News

Cum s-ar putea realiza interzicerea cumulului pensie-salariu. Interdicția a fost în vigoare timp de cinci ani

Eliminarea posibilității de a cumula pensia cu salariul în sectorul public ridică probleme juridice pentru guvern, existând mai multe decizii ale CCR pe acest subiect.
26.04.2023 | 09:06
Cum sar putea realiza interzicerea cumulului pensiesalariu Interdictia a fost in vigoare timp de cinci ani
Liderii coaliției PNL-PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, trebuie să țină seama de jurisprudența CCR în interzicerea cumulului pensiei cu salariul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul are nevoie urgentă de bani, însă șansele de a face economii rapid prin interzicerea cumulului dintre pensii și salarii este destul de mică întrucât o asemenea măsură nu poate fi luată prin ordonanță de urgență, iar reglementarea trebuie făcută cu prudență astfel încât să fie evitată o eventuală decizie de neconstituționalitate a CCR, ținând seama că judecătorii Curții s-au pronunțat de mai multe ori pe această temă.

Limitele impuse de CCR privind cumulul

Dificultatea reglementării este recunoscută chiar de către premierul Nicolae Ciucă. „Este nevoie de un proiect de lege, a fost discuţia aceasta, am analizat şi aseară, în coaliţie, este vorba de limitarea unor drepturi şi libertăţi (…) Din toate perspectivele, la nivelul Guvernului nu putem să adoptăm o ordonanţă de urgenţă pentru că efectiv este neconstituţională. Ca atare, orice demers în acest sens se va face printr-un proiect de lege, în Parlament”, a declarat, marți, Ciucă.

ADVERTISEMENT

Prima tentativă de interzicere a încasării concomitente a salariului și pensiei a avut loc în 2005 când ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, le-a interzis magistraților care au ieșit la pensie să-și continue activitatea și să încaseze salariul. Măsura a căzut la Curtea Constituțională, însă decizia CCR nu excludea posibilitatea acestei interdicții, dacă era aplicată nediscriminatoriu.

Nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiția ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toți cetățenii, iar eventualele diferențe de tratament între diversele categorii profesionale să aibă o rațiune licită”, afirmau magistrații Curții.

ADVERTISEMENT

Câțiva ani mai târziu guvernul Boc a adoptat OUG 30/2008 prin care interziceau cumulul pentru toți angajații, în contextul în care criza lovea în plin economia românească, iar guvernanții nu mai aveau bani. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, iar CCR a „trântit” ordonanța. Pe lângă faptul că unele prevederi se aplicau retroactiv – motiv clar de neconstituționalitate, magistrații au hotărât că OUG 30/2008 restrângea unele drepturi, precum cel la muncă și cel la pensie.

Cumulul, reintrodus de PSD în perioada guvernării Ponta

Nu restrângerea în sine ar fi fost o problemă, ci faptul că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituție nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin ordonanță de urgență. Din acest motiv, nici guvernul Ciucă nu se încumetă acum să interzică cumulul prin OUG, ceea ce ar avea efecte imediate. În consecință, adoptarea prin lege a măsurii va mai dura astfel că economiile scontate de Guvern vor fi mai mici.

ADVERTISEMENT

După eșecul de la CCR, guvernul Boc nu a renunțat la idee, însă din a doua încercare a reușit să implementeze măsura. Mai mult, a cumpănit decizia astfel încât să ia în calcul și modul în care ar fi afectați cei cu venituri mici. Cumulul era permis în continuare dacă pensia netă a unei persoane nu depășea nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin această prevedere, pensionarilor cu venituri mici le era permis să-și rotunjească veniturile în continuare, însă era scoși din categoria „cumularzilor” tocmai cei mai puțin îndreptățiți la acest privilegiu, anume beneficiarii pensiilor speciale. Măsura introdusă prin Legea 329/2009 a funcționat timp de cinci ani, până în 2014. Atunci prevederea a fost eliminată tocmai la inițiativa social-democraților care acum caută bani, iar de atunci „specialii” care se pensionează devreme, cu pensii mai mari decât ar fi îndreptățiți potrivit principiului contributivității, au primit din nou a doua sursă de venit.

ADVERTISEMENT

Guvernanții nu și-au pus problema moralității acestui cumul în cazul celor care se pot retrage devreme din activitate cu pensii speciale decât în momentul în care au rămas fără bani. Singura excepție a fost guvernul lui Ludovic Orban, care a preluat puterea cu scopul declarat de a pune capăt acestei situații. Numai că elanul noilor guvernanți de atunci s-a stins repede, iar „cumularzii” de lux au rămas cu veniturile intacte. Vag a făcut referințe pe acest subiect și premierul Cîțu, însă nici în vremea sa nu s-a luat vreo măsură concretă.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Pescobar, mai fericit ca niciodată. A avut parte de o surpriză uriașă
Pescobar, mai fericit ca niciodată. A avut parte de o surpriză uriașă
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el