În sezonul estival, întrebarea pe care multe femei și-o pun este: “Cum să scapi de complexe la plajă”. Într-o lume a social media și a folosirii în exces a programelor de editare de tot felul. Acestea sunt menite să îți îmbunătățească imaginea pe care ți-o expui pe rețelele de socializare. De aceea ajungi să te întrebi cât la suta din ceea ce afișează oamenii mai este autentic. Câți oameni mai știu cine sunt ei cu adevărat și câți se recunosc atunci când se uită în oglindă.
De multe ori avem tendința să ne comparăm cu imaginile trupurilor sau chipurilor care aproape ating perfecțiunea. În acest mod, specialiștii susțin că putem ajunge să nu mai avem suficientă încredere în noi înșine.
“De când mă știu, nu doar acum în era internetului, societatea a pus o mare presiune pe oameni. A creat tipare ale perfecțiunii, care până la urmă nu au ca scop decât activarea în creier a consumatorismului. Și a percepției că nu avem sau că nu suntem suficienți.
Dacă tot mai mulți oameni s-ar prinde de această schemă, nu ar mai face jocul societății și viața lor ar fi mult mai fericită. Însă, din dorința de a merge cu turma, nu în afara ei, oamenii sunt dispuși să renunțe la identitatea lor și la tot ceea ce îi face unici”, a declarat Mădălina Buhat, psiholog și terapeut Reiki pentru FANATIK.
Filtrele și aplicațiile creează așa zisa perfecțiune, dar și dependență, făcând persoana care le folosește să nu se mai placă așa cum arată de fapt. Mai mult decât atât, să nu mai poată posta în mediul online, fără ca poza să fie prelucrată.
Înainte de aceste aplicații a existat photoshopul, care în mare parte avea cam același scop – ascunderea defectelor. De multe ori, pentru a scăpa de complexe la plajă, femeile apelează la tot felul de aplicații de editare a pozelor.
“Pe la începutul anilor ’90, Pamela Anderson dădea moda femeii ‘modificate’. Ea fiind foarte promovată atât in State, cât și în Europa ca fiind femeia fatală. Silicoane, acid în buze, botox etc. Și femeile au început să o copieze. Așa a luat naștere ‘femeia siliconată’, pe care bărbații au început să și-o dorească, ca pe un trofeu, evident.
La începutul anilor 2000, operațiile estetice au devenit o normalitate. De câțiva ani, efectele menite să îmbunătățească corpul deja trecut pe la medicii esteticieni, au reușit să ‘viruseze’ atât femeile, cât și bărbații. Mediul online devenind o scenă a ‘perfecților’. Din păcate, în adicția lor, căci, da, vorbim despre adicție la fel ca adicțiile de sex, alcool, droguri.
Oamenii nu își dau seama că se îndepărtează de la esență. De la ceea ce îi face să fie unici, de la cine sunt ei cu adevărat. Această ‘perfecțiune’, din păcate pentru ei, nu poate fi mutată în viața reală – deocamdată. Motiv pentru care atunci când sunt nevoiți să se expună mulți dintre ei par a fi o cu totul altă persoană. Așa apare complexul”, a adăugat specialistul Mădălina Buhat.
Specialiștii spun că pentru a avea încredere în noi, este esențial să înțelegem că perfecțiunea nu există. Iar frumusețea vine în primul rând din interior. Iată cum să scapi de complexe la plajă și să te bucuri de o vacanță fără griji legate de aspect.
“Din punctul meu de vedere, și cu siguranță nu doar al meu, mai ales in aceasta perioadă, oamenii ar trebui să se concentreze mai mult pe ceea ce își doresc ei. Pe cine sunt ei și nu pe ceea ce își doresc alții să fie. O persoană trebuie să înțeleagă că nu trebuie să se încadreze în parametrii cuiva. Că perfecțiunea nu există și că frumusețea fiecăruia dintre noi vine din interior, nicidecum din exterior, cu siguranță nu va mai fi complexată.
Sunt atât de multe femei plinuțe care sunt atât de fericite și frumoase. Care emană iubire, blândețe și bunătate prin toți porii, încât dacă are câteva kilograme în plus, cu siguranță că ele nu vor atrage atenția nimănui. Când un om este împăcat cu el însuși, își acceptă corpul și nu pune pe el o presiune inutilă. Nu-l forjează în sălile de sport, mai mult decât el poate duce, când el este împăcat cu el însuși, se iubește și nu permite nimănui să îl critice.
Nu are de ce să mai dezvolte complexe. Un om evoluat și care a reușit să își accepte micile defecte ca făcând parte din el, nu va fi niciodată afectat de exterior și de ‘ce zice lumea’. Care lume? Lumea efectelor și imaginii mincinoase din mediul online? Oamenii ne vădașa cum le transmitem noi din interior să ne vadă sau așa cum ei se vad in oglinda”, a mai spus Mădălina Buhat pentru FANATIK.