Life

Cum să tai ceapa fără să lăcrimezi. Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Află cum să tai ceapa fără să lăcrimezi. Există un truc pe care trebuie să-l știe orice gospodină atunci când taie ceapă.
06.08.2021 | 14:37
Cum sa tai ceapa fara sa lacrimezi Trucul pe care trebuie sal stie orice gospodina
ADVERTISEMENT

Află cum să tai ceapa fără să lăcrimezi, folosind un truc care funcționează de fiecare dată. Este foarte simplu și nu vei mai avea probleme cu plânsul atunci când tai această legumă.

Tăiatul cepei este unul dintre cele mai enervante lucruri, pentru că ochii îi lăcrimează și te dor. Din fericire, există o soluție care să te ajute cu această problemă.

ADVERTISEMENT

Cum să tai ceapa fără să lăcrimezi. Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Iată cum trebuie să tai ceapă fără să lăcrimezi. Trebuie doar să folosești un truc simplu și eficient, pe care orice gospodină trebuie să-l știe.

Ceapa conține un compus chimic care se eliberează în aer, irită glandele lacrimale și ne face să plângem. De aceea, este foarte dificil să tăiem ceapă, din moment ce lacrimile și usturimile de la ochi apar la scurt timp după ce intrăm în contact cu această legumă.

ADVERTISEMENT

Compușii sunt formați din metionină și cistină care fac parte din familia aminoacizilor. Celulele eliberează acești compuși în aer atunci când ceapa este tăiată cubulețe, potrivit libertatea.ro.

Iată cum trebuie să tai ceapa astfel încât să eviți lăcrimatul în exces. O soluție ar fi să folosești un cuțit ascuțit pentru a diminua gazele care ies din ceapă. Acesta trece ușor prin ea, lucru care face ca celulele să nu fie atât de agresate.

ADVERTISEMENT

Pentru ceapa mică mai poți utiliza un cuțit ascuțit, dar cu lama mai mică. Indiferent de cuțitul pe care alegi să-l folosești, asigură-te că lama este cât mai ascuțită.

O altă metodă este să ții ceapa la congelator timp de 10 minute. O ceapă rece degajă gaz la o rată mai mică decât una la temperatura camerei. În plus, gustul cepei nu va fi afectat.

ADVERTISEMENT

Înainte să tai ceapa, o poți lăsa la congelator timp de 10 – 15 minute. Dacă ții ceapa în jos pe tocător, după ce a fost tăiată în jumătate, acest lucru ajută la prevenirea contactului gazelor iritante cu ochii.

Cum se toacă ceapa eficient

Iată cum să tai ceapa eficient folosind cuțitul ascuțit. Începe să tai capătul tulpinii întregii cepe, unde pielea acesteia se îmbină. Capătul rădăcinii trebuie lăsat intact și se îndepărtează doar pielea din secțiunea cepei pe care o tai.

Capătul rădăcinii are cea mai mare concentrație de compuși sulfurici, care fac ochii să lăcrimeze. Pe măsură ce tai, este bine să acoperi sau să muți părțile expuse ale cepei.

Se scoate apoi coaja de la jumătate din ceapă. Începe să feliezi longitudinal până la grosimea dorită, de la capătul tăiat al cepei doar până când ajungi la rădăcină, dar fără să tai complet.

Pentru ceapa tăiată cubulețe poți folosi mâna sau degetele pentru a ține ceapa e jumătate ferm în loc și tai-o lateral, de la capătul tăiat la rădăcină, o dată sau de două ori, în funcție de grosime. Toacă ceapa, începând din nou de sus, ca să obții cubulețe.

Ca să tai inele de ceapă trebuie să tai capătul tulpinii și să îndepărtezi întreaga coajă. Taie apoi o felie subțire de pe una dintre margini și pune-o pe tocător ca să o stabilizezi.

Continuă să tai transversal la grosimea dorită, formând inele. Imediat ce ai tăiat ceapa, pune-o într-un vas cu apă sau mută vasul de lângă tine.

ADVERTISEMENT