Fotbal international

Cum s-a transformat Argentina în “La Scaloneta”! Paşii prin care Lionel Scaloni a reînviat “pumele” pentru CM 2022

În mandatul lui Lionel Scaloni, naţionala Argentinei s-a transformat în "La Scaloneta". Ce decizii a luat şi cum a schimbat faţa selecţionatei "pumelor".
13.12.2022 | 13:10
Cum sa transformat Argentina in La Scaloneta Pasii prin care Lionel Scaloni a reinviat pumele pentru CM 2022
Lionel Scaloni a transformat Argentina în "La Scaloneta"
ADVERTISEMENT

30 iunei 2018. Argentina părăsea Campionatul Mondial din Rusia în optimile de finală, după 3-4 cu Franţa, şi Jorge Sampaoli bifa ultimul meci pe banca naţionalei. Două săptămâni mai târziu, argentinienii anunţau rezilierea contractului de comun de acord. Pentru “pume” începea o eră nouă, care a ajuns să poarte numele de “La Scaloneta”.

Cum a ajuns Lionel Scaloni să fie numit selecţioner al Argentinei. “La Scaloneta” s-a născut din lipsa banilor

Imediat după ce Jorge Sampaoli a părăsit naţionala, şefii Federaţiei Argentiniene au început să caute soluţii. Sud-americanii nu duceau lipsă de antrenori de top, precum Diego Simeone, Mauricio Pochettino sau Marcelo Gallardo, problema era legată de salariul viitorului selecţioner. Argentinienii trebuiau să-i achite o clauză uriaşă de 8.000.000 de dolari, însă părţile au ajuns la un acord pentru 2.000.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Fără bani pentru un antrenor cu CV, Federaţia s-a orientat spre Lionel Scaloni, care fusese secundul lui Jorge Sampaoli la Campionatul Mondial 2018. Fostul internaţional argentinian a fost numit iniţial selecţioner interimar, însă oficialii de la Buenos Aires au fost rapid convinşi, iar la finalul anului a fost confirmat în funcţie până la Copa America 2019.

“Era cel mai apropiat om de jucători la turneul din Rusia. A vorbit mult cu noi şi s-a creat o legătură între echipă şi el” – Nicolas Tagliafico

Prima misiune a lui Lionel Scaloni a fost să întinerească naţionala. Veterani ca Javier Mascherano sau Gonzalo Higuain au făcut pasul în spate şi s-au retras, în timp ce jucători ca Marcos Rojo, Gabriel Mercado sau Ever Banega au ieşit rapid din peisaj. Cu un stil mult mai organizat, contrar celui practicat la Mondialul din Rusia, Argentina a dat primele semne de renaştere.

ADVERTISEMENT

Copa America 2019, primul test important pentru Lionel Scaloni. Jucătorii au făcut zid în jurul selecţionerului

Argentina a tremurat serios în faza grupelor de la Copa America 2019, după 0-2 cu Columbia şi 1-1 cu Paraguay. Norocul “pumelor” a fost că la competiţie a fost invitată şi Qatar, gazda Mondialului din 2022, pe care au învins-o cu 2-0. În sferturi, selecţionata lui Lionel Scaloni a trecut de Venezuela şi urma marele test cu Brazilia.

În faţa marii rivale, Argentina a fost echipa mai bună, cu un joc superior în ofensivă şi cu mai multe ocazii, însă Brazilia a fost cea care a obţinut victoria, scor 2-0, şi calificarea în marea finală. Cu toate acestea, argentinienii aveau toate motivele să fie nemulţumiţi, după ce arbitrul le refuzase două lovituri de la 11 metri. “Arbitrajul a fost groaznic. Arbitrul a fost de partea lor. Nici măcar nu a consultat sistemul VAR”, exclama Lionel Messi.

ADVERTISEMENT

Argentina a cucerit medalia de bronz, după 2-1 cu Chile, iar soarta lui Lionel Scaloni urma să fie decisă de Federaţie. Marele avantaj al selecţionerului a fost că jucătorii erau mulţumiţi de felul cum decurgeau lucrurile la lot. În consecinţă, argentinienii i-au prelungit contractul până la finalul Copa America 2020.

“Scaloni ne poate convinge să facem orice. Face totul până la cel mai mic detaliu, totul se întâmplă aşa cum îşi doreşte datorită felului în care pregăteşte meciurile şi tacticile. Dacă e 10 dimineaţa şi el ne spune noapte bună, atunci înseamnă că e noapte pentru noi, în aşa fel a ajuns să fie de convingător” – Rodrigo de Paul

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap calendarul şi l-a ajutat pe Lionel Scaloni

Până la finalul lui 2019, Argentina a jucat şase meciuri amicale, cu trei victorii şi tot atâtea remize, cele mai importante rezultate fiind 1-0 cu Brazilia şi 2-2 cu Germania. În mod normal, în primăvara lui 2020 urmau primele meciuri din preliminariile CM 2022 şi Copa America, însă pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap.

ADVERTISEMENT

Argentina a revenit pe teren abia în toamna lui 2020, iar startul în preliminariile CM 2022 a fost unul bun, cu trei victorii şi o remiză. Vara lui 2021 se anunţa una de foc, cu două meciuri în preliminarii şi Copa America, mutată din cauza pandemiei. Este exact luna care a dus la strângerea relaţiilor din sânul echipei. În cantonamentul naţionalei, după şedinţele de pregătire, jucătorii aveau liber la grătar şi voie bună, cu Papu Gomez şef al distracţiei. Scaloni a ştiut perfect când se aleagă acest moment de libertate, după un sezon extenuant.

După două remize în preliminariile CM 2022, argentinienii au făcut spectacol la Copa America 2021 şi marele vis al lui Lionel Messi a fost îndeplinit. În finala competiţiei, “pumele” învingeau Brazilia, scor 1-0, chiar pe “Maracana”, iar “La Pulga” sărbătorea primul trofeu în tricoul naţionalei.

Pe lângă succesul din Copa America 2021, Lionel Scaloni a mai câştigat şi un important membru al echipei. Emiliano Martinez debutase la naţională înaintea turneului final şi a fost eroul Argentinei în semifinala contra Columbiei, când a parat trei lovituri de la 11 metri. Un portar care a intrat în minţile lui Davinson Sánchez, Yerry Mina şi Edwin Cardona prin cuvintele spuse înainte de fiecare execuţie. “Știu deja unde vei şuta. Ești nervos, de-aia râzi, știu ce vrei să faci”, i-a stricat Martinez lui Mina.

“La Scaloneta” s-a născut la Copa America 2021

La scurt timp după Argentina – Ecuador 3-0, în sferturile de finală de la Copa America 2021, reţelele de socializare au fost umplute cu poze modificate în care Lionel Scaloni apărea conducând un autobuz, cu Lionel Messi în dreapta şi restul jucătorilor în spate. Autobuzul a primit numele de “La Scaloneta”, un lucru obişnuit în Argentina unde, deseori, numele antrenorului unei echipe de succes primeşte sufixul “eta”.

La Scaloneta

Seria de invincibilitate s-a rupt în prima etapă de la Campionatul Mondial 2022, dar Argentina e în semifinale

Cu Lionel Scaloni la cârma naţionalei, Argentina a început să aibă un stil mai direct, cu o tranziţie rapidă, mult diferit modului obişnuit de joc din trecut. Fiecare jucător ştie care sunt responsabilităţile individuale şi colective, iar atmosfera din cadrul lotului l-a ajutat pe Lionel Messi, chiar dacă încă se observă cum duce în spate greutatea întregului lot.

“A ştiut ce jucători importanţi să păstreze şi când se le facă loc. Messi, Di Maria, Otamendi sunt milionari, dar nu au câştigat trofeul cu naţionala. Apoi a adus jucători care nu erau în atenţia noastră pentru că au plecat de foarte tineri în Europa şi nu au jucat la marile cluburi din Argentina” – Daniel Cordoba, fostul antrenor al lui Lionel Scaloni la Estudiantes

Înaintea Campionatului Mondial 2022, Argentina avea o serie de 36 de meciuri fără înfrângere şi totul începuse după insuccesul cu Brazilia de la Copa America 2019. “Pumele” au debutat cu stângul în turneul final, după 1-2 cu Arabia Saudită, dar, în special cu ajutorul lui Messi, au învins Mexic şi Polonia. Apoi, în optimile de finală, au tremurat în meciul cu Australia, pentru ca partida cu Olanda, din sferturi, să ofere un thriller, decis la loviturile de departajare, unde Emiliano Martinez a fost din nou erou.

Pentru “La Scaloneta” urmează marţi, de la ora 21:00, semifinala contra Croaţiei. Argentina visează la trofeu, iar Lionel Scaloni speră să intre în galeria marilor selecţioneri, alături de César Luis Menotti şi Carlos Bilardo, oamenii care au adus titlurile din 1978 şi 1986, dar pentru asta trebuie să treacă testul în faţa unei echipe care luptă până la ultimă picătură de sânge.

  • 2.600.000 de euro pe an este salariul lui Lionel Scaloni la naţionala Argentinei
ADVERTISEMENT
Tags: