Există numeroase tipuri de deserturi tradiționale, însă acest cozonac însiropat, cunoscut sub numele de babka, este de-a dreptul delicios. De asemenea, este foarte simplu să îl prepari dacă urmezi fiecare pas din rețeta originală.
Au început deja pregătirile pentru masa de Paște, iar cozonacul este unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul de sărbătoare. Ce fel de cozonac alegi însă să prepari anul acesta? Dacă te-ai plictisit de cel tradițional, ar fi bine să încerci rețeta de babka.
Babka este un cozonac însiropat delicios. Are o textură fină, iar coaja rasă de lămâie și de portocală îi dau un gust aparte. De asemenea, nuca, dar și ciocolata îl vor face un desert cu adevărat savuros. Lista de ingrediente necesare pentru rețeta originală de babka este următoarea:
Pentru aluat:
Pentru umplutură
Pentru Sirop:
Deși observi o listă de ingrediente ceva mai lungă, modul de preparare nu e deloc complicat. Dacă știi să prepari rețeta tradițională de cozonac, poți obține și cozonac însiropat babka foarte simplu. La fel ca și la rețeta pe care o cunoaștem deja, prima oară se face aluatul.
Laptele se încălzește, iar deasupra se adaugă drojdia, fie ea proaspătă sau uscată, alături de zahăr. Totul se amestecă bine, la temperatura camerei, iar când se face spumă se adaugă restul de zahăr. Punem apoi și două ouă întregi, alături de gălbenușuri, dar și coaja de la o lămâie.
Putem opta și pentru coajă de portocală, pentru un gust mai aromat. După ce compoziția este una omogenă punem făina și amestecăm totul fie cu mâna, fie cu ajutorul unui mixer. Făina se adaugă treptat în timp ce frământăm aluatul, iar cam totul ar trebui să dureze maxim 15 minute.
La final adăugăm și untul moale și amestecăm din nou. Aluatul trebuie să stea la dospit măcar o oră, iar până atunci nu te plictisești deloc pentru că te vei apuca de cremă. Pentru aceasta ai nevoie în primul rând de o cratiță. Acolo vei pune untul moale, ciocolata, dar și pudra de cacao alături de zahăr.
Cratiță a fi pusă la foc mic până când totul se dizolvă. În tot acest tip amestecăm bine, apoi o lăsăm la răcit. Urmează asamblarea faimosului cozonac însiropat. Aluatul va fi pus pe masa de lucru și rulat cu un sucitor. Se rulează o foaie subțire, iar apoi se adaugă crema răcită.
Ea va fi întinsă pe toată suprafață aluatului, iar deasupra se pune și nuca măcinată. Foaia va fi rulată, iar marginile sigilate. Se taie apoi în două rulada obținută, iar cele două bucăți vor fi împletite cu partea tăiată în sus. La fel ca și la rețeta tradițională de cozonac, aluatul va fi pus într-o formă de copt.
Se lasă la dospit alte 30 de minute, iar în acest timp cuptorul trebuie să fie încălzit la 170 de grade. Compoziția stă la copt 50 de minute, iar între timp te poți apuca să faci siropul. Cozonacul va fi uns cu sirop imediat cum este scos din cuptor, deci fierbinte, iar apoi se lasă să se odihnească pentru a prinde aromă.