce elevii lui Luis Aragones au trecut de câteva ori pe lângă majorarea scorului.

ADVERTISEMENT

Spania devenea campioană europeană, la 44 de ani de la precedentul succes continental, şi începea o epocă de dominare a fotbalului. De cealaltă parte, Jochim Low era convins că Germania va triumfa în curând la un turneu final.

Semifinala Campionatului Mondial 2010, al doilea episod al rivalităţii dintre Spania şi Germania

Pe 7 iulie 2010, la Durban, Spania şi Germania s-au reîntâlnit, de această dată în semifinalele Campionatului Mondial din Africa de Sud. Jucătorii lui Joachim Low îşi doreau revanşa pentru finala de la EURO 2008, în timp ce ibericii erau văzuţi drept marii favoriţi ai turneului.

ADVERTISEMENT

Până în semifinale, Germania fusese încântătoare în fazele eliminatorii, după 4-1 cu Anglia şi 4-0 cu Argentina, dar a fost anihilată de jocul Spaniei. Cu Vicente del Bosque pe bancă, ibericii au dus stilul “tiki-taka” la un alt nivel şi au controlat poseseia. Nemţii lui Joachim Low au adoptat un joc mai defensiv şi au aşteptat să dea lovitura pe contraatac.

Meciul se îndrepta spre un 0-0 şi cele două reprize de prelungiri, însă Spania a dat lovitura cu 17 minute înainte de final. La un corner executat de Xavi, Carles Puyol a apărut de nicăieri şi l-a învins, cu o lovitură cu capul, pe Manuel Neuer. Ibericii au închis jocul şi au obţinut calificarea în finala CM 2010, pe care au câştigat-o în faţa Olandei.

ADVERTISEMENT

Spania a umilit Germania în Liga Naţiunilor. Nemţii nu mai primiseră şase goluri de 62 de ani

Al treilea episod important din rivalitatea Spania – Germania a avut loc pe 17 noiembrie 2020, în ultima etapă din Liga Naţiunilor. Miza meciului era locul 1 în Grupa D şi un loc în Final Four-ul competiţiei.

Conduşi de pe bancă de Luis Enrique, Spania a făcut spectacol pe stadionul “La Cartuja” din Sevilla. Cu Ferran Torres, autor al unui hat-trick, Alvaro Morata, Rodri şi Mikel Oyarzabal pe lista marcatorilor, ibericii au învins Germania cu un uluitor 6-0.

Germania suferea una dintre mai drastice înfrângeri din istorie şi, după 62 de ani, primea din nou şase goluri într-o partidă oficială. Precedentul moment negru fusese în finala mică a Campionatului Mondial din 1958, când Franţa s-a impus cu 6-3.

Spania poate trimite acasă Germania după meciul din etapa a 2-a de la CM 2022

După înfrângerea surprinzătoare în faţa Japoniei, scor 1-2, Germania are doar varianta victoriei în meciul cu Spania. În cazul unui eşec, coroborat cu o victorie a niponilor cu Costa Rica, selecţionata lui Hansi Flick va fi eliminată matematic de la Campionatul Mondial 2022.

Germania a părăsit rapid turneul şi la Campionatul Mondial din 2018. În Rusia, nemţii, campioni en-titre acum patru ani, au pierdut meciul de deschidere, 0-1 cu Mexic, şi au câştigat în etapa a 2-a, 2-1 cu Suedia. În ultima rundă, selecţionata lui Joachim Low a fost învinsă de Coreea de Sud, scor 0-2, şi s-a clasat pe ultimul loc în grupă.

  • 9-8 este rapotul victoriilor în meciurile directe, în favoarea Germaniei
  • 8 meciuri s-au terminat la egalitate între Spania şi Germania
ADVERTISEMENT