Sport

Spania, campioană cu tiki-taka la EURO 2008! România, la un penalty de sferturi. Video

FANATIK îţi prezintă episodul 13 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Spania devenea campioană continentală în 2008 şi uimea continentul cu stilul ei.
21.05.2021 | 20:00
Spania campioana cu tikitaka la EURO 2008 Romania la un penalty de sferturi Video
Spania, campioană cu tiki-taka la EURO 2008! România, la un penalty de sferturi
ADVERTISEMENT

Pentru EURO 2008, UEFA a primit şapte dosare de candidatură (Ungaria, Grecia-Turcia, ţările nordice, Scoţia-Irlanda, Rusia, Bosnia-Croaţia şi Elveţia-Austria). Pe 12 decembrie 2002, Comitetul Executiv al UEFA anunţa că Elveţia şi Austria vor găzdui turneul final, fiind a doua ediţie, după cea din 2000, cu două ţări organizatoare.

Cum s-a calificat România la EURO 2008. Tricolorii au terminat pe primul loc

România s-a duelat cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia şi Luxemburg pentru calificarea la EURO 2008. Obiectivul tricolorilor era locul 2, din moment ce batavii erau văzuţi drept mari favoriţi să câştige grupa. Startul campaniei a fost unul cu stângul, după 2-2 cu Bulgaria la Constanţa, tricolorii fiind egalaţi pe final. Toamna lui 2006 a fost încheiată cu două victorii, 2-0 cu Albania şi 3-1 cu Belarus.

ADVERTISEMENT

Primul test important a venit pe 24 martie 2007, când România a smuls un punct pe terenul Olandei, scor 0-0, şi varianta locului 1 începea să se contureze. După 3-0 cu Luxemburg, tricolorii s-au răzbunat pe coşmarul Slovenia din preliminariile CM 2002, iar selecţionata lui Victor Piţurcă obţinea încă două victorii importante.

Ultima parte a campaniei pentru EURO 2008 a început cu un succes, la Minsk, 3-1 cu Belarus, pentru ca pe 13 octombrie 2007 să vină marele pas spre turneul final. La Constanţa, România o învingea pe Olanda, scor 1-0, graţie unui gol înscris de Dorin Goian. A urmat victoria care a adus calificarea, 2-0 cu Luxemburg, astfel că finalul campaniei a adus două meciuri care contau doar pentru palmares. La Sofia, românii au suferit singura înfrângere, 0-1 cu Bulgaria, în timp ce finalul preliminariilor a adus un succes clar, 6-1 cu Albania, meci care avea să fie ultimul jucat pe stadionul “Lia Manoliu”. România termina pe locul 1 şi fanii tricolorilor visau la o mare performanţă în 2008.

ADVERTISEMENT

Germania, scorul preliminariilor EURO 2008. Anglia, lăsată acasă de Croaţia

Preliminariile EURO 2008 au adus o singură surpriză majoră. Anglia pierdea calificarea la turneul final, după ce era învinsă de Croaţia în ultimul meci al grupei, 2-3 pe Wembley, iar Steve McClaren era demis la scurt timp. Pe lângă croaţi, din Grupa E se mai califica şi Rusia.

Grupa D a adus scorul preliminariilor EURO 2008. Germania o învingea pe San Marino, în deplasare, fără drept de apel, scor 13-0, într-un meci care a intrat în istoria calificărilor la Campionatele Europene. Nemţii au obţinut biletele pentru turneul final, însă pe primul loc în grupă s-a clasat Cehia.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Austria, Elveţia, România, Olanda, Croaţia, Rusia, Germania şi Cehia, la EURO 2008 s-au mai calificat Polonia, Portugalia, Italia, Franţa, Grecia, Turcia, Spania şi Suedia. Grecii, campionii europeni en-titre, au obţinut cel mai mare număr de puncte în preliminarii, 31, după 10 victorii, 1 egal şi 1 înfrângere.

