Life

Cum să ne ferim de sindromul plămânului alb. Simptomele la care trebuie să fim atenți. „Este o bacterie atipică, care trece prin cicluri epidemice”

Ce este sindromul plămânului alb și cum trebuie să ne ferim de el? Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe informații.
19.12.2023 | 07:09
Cum sa ne ferim de sindromul plamanului alb Simptomele la care trebuie sa fim atenti Este o bacterie atipica care trece prin cicluri epidemice
Ce este sindromul plămânului alb și cum se manifestă. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Un nou virus apărut în China a trecut granițele și a ajuns și la noi în țară. Poartă numele de sindromul plămânului alb, iar specialiștii au oferit explicații despre afecțiunea misterioasă. Care sunt primele simptome.

Ce este sindromul plămânului alb

Noul virus venit din China a făcut deja victime și în țara noastră. Mai mulți oameni au ajuns la spital diagnosticați cu sindromul plămânului alb, iar vestea că afecțiunea ar putea să se asemene cu Coronavirusul îi sperie pe mulți.

ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe explicații și a spus ce presupune, de fapt, această boală. Apare preponderent în rândul copiilor, bacteria misterioasă purtând numele de mycoplasma pneumoniae.

Acesta spune că românii nu au de ce să se teamă de o nouă pandemie și dezvăluie care sunt primele simptome care ar trebui să le dea de gândit și să-i facă să apeleze la ajutor specializat.

ADVERTISEMENT

„Bacteria este atipică”

Formele de sindromul plămânului alb nu sunt unele severe, cu toate că medicii din China susțin că au avut mai multe cazuri rezistente la tratament decât cele înregistrate în anii precedenți.

„Eu nu am de gând să apăs butonul de panică pandemică, pe baza a ceea ce știm până acum. Simptomele sunt febră, oboseală, tuse, apărute la copiii de 3-8 ani, produse de un cocktail patogen, respirator. Mycoplasma este o bacterie atipică, care trece prin cicluri epidemice, la fiecare câțiva ani și asta poate fi ce se întâmplă la nivel global în acest moment.

ADVERTISEMENT

China spune că în comparație cu anii precedenți, au găsit mai mulți pacienți cu infecții mixte și rezistență la medicament, există un număr constant de pacienți cu cazuri severe, există foarte puține cazuri critice și nu există decese asociate până acum.

 Evident că din punctul nostru de vedere, sistemele de sănătate din statele europene trebuie să rămână în alertă și să fie pregătite, pentru a face față unor astfel de infecții. Bacteria este atipică, pentru că e mică și nu are perete. Formele sunt relativ ușoare. Formele cu mycoplasmă se prezintă în mod normal, ca o boală ușoară, similară gripei”, a explicat Tudor Ciuhodaru despre sindromul plămânului alb, conform wowbiz.ro.

ADVERTISEMENT

Cum să ne ferim de sindromul plămânului alb

Prevenția este importantă în această perioadă. După cum a explicat Victor Ciuhodaru, pentru a se feri de sindromul plămânului alb, românii trebuie să aibă mare grijă la regulile de igienă.

Să spele pe mâini și să evite ieșirile în colectivitate atunci când recunosc simptomele, dar nici să se trateze „după ureche” și să-și administreze de unii singuri tratament cu antibiotice.

„Cei infectați suferă de febră, oboseală, dureri de cap, de gât și tuse prelungită. Cazurile sunt comune la copii cu vârstele între 6 și 12 ani. 15% dintre ele sunt asimptomatice. Regulile de prevenție ar fi respectarea regulilor de transmitere pe calea aerului, evitați chestiile pe cale digestivă, adică spălatul pe mâini și toate celelalte.

Nu duceți în colectivități copii care au febră sau tuse prelungită, mai ales la grupele de vârstă care riscă să facă cazuri severe, mai ales dacă sunt copii cu imuno-deficiențe, dacă vorbim despre adulți, cu patologie cronică, boli oncologice, cu o simptomatogolie respiratorie.

Deci, trebuie respectarea regulilor elementare de igienă, tratamentul făcut corespunzător, nu antibioterapie după ureche, pentru că pentru mycoplasma aia trebuie un anumit tip de antibiotic, iar infecțiile virale nu răspund la antibiotice. Facem tot ce ține de educație pentru sănătate”, a mai spus Tudor Ciuhodaru despre sindromul plămânului alb.

ADVERTISEMENT
Tags: