Life

Cum să faci cei mai gustoși mici. Rețeta care a înnebunit Bucureștiul: “Se prăjesc pe jar iute”

Ca să faci cei mai gustoși mici trebuie neapărat să urmezi această rețetă. Există unele secrete pe care nu le știai până acum.
28.04.2023 | 20:00
Cum sa faci cei mai gustosi mici Reteta care a innebunit Bucurestiul Se prajesc pe jar iute
Cum să faci cei mai gustoși mici. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cum faci cei mai gustoși mici acasă? Există niște secrete pe care puțini le știu. Cei de la Caru cu bere au o rețetă deosebită care a înnebunit Bucureștiul. Contează cât stau la rece, dar și cum sunt puși pe jar pentru a avea un gust deosebit.

Rețeta pentru cei mai gustoși mici care a înnebunit Bucureștiul

Jurnalistul Cătălin Oprișan a dezvăluit în podcast-ul său rețeta faimoșilor mici de la Caru cu bere. Toată lumea știe gustul lor dacă a ajuns măcar odată acolo. Și un e deloc complicat să faci cei mai gustoși mici și acasă. 

ADVERTISEMENT

Jurnalistul a obținut o scrisoare cu această rețetă. Și contează în primul rând carnea aleasă, dar și cât de mărunțită este. În principiu este nevoie de carne de vacă de la gât. Grăsimea ei trebuie îndepărtată, iar carnea trebuie tocată de două ori, astfel încât să fie mărunțită uniform.

Și zeama de oase este importantă. Aceasta va da un gust aparte micilor. Este recomandat însă să fim atenți la cantitate. “Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform.

ADVERTISEMENT

Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne“, a povestit acesta, citind o scrisoare a unui bucătar.

Condimentele de care ai nevoie pentru a prepara cei mai gustoși mici

Care sunt ingredientele de care ai nevoie ca să faci cei mai gustoși mici? Dincolo de carnea de mai sus, există niște condimente pe care nu trebuie să le ratezi. Pentru fiecare kilogram de carne folosit, vei avea nevoie de următoarele:

ADVERTISEMENT
  • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
  • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  • 1 gram de anis stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de untdelemn
  • 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

Atunci când vrei să faci cei mai gustoși mici, trebuie să știi că dincolo de ingrediente, modul de preparare contează. Mai exact, compoziția pe care o vei obține trebuie să stea la rece. Astfel, vei frământa carnea, iar mai apoi vei adăuga și bicarbonatul de sodiu.

ADVERTISEMENT

Acesta va fi stins cu zeamă de lămâie. Cât despre zeama de oase și restul condimentelor, acestea se adaugă treptat. Usturoiul nu trebuie pus încă, acesta mai are de așteptat. Compoziția obținută o vei acoperi și o vei pune la rece.

Ține cont că aceasta trebuie să stea o zi și o noapte la frigider. Astfel, dacă vrei să ai micii gata de 1 mai, mai bine ia-ți suficient timp pentru a-i prepara. După ce timpul trece, compoziția se scoate, se lasă câteva ore la temperatura camerei, apoi se adaugă restul de zeamă de oase.

Cu ce trebuie să ungi micii înainte de a-i pune pe grătar

Se prepară și mujdeiul de usturoi alături de apă călduță și se lasă la tras o jumătate de oră. Iar când vrei să faci cei mai gustoși mici contează și cum îi pui pe grătar. Mai exact, aceștia trebuie să fie prăjiți pe jar iute de lemn, ori cărbune.

De asemenea, să nu uităm să îi mai ungem din când în când cu mujdei. Vom observa că la final aceștia prind o crustă extrem de apetisantă. Iar acesta este un secret pe care doar unii bucătari în știu.

“Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi îmmuia.

După trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur”, se arăta în scrisoarea bucătarului de la Caru cu bere.

ADVERTISEMENT