România a ratat două ocazii uriaşe de calificare în sferturi la EURO 2008

La EURO 2008, România s-a reîntâlnit cu Olanda, iar în Grupa C au mai evoluat Franţa şi Italia, echipe care, la rândul lor, se duelaseră în preliminarii. Primul meci, contra selecţionatei lui Raymond Domenech, a fost considerat unul dintre cele mai slabe din istoria Campionatelor Europene. Cele două selecţionate s-au mulţumit cu un joc solid în defensivă, în timp ce atacul a fost lăsat baltă. Drept dovadă, după 90 de minute, rapotul şuturilor la poartă a fost 1-0 pentru Franţa.

ADVERTISEMENT

În al doilea meci, România şi Italia au oferit un meci spectaculos, iar tricolorii au trecut pe lângă gol la şutul lui Cristi Chivu, deviat de unul dintre italieni în bară. În plus, în minutul 25, Mirel Rădoi a fost înlocuit cu Nicolae Dică după ce fundaşul s-a lovit cap în cap cu Răzvan Raţ. În minutul 55, Adrian Mutu a profitat de o greşeală a lui Gianluca Zambrotta şi a deschis scorul. Bucuria a ţinut doar 60 de secunde, după ce Christian Panucci a egalat. Pe finalul meciului, penalty-ul lui Mutu a fost parat de Gianluigi Buffon şi tricolorii au ratat prima şansă a calificării în sferturi.

Cu Olanda, în ultimul meci al grupei, România avea nevoie de o victorie pentru a prinde sferturile. Batavii erau deja calificaţi, astfel că Marco van Basten a aliniat o echipă cu multe rezerve. Cu toate că au avut un adversar slăbit, tricolorii nu au reuşit să repete jocul bun cu Italia şi a fost învinsă, scor 0-2, chiar dacă olandezii i-au invitat să atace în multe momente. România termina pe locul 3 şi părăsea competiţia la braţ cu Franţa.

Fără surprize mari în grupele EURO 2008. Gazdele, eliminate rapid

Elveţia, coorganizatoare a EURO 2008, a părăsit rapid competiţia, după două înfrângeri cu Turcia şi Cehia. Portugalia, vicecampioana europeană, şi-a asigurat calificarea rapid, astfel că şi-a permis să piardă ultimul meci cu elveţienii. Bătălia pentru locul 2 s-a dat în ultima etapă, iar cehii au fost la un pas de calificare, însă dubla lui Nihat din minutele 87 şi 89 şi golul lui Arda Turan, reuşite care au întors scorul în ultimul sfert de oră, au adus biletul Turciei pentru sferturi.

Austria nu s-a regăsit nici ea în Grupa B, însă a sperat până la ultimul meci, când a fost învinsă de Germania. Nemţii aveau nevoie de victorie pentru calificare, după ce Croaţia, deja calificată, îi învinsese în runda a doua. Polonia nu a emis prea multe pretenţii şi a părăsit competiţia alături de austrieci.

În Grupa D, Grecia, campioana europeană en-titre, a părut o echipă obosită şi a fost eliminată după trei înfrângeri consecutive. Spania, cu ajutorul stilului tiki-taka, a impresionat, însă ultimele două victorii din grupă au venit cu goluri marcate pe final. Rusia şi Suedia s-au duelat în ultimul meci pentru calificarea în sferturi, iar elevii lui Guus Hiddink au obţinut biletele printr-o victorie clară.

Rusia a distrus “Portocala mecanică” a lui Marco van Basten. Ce s-a întâmplat în sferturile EURO 2008

Germania a trecut de Portugalia în sferturi, scor 3-2, după un meci în care Cristiano Ronaldo şi colegii lui au fost mereu în urma adversarilor. Lusitanii părăseau competiţia şi îl pierdeau şi pe Luiz Felipe Scolari, care anunţase în timpul turneului că va pleca la Chelsea.

Rusia a produs marea surpriză a sferturilor şi a eliminat Olanda, una dintre favoritele la câştigarea trofeului. Ruşii au deschis scorul în minutul 56, însă Ruud van Nistelrooy a împins meciul în prelungiri pe final. Epuizaţi fizic, batavii au cedat pe finalul prelungirilor, când Torbinski şi Arshavin au marcat golurile victoriei.

Turcia a scăpat ca prin urechile acului de o eliminare în meciul cu Croaţia, după ce Klasnic marcase în minutul 119. Semih a trimis meciul la penalty-uri printr-un gol înscris în 120+2, iar turcii au obţinut calificarea după ce croaţii au ratat trei lovituri de departajare.

Italia – Spania a fost derby-ul sferturilor, însă meciul a fost unul modest. Ibericii şi-au impus stilul tiki-taka, însă Buffon a făcut minuni în poarta italienilor. Nici Casillas nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a salvat colegii. La loviturile de departajare, elevii lui Luis Aragones au avut nervii mai tari.

Spania s-a distrat în semifinale, Germania a avut emoţii cu Turcia

Prima semifinală, Germania – Turcia, a oferit un duel spectaculos pentru fanii neutri, în timp ce turcii au trăit o adevărată dramă. Cu moral bun, elevii lui Fatih Terim au intrat bine în meci şi Ugur Boral a deschis scorul în minutul 22. Bastian Schweinsteiger a egalat rapid, iar Miroslav Klose a dus scorul la 2-1 în urma unei gafe a lui Rustu. Când părea că Germania va ajunge în finală, Semih Senturk a egalat şi fanii turcilor se aşteptau la prelungiri. În ultimul minut al semifinalei, Philipp Lahm i-a dus pe nemţi în marea finală de la Viena.

Spania nu a avut prea mari emoţii cu Rusia, însă marea şansă a lui Luis Aragones a venit la accidentarea lui David Villa, schimbat în minutul 34 cu Cesc Fabregas. Mijlocaşul a limpezit jocul la mijloc, iar ibericii s-au descătuşat după pauză. Xavi, Guiza şi Silva au înscris golurile care au dus Spania în finală, în timp ce Rusia s-a mulţumit cu un parcurs bun la EURO 2008.

Fernando Torres a adus trofeul Spaniei la EURO 2008

Pe 29 iunie, pe stadionul “Ernst-Happel” din Viena, s-a jucat finala EURO 2008. Duelul se anunţa unul echilibrat, cu un uşor plus pentru spanioli. Stilul tiki-taka aducea rezultate, iar Luis Aragones avea un lot care îi permitea să aducă întăriri importante de pe bancă. De cealaltă parte, Germania îşi aducea aminte de perioada de glorie, când finalele erau o obişnuinţă.

Trupa lui Joachim Low a început tare finala, cu două acţiuni periculoase în startul meciului. Spaniolii şi-au revenit repede, treziţi de avertismentele nemţilor, şi au început să-şi impună stilul. Primul semnal a venit când Fernando Torres a lovit bara la mijlocul primei reprize. Tot atacantul spaniol a fost cel care a insistat pentru o minge trimisă spre careu, iar mingea lobată peste Jens Lehmann a ajuns în poartă.

După pauză, nemţii au început să preseze, însă spaniolii au blocat toate intenţiile adversarilor. În minutul 68, Andreas Iniesta a avut şansa să ducă scorul la 2-0, însă Torsten Frings a scos mingea de pe linia porţii. Finalul a aparţinut tot ibericilor, care au mai ratat o ocazie bună prin Marcos Senna. Spania devenea campioană europeană cu ajutorul stilului tiki-taka şi începea o hegemonie cum nu a mai fost alta la nivel internaţional.

  • 4 goluri a marcat David Villa, golgeterul EURO 2008
  • 51.428 de spectatori au asistat la finala EURO 2008
ADVERTISEMENT