Donatorii de sânge vor beneficia de o reducere procentuală a impozitului pe casă și teren, cu condiția să facă dovada că a donat de cel puțin trei ori sânge în perioada unui an calendaristic, potrivit un proiect de lege adoptat recent de deputați.
Donatorii de sânge vor plăti un impozit pe locuință și teren redus, dacă fac dovada a minimum trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților.
Acesta stipulează că „Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile art. 16 din legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea, utilizării lor terapeutice, republicată”.
Reducerea impozitului pentru donatorii de sânge poate fi cumulate cu bonusul de 10% oferit celor care-și plătesc impozitele până la 31 martie.
„Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative”, se precizează.
Chiar și așa, românii care donează sânge sunt mai interesați de bani, vouchere sau zile libere. În expunerea de motive se arată că, în anul 2022, s-au înregistrat 319.926 de donatori de sânge, un număr infim, reprezentând doar 1,8% din totalul populației României.
În continuare, se arată că, în ciuda campaniilor de promovare și de conștientizare a importanței donării de sînge, nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie unitățile spitalicești, în final pacienții.
Sângele joacă un rol esențial în multe dintre funcțiile vitale ale organismului și în protejarea acestuia. De aceea este atât de important ca oamenii să doneze sânge, spun medicii.
Sângele, un țesut viu alcătuit din 55% plasmă și 45% celule (globule roșii, globule albe și trombocite), alimentează toate organele, oferindu-le oxigen și substanțe nutritive și eliminând deșeurile acestora.
El circulă în vasele sangvine și este cel mai important fluid biologic al organismului. Sângele joacă, de asemenea, un rol central în apărarea organismului împotriva agenților patogeni (bacterii, viruși etc.